Στη Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού 2024: Στήριξη των νοικοκυριών με μόνιμες αυξήσεις εισοδημάτων – Ποιοι θα ωφεληθούν

Πρόσθετο εισόδημα 2 δισ. ευρώ θα λάβουν το 2024 περισσότερα από 3 εκατομμύρια δικαιούχοι μισθών συντάξεων και κοινωνικών επιδομάτων. Το προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατατίθεται στη Βουλή, προβλέπει αύξηση των συντάξεων κατά 400 εκατ. ευρώ, των μισθών του δημοσίου κατά 850 εκατ. ευρώ και των κοινωνικών επιδομάτων κατά 120 εκατ. ευρώ. Τουλάχιστον 600 εκατ. ευρώ το πρόσθετο εισόδημα και στον ιδιωτικό τομέα λόγω κατώτατου μισθού και τριετιών.

Η αύξηση των εισοδημάτων σε μόνιμη βάση για τη στήριξη των νοικοκυριών και τον περιορισμό του πρόσθετου βάρους που δημιουργεί ο πληθωρισμός αποτελεί το στοίχημα της κυβέρνησης στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατατίθεται στη Βουλή.

«Παρά το γεγονός ότι ήταν χρονιά εκλογών και μάς βρήκαν και όλες αυτές οι καταστροφές, ο προϋπολογισμός υπεραποδίδει όπως υπεραποδίδει και η οικονομία. Η υπεραπόδοση μάς διευκολύνει ποικιλοτρόπως και εξειδικεύεται σε επιμέρους στοιχεία» δήλωσε ο υπουργόςΕθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης.

Αυξήσεις μισθών στο Δημόσιο

Το προσχέδιο του προϋπολογισμού θα περιλαμβάνει την οριζόντια αύξηση κατά 70 ευρώ τον μήνα σε 660.000 δημοσίους υπαλλήλους από την 1η Ιανουαρίου του 2024, αλλά και την ενίσχυση των επιδομάτων ευθύνης κατά 30%. Εργαζόμενοι στο Δημόσιο με παιδιά θα λάβουν πρόσθετες απολαβές 20 έως 50 ευρώ τον μήνα λόγω αναπροσαρμογής τω ν οικογενειακών επιδομάτων,

Σύμφωνα με την φοροτεχνικό, Αρλέτα Βελισσαράκου, αύξηση αναμένεται να δοθεί από 1/1/2024, καθώς αυξάνεται το αφορολόγητο κατά 1.000 ευρώ για οικογένειες με παιδιά. Η ελάφρυνση από την αύξηση του αφορολόγητου αφορά σε όλους τους εργαζομένους δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και κυμαίνεται από 90 έως 220 ευρώ κατ’ έτος, ανάλογα με τον αριθμό των τέκνων.

Στη Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού 2024: Στήριξη των νοικοκυριών με μόνιμες αυξήσεις εισοδημάτων – Ποιοι θα ωφεληθούν

Αυξήσεις συντάξεων και ξεπάγωμα τριετιών

Αυξημένες αποδοχές κατά 3,1% θα λαμβάνουν από την 1η Ιανουαρίου και 1,8 εκατ. συνταξιούχοι χωρίς προσωπική διαφορά. Όπως τόνισε η εργατολόγος, Ασπασία Παπαθανασοπούλου, οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι επίσης από 1/1/2024 θα έχουν ευνοϊκότεροι μεταχείριση, διότι το ποσό που παρακρατείται αυτή τη στιγμή θα σταματήσει. Και θα υπάρξει για τους μεν μισθωτούς μια επιπλέον εισφορά μη ανταποδοτικού χαρακτήρα, η οποία θα ανέρχεται στο 10%. Επίσης, οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι ελεύθεροι επαγγελματίες θα έχουν μια επιβάρυνση στην εισφορά του κλάδου κύριας σύνταξης, η οποία θα ανέρχεται σε ποσοστό 50%.

Στη Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού 2024: Στήριξη των νοικοκυριών με μόνιμες αυξήσεις εισοδημάτων – Ποιοι θα ωφεληθούν

Αυξήσεις θα λάβουν με τη νέα χρονιά και οι εργαζόμενοι που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό και δεν είχαν συμπληρώσει τριετία πριν από την 14η Φεβρουαρίου του 2012. Με τη συμπλήρωση θα δίνεται αύξηση 10%.

Επιπλέον, τον Απρίλιο του 2024 αναμένεται η τρίτη κατά σειρά ετήσια αύξηση του κατώτατου μισθού, με τον τελευταίο να αναμένεται ότι θα ξεπεράσει πλέον και τα 800 ευρώ.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος