Στη Βουλή το φορολογικό νομοσχέδιο – Τι προβλέπει για ρυθμίσεις οφειλών, πρόστιμα και τέλη κυκλοφορίας

Ειδικά για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, προβλέπεται η αναβίωση των 72 και 120 δόσεων

Την αναβίωση των ρυθμίσεων οφειλών των 72 και 120 δόσεων, τη θέσπιση νέας ρύθμισης 36-72 δόσεων, την κατάργηση του προστίμου των 100 ευρώ για εκπρόθεσμες φορολογικές δηλώσεις εφόσον το ποσό του φόρου δεν ξεπερνά τα 100 ευρώ, έκπτωση 3% στην εφάπαξ καταβολή του φόρου εισοδήματος, τέλη κυκλοφορίας οχημάτων με το μήνα καθώς και πολλές άλλες φορολογικές και τελωνειακές διατάξεις περιλαμβάνει το φορολογικό νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε στη Βουλή. 

Στο νομοσχέδιο με τίτλο: «Πλαίσιο ρύθμισης οφειλών και άλλες φορολογικές και τελωνειακές ρυθμίσεις, προστασία των συντάξεων από τον πληθωρισμό και άλλες διατάξεις για τη στήριξη της κοινωνίας και της επιχειρηματικότητας», ενσωματώνονται και οι ρυθμίσεις για τη χορήγηση του επιδόματος προσωπικής διαφοράς στους συνταξιούχους. 

Ειδικά για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, προβλέπεται η αναβίωση των 72 και 120 δόσεων ενώ θεσπίζεται ένα νέο σχήμα 36 – 72 δόσεων για τους φορολογούμενους οι οποίοι ήταν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους πριν την ενεργειακή κρίση. Το νέο πλαίσιο εξόφλησης παλαιών και νέων οφειλών προς την Εφορία και τα Ταμεία θα ενεργοποιηθεί από τον Απρίλιο. Η νέα έκτακτη ρύθμιση 36 ή 72 δόσεων αφορά όσους την 1η Νοεμβρίου 2021 δεν είχαν ληξιπρόθεσμες ή αρρύθμιστες οφειλές, ενώ ταυτόχρονα κατέβαλαν όλες τις δόσεις των ρυθμίσεων των 120 ή 72 δόσεων, εφόσον είχαν τέτοιες ρυθμίσεις. Υπάγονται οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μετά την 1η Νοεμβρίου 2021. 

Το ελάχιστο ποσό της μηνιαίας δόσης ανέρχεται σε 30 ευρώ. Οι δόσεις είναι έντοκες. Για όσους επιλέξουν 36 δόσεις το επιτόκιο ανέρχεται στο 4,37% ενώ για όσους εξοφλήσουν την οφειλή σε 72 δόσεις το επιτόκιο ανέρχεται σε 5,87%. Επίσης, όσοι είχαν την 1η Νοεμβρίου 2021 ρυθμισμένες οφειλές στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων την οποία έχασαν και βεβαιώθηκαν νέες οφειλές, μετά την 1η Νοεμβρίου 2021, τότε οι νέες οφειλές δύνανται να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση των 36 ή 72 δόσεων.  

Το νομοσχέδιο προβλέπει ακόμα: 

  • Την κατάργηση του προστίμου για όσους υποβάλλουν εκπρόθεσμα τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος εφόσον το ποσό του φόρου δεν ξεπερνά τα 100 ευρώ. Δηλαδή, για μηδενικές, πιστωτικές ή και για δηλώσεις που προκύπτει φόρος έως 100 ευρώ δεν θα επιβάλλεται το πρόστιμο των 100 ευρώ. Για όσους φορολογούμενους υπάρχει εκκρεμοδικία, είτε δηλαδή έχουν προσφύγει στη Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών, είτε στα διοικητικά δικαστήρια η κατάργηση του προστίμου θα έχει αναδρομική ισχύ. 
  • *Ανοίγει την 1η Απριλίου η πλατφόρμα για τα τέλη κυκλοφορίας με το μήνα. Σύμφωνα με την διάταξη αν κάποιος επανακυκλοφορήσει το αυτοκίνητό του για ένα μήνα θα πληρώσει το 1/12 των τελών κυκλοφορίας, για δύο μήνες τα 2/12, για 3 μήνες τα 3/12 για 4 μήνες τα 4/12 και ούτω καθεξής. 
  • Παρατείνονται για ακόμα ένα εξάμηνο (μέχρι το τέλος του 2023) οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ για: μεταφορές προσώπων, καφέ, μη αλκοολούχα ποτά, εισιτήρια σε κινηματογράφους και θέατρα, γυμναστήρια, σχολές χορού και το τουριστικό πακέτο (απώλεια εσόδων 246 εκατ. ευρώ για το 2023). 
  • Η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο θα συνεχιστεί και το 2023. 
  • Αναστέλλεται σε βάρος φυσικών ή νομικών προσώπων που περιέρχονται ή περιήλθαν, προσωρινά ή μόνιμα, σε κατάσταση απρόβλεπτης έκτακτης ανάγκης εξαιτίας των πυρκαγιών που έπληξαν περιοχές της Περιφέρειας Αττικής στις 23 και 24 Ιουλίου 2018, η διενέργεια κάθε πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης κινητών και ακινήτων, ιδίως η διενέργεια πλειστηριασμών, κατασχέσεων, αποβολών (εξώσεων) και προσωπικών κρατήσεων, καθώς και οι προθεσμίες άσκησης ανακοπών και αιτήσεων που αφορούν τη διαδικασία της αναγκαστικής εκτέλεσης έως την 31η.7.2023. 

Ρεπορτάζ: Κώστας Τσάβαλος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος