«Σωσίβιο» στην Credit Suisse από την κεντρική τράπεζα της Ελβετίας

Ανέκαμψαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με την στήριξη στην Credit Suisse

Σωσίβιο 50 δισ. ελβετικών φράγκων (54 δισ.δολαρίων) ρίχνουν στην Credit Suisse oι ρυθμιστικοί φορείς της Ελβετίας. Μία κίνηση άνευ προηγουμένου, καθώς οι μετοχές της εμβληματικής τράπεζας κατακρημνίστηκαν χθες, φθάνοντας να υποχωρούν ακόμη και πάνω από 30% στο χρηματιστήριο.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Ελβετίας θα πραγματοποιήσει σήμερα ειδική συνεδρίαση για την Credit Suisse, την επομένη της ιστορικής πτώσης της μετοχής της στο χρηματιστήριο, όπως μετέδωσε το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων Keystone-ATS, το οποίο επικαλείται καλά πληροφορημένες πηγές.

Προσώρας δεν είναι σαφές αν θα ληφθούν αποφάσεις, διευκρινίζει το πρακτορείο, προσθέτοντας πως η κυβέρνηση εκτιμά ωστόσο πως είναι επείγον να συνεδριάσει υπό το φως των κλυδωνισμών και των αμφιβολιών που επηρεάζουν τη δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας.

Ερωτηθείσα από το Γαλλικό Πρακτορείο, η ομοσπονδιακή καγκελαρία δεν έκανε προσώρας κάποιο σχόλιο.

Οι επενδυτές συνέβαλαν στην εκτόξευση της μετοχής της Credit Suisse σήμερα έπειτα από το σωσίβιο των 50 δισ. φράγκων που έριξε η ελβετική κεντρική τράπεζα στον τραπεζικό κολοσσό προκειμένου να καθησυχάσει τις διεθνείς αγορές.

Η μετοχή της Credit Suisse αυξήθηκε κατά 22% στο τέλος του πρωινού σε ένα ισχυρό όγκο συναλλαγών.

Ο τυφώνας της 2ης μεγαλύτερης ελβετικής τράπεζας και 8ης μεγαλύτερης επενδυτικής στον κόσμο, της Credit Suisse σάρωσε χθες τους χρηματιστηριακούς δείκτες.

Η αρχή έγινε με την κατάρρευση της μετοχής της ίδιας της τράπεζας που βρέθηκε να υποχωρεί έως και 30% για να διορθώσει στη συνέχεια και να κλείσει με απώλειες της τάξης του 24% σε χαμηλά ιστορικά.

Τον χορό των μαζικών ρευστοποιήσεων έσυραν οι τραπεζικές μετοχές με πανευρωπαϊκό τραπεζικό δείκτη να «τερματίζει» χθες με πτώση της τάξης του 7% καταγράφοντας τις χειρότερες επιδόσεις από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, πριν από περίπου έναν χρόνο, στις 24 Φεβρουαρίου του 2022.

Την ίδια ώρα τα ασφάλιστρα κινδύνου (CDS) της τράπεζας εκτινάχθηκαν στα ύψη. Έφτασαν να διαπραγματεύονται 18 φορές υψηλότερα από τα CDS της επίσης ελβετικής UBS και 9 φορές υψηλότερα από εκείνα της γερμανικής Deutsche Bank.

Ποιά γεγονότα οδήγησαν στην πρόσφατη βουτιά της μετοχής

Μια σειρά από σκάνδαλα επί πολλά έτη, αλλαγές στην κορυφή της διοίκησης, ζημίες ύψους πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων και μια στρατηγική στερούμενη ενθουσιασμού είναι μεταξύ των παραγόντων που συνέβαλαν στη χαώδη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει πλέον η ελβετική τράπεζα, που μετρά 167 χρόνια ζωής.

Το ξεπούλημα στις μετοχές της Credit Suisse ξεκίνησε το 2021 και πυροδοτήθηκε από ζημίες που σχετίζονταν με την κατάρρευση του επενδυτικού κεφαλαίου Archegos και της Greensill Capital.

Τον Ιανουάριο του 2022, ο Αντόνιο Όρτα-Οσόριο παραιτήθηκε από τη θέση του προέδρου επειδή παραβίασε τους κανόνες για την COVID-19, οκτώ μόλις μήνες αφού προσελήφθη για να αποκαταστήσει τα πράγματα στην τράπεζα που αντιμετώπιζε προβλήματα.

Τον Ιούλιο, ο νέος διευθύνων σύμβουλος και ειδικός σε αναδιαρθρώσεις, ο Ούλριχ Κέρνερ, παρουσίασε μια στρατηγική αναθεώρηση -αλλά δεν κατάφερε να κερδίσει τους επενδυτές.

Οι αβάσιμες φήμες που κυκλοφόρησαν για επικείμενη κατάρρευση της τράπεζας το φθινόπωρο είχαν ως αποτέλεσμα πελάτες της να την εγκαταλείψουν.

Η Credit Suisse επιβεβαίωσε τον περασμένο μήνα ότι πελάτες είχαν αποσύρει κεφάλαια 110 δισεκ. ελβετικών φράγκων το τέταρτο τρίμηνο ενώ η τράπεζα υπέστη τη χειρότερη μετά τη χρηματοοικονομική κρίση ετήσια ζημία της ύψους 7,29 δισεκ. ελβετικών φράγκων. Χθες, η Εθνική Τράπεζα της Σαουδικής Αραβίας, ο βασικός υποστηρικτής της τράπεζας, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι δεν μπορεί να δώσει άλλα χρήματα στη Credit Suisse, καθώς έχει ρυθμιστικούς περιορισμούς, ενώ ανέφερε ότι θεωρεί ικανοποιητικό το σχέδιο αναδιάρθρωσης της τράπεζας.

Η μετοχή της έχει χάσει 75% κατά το περασμένο έτος.

Τι βήματα μπορεί να κάνει η Credit Suisse για να καθησυχάσει τους επενδυτές

Η Credit Suisse έχει πει ότι θα δανειστεί έως 50 δισεκ. ελβετικά φράγκα για να ενισχύσει τη ρευστότητα και την επενδυτική εμπιστοσύνη, αλλά κάποιοι αναλυτές πιστεύουν ότι αυτό πιθανόν να μην επαρκεί για να καθησυχάσει τους επενδυτές.

Η εξασφάλιση της στήριξης στρατηγικών επενδυτών θα μπορούσε να είναι μια επιλογή για να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη της αγοράς. Μεταξύ των επενδυτών της βρίσκονται η Αρχή Επενδύσεων του Κατάρ και ο σαουδαραβικός όμιλος Oyalan Group.

Η αποεπένδυση από διάφορα περιουσιακά στοιχεία είναι μια επιλογή, καθώς η Credit Suisse κατέχει δραστηριότητες διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και ποσοστό στην SIX Group, την εταιρία που διαχειρίζεται το χρηματιστήριο της Ζυρίχης.

Πόσο σημαντική είναι η Credit Suisse

Η τράπεζα συγκαταλέγεται μεταξύ των μεγαλύτερων στον κόσμο διαχειριστών πλούτου και είναι μία από τις 30 τράπεζες που θεωρούνται παγκοσμίως συστημικά σημαντικές, των οποίων η κατάρρευση που θα μπορούσε να προκαλέσει κλυδωνισμούς σε ολόκληρο το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Η Credit Suisse έχει μια τοπική ελβετική τράπεζα, καθώς και δραστηριότητες διαχείρισης πλούτου, επενδυτικής τραπεζικής και διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων. Στα τέλη του 2021 απασχολούσε πάνω από 50.000 εργαζομένους και διαχειριζόταν περιουσιακά στοιχεία αξίας 1,6 τρισεκ. ελβετικών φράγκων. Διαθέτει πάνω από 150 γραφεία σε περίπου 50 χώρες.

Πηγή: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος