Σκυλακάκης στη Βουλή: Καθυστέρηση εκτέλεσης ενός έργου έχει και βλαπτικές δημοσιονομικές επιπτώσεις – Θα πρέπει να ελέγχεται κατά προτεραιότητα

«Πρόθεση της κυβέρνησης, είναι τα έργα που καθυστερούν να εκτελούνται, να ελέγχονται κατά προτεραιότητα από τα υπόλοιπα» ενημέρωσε την ολομέλεια της Βουλής ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλάκάκης, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών για τις φορολογικές και τελωνειακές ρυθμίσεις.

Ο κ. Σκυλακάλης επισήμανε ότι «η ΕΔΕΛ και ΕΣΕΛ ελέγχουν, όπως ξέρετε, οποιοδήποτε έργο ή σύμβαση έχει δημοσιονομική δαπάνη. Ως τώρα, στα δείγματα του ελέγχου δεν λαμβάναμε υπόψη επαρκώς τον χρόνο καθυστέρησης των έργων, ειδικά τον χρόνο καθυστέρησης στην υλοποίηση των συμβάσεων. Αυτό, είδαμε, τι τραγικές συνέπειες σε ανθρώπινες ζωές είχε στο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών. Η καθυστέρηση ενός έργου αποτελεί και μία βλαπτική εξέλιξη για το δημόσιο συμφέρον.

Συνεπώς, υπάρχει λόγος και θα εφαρμόζουμε από δω και πέρα – θα μπούμε σε λεπτομέρειες σε επόμενη φάση – ότι κάθε φορά που θα παρατηρείται μια καθυστέρηση τριών τεσσάρων μηνών, ιδίως σε μεγάλα έργα, αυτό να αποτελεί αντικείμενο δημοσιονομικού ελέγχου, όχι διότι θα ψάξουμε να βρούμε τι λάθος έγινε σε σχέση με την καθυστέρηση – δεν είναι αυτή η δική μας δουλειά – αλλά διότι η ίδια η καθυστέρηση έχει βλαπτικές δημοσιονομικές επιπτώσεις και πέφτουν έξω τα δημοσιονομικά. Συνεπώς, πρέπει να ελέγχεται κατά προτεραιότητα αυτό το έργο που εμπεριέχει καθυστέρηση σε σχέση με τα υπόλοιπα».

Ο αναπληρωτηής υπουργός Οικονομικών, αναφερόμενος στα άρθρα του νομοσχεδίου που εμπίπτουν στην αρμοδιότητά του, σχετικά με την σύσταση αυτοτελούς τμήματος παρακολούθησης και σύναψης και εκτέλεσης των δανειακών συμβάσεων στα πλαίσια του Ταμείου Ανάκαμψης, ανέφερε ότι «τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης προχωρούν με πολύ μεγάλη ταχύτητα.

Έχουμε αυτήν τη στιγμή κατατεθειμένα επενδυτικά σχέδια περίπου 12 δισεκατομμυρίων ευρώ. Έχουμε συμβασιοποιημένα επενδυτικά σχέδια περίπου 5 δισεκατομμυρίων ευρώ και από τα κατατεθειμένα σχέδια των 12 δισεκατομμυρίων, τα 2,7 δισεκατομμύρια ευρώ αφορούν μικρές επιχειρήσεις». Επίσης τόνισε, ότι «η ΕΔΕΛ, η Επιτροπή Δημοσιονομικού Ελέγχου που θα εποπτεύσει και το επόμενο στρατηγικό σχέδιο Κοινής Αγροτικής Πολιτικής είναι μια ικανή και αποτελεσματική υπηρεσία. Μόνο θετικό θα είναι, ότι θα αναλάβει να ελέγχει από τούδε και στο εξής το επόμενο Πρόγραμμα Αγροτικής Πολιτικής».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος