Σε τιμές ρεκόρ το φυσικό αέριο και η ηλεκτρική ενέργεια

Ανοδικό ράλι τιμών στον ενεργειακό τομέα καταγράφεται στις διεθνείς αγορές, με το φυσικό αέριο να φτάνει τα 114 ευρώ/μεγαβατώρα, αυξημένο κατά 40% μέσα σε μία εβδομάδα, και το πετρέλαιο να βρίσκεται στα 83 δολάρια το βαρέλι, αυξημένο κατά 15% μέσα σε έναν μήνα.

Σε νέο ιστορικό υψηλό διαμορφώνονται οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας, καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, η μέση τιμή διαμορφώνεται στα 204,38 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ η μέγιστη τιμή διαμορφώνεται στα 280,89 ευρώ.

Την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινώσει η κυβέρνηση την επιδοματική πολιτική για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων στην ενέργεια. Με ένα ενιαίο επίδομα για πετρέλαιο και φυσικό αέριο, αναμένεται να καλυφθούν πάνω από 800.000 νοικοκυριά.

Η κυβέρνηση θα απορροφήσει τις ανατιμήσεις στην ενέργεια, τόνισε, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης. Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας σημείωσε ότι θα πρέπει να αναληφθεί δράση σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να στηριχθούν οι ευάλωτοι καταναλωτές και να προστατευθεί η στρατηγική της Ε.Ε. για μετάβαση στην «πράσινη» ενέργεια.

Η Ελλάδα, η Γαλλία, η Ισπανία, η Τσεχία και η Ρουμανία συνυπογράφουν επιστολή, με την οποία προτείνουν κοινά μέτρα για την αντιμετώπιση των αυξήσεων. Ανάμεσά τους, αποθεματοποίηση φυσικού αερίου, μεταρρύθμιση της χονδρικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, απεξάρτηση από το φυσικό αέριο και αποφυγή μεγάλων διακυμάνσεων στην τιμή του άνθρακα.

Στοχευμένα μέτρα για την ανακούφιση των καταναλωτών από την κατακόρυφη αύξηση στις τιμές ενέργειας θα ανακοινώσει η Ε.Ε. στις 13 Οκτωβρίου. Η Επίτροπος Ενέργειας, Κάντρι Σίμσον, διευκρίνισε πως, βραχυπρόθεσμα, τα κράτη – μέλη μπορούν να προχωρήσουν σε άμεσες επιδοτήσεις λογαριασμών στις οικονομικά ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, αλλά και να μειώσουν φόρους και χρεώσεις που επιβαρύνουν την τελική τιμή της ενέργειας.

Την Ευρώπη έδειξε ως υπαίτια για την ενεργειακή κρίση ο Ρώσος πρόεδρος, ο οποίος συναντήθηκε την Τετάρτη με τους κύριους παράγοντες του ρωσικού ενεργειακού τομέα. Απαντώντας σε ορισμένους αναλυτές που υποστηρίζουν ότι η Μόσχα συντηρεί την άνοδο των τιμών, μειώνοντας τεχνητά την παροχή αερίου προς την Ευρώπη, ο Βλαντίμιρ Πούτιν υποστήριξε ότι η Ευρώπη έχει κάνει λάθη με τον τερματισμό των μακροπρόθεσμων συμβολαίων.

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος