Ένθετο Οικονομία: Σε τεντωμένο σκοινί οι αγορές με το βλέμμα στραμμένο στην ΕΚΤ

Σε πυροσβεστική παρέμβαση προχώρησαν η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας και η Ρυθμιστική Αρχή των ελβετικών Τραπεζών σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν την κατάρρευση της Credit Suisse.  Σήμερα γίνεται προσπάθεια στήριξης ενώ παραμένει η νευρικότητα.

Ο τυφώνας της 2ης μεγαλύτερης ελβετικής τράπεζας και 8ης μεγαλύτερης επενδυτικής στον κόσμο, της Credit Suisse σάρωσε χθες τους χρηματιστηριακούς δείκτες.

Η αρχή έγινε με την κατάρρευση της μετοχής της ίδιας της τράπεζας που βρέθηκε να υποχωρεί έως και 30% για να διορθώσει στη συνέχεια και να κλείσει με απώλειες της τάξης του 24% σε χαμηλά ιστορικά.

Τον χορό των μαζικών ρευστοποιήσεων έσυραν οι τραπεζικές μετοχές με πανευρωπαϊκό τραπεζικό δείκτη να «τερματίζει» χθες με πτώση της τάξης του 7% καταγράφοντας τις χειρότερες επιδόσεις από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, πριν από περίπου έναν χρόνο, στις 24 Φεβρουαρίου του 2022.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΔΗΜΗΤΡΟΥΛΗ

Δείτε ακόμα στο Οικονομικό Ένθετο του ΕΡΤNEWS:

Την ίδια ώρα τα ασφάλιστρα κινδύνου (CDS) της τράπεζας εκτινάχθηκαν στα ύψη. Έφτασαν να διαπραγματεύονται 18 φορές υψηλότερα από τα CDS της επίσης ελβετικής UBS και 9 φορές υψηλότερα από εκείνα της γερμανικής Deutsche Bank.

Σήμερα καταγράφεται όμως μία προσπάθεια αντίδρασης στις αγορές με στοχευμένες παρεμβάσεις προκειμένου να στεγανοποιηθεί η κρίση. Το πως θα παρέμβει η ΕΚΤ περιμένουν οι επενδυτές μετά τη χθεσινή άμεση παρέμβαση της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας για τη διάσωση της Credit Suisse.

Εν τω μεταξύ κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών με σειρά φορολογικών ρυθμίσεων όπως τα τέλη κυκλοφορίας με το μήνα, η επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο, αλλά και η αναβίωση των 72-120 δόσεων όπως και η νέα ρύθμιση σε 36-72 δόσεις για τους συνεπείς φορολογούμενους. Σήμερα όμως δημοσιεύτηκε και το πρόγραμμα του υπουργείου Περιβάλλοντος για την αντικατάσταση θερμοσίφωνα και προβλέπει επιδοτήσεις που μπορεί να φτάσουν και στα 1122 ευρώ.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος