Πούτιν: Εσφαλμένη η πολιτική των βραχυπρόθεσμων συμβάσεων φυσικού αερίου

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν σε συνάντηση που είχε για θέματα ενέργειας, ανέφερε πως η πρακτική των Ευρωπαίων εταίρων στην αγορά ενέργειας αποδείχθηκε πως ήταν εσφαλμένη.

«Αυτή η πρακτική, των Ευρωπαίων εταίρων, επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά ότι, στην πραγματικότητα, υπήρξε λανθασμένη. Μιλήσαμε με την προηγούμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή και όλες οι δραστηριότητές της αποσκοπούσαν στον περιορισμό των μακροπρόθεσμων συμβάσεων. Σήμερα αποδείχθηκε το προφανές, πως η συγκεκριμένη πολιτική υπήρξε λανθασμένη και εσφαλμένη, καθώς δεν έλαβε υπόψη της τις ιδιαιτερότητες της αγοράς φυσικού αερίου λόγω μεγάλου αριθμού αβέβαιων παραγόντων» τόνισε ο πρόεδρος της Ρωσίας.

Στην ίδια συνάντηση ο Βλαντίμιρ Πούτιν υποστήριξε πως ο ψυχρός χειμώνας στις αρχές του 2021 οδήγησε σε έλλειψη αποθεμάτων φυσικού αερίου στις ευρωπαϊκές εγκαταστάσεις αποθήκευσης, γεγονός που τροφοδότησε τη ζήτηση. Παράλληλα, ο Ρώσος πρόεδρος επισήμανε πως «η ταχεία οικονομική ανάκαμψη μετά την κρίση έχει θερμάνει τη ζήτηση ενέργειας. Δεύτερον, στις αρχές του 2021, σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ο κρύος χειμώνας οδήγησε σε σοβαρή μείωση των αποθεμάτων φυσικού αερίου στις υπόγειες εγκαταστάσεις αποθήκευσης».

Η Gazprom δεν αρνήθηκε ποτέ να αυξήσει τις προμήθειες

Αναφορικά με το ρόλο του ρωσικού κολοσσού της Gazprom στην ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη, ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε πως «δεν υπήρξε ποτέ ούτε μια περίπτωση στην ιστορία που η Gazprom να αρνηθεί να αυξήσει τις προμήθειες στους καταναλωτές της εάν υποβάλλουν τις κατάλληλες προσφορές. Ούτε μία».  Ως παράδειγμα για τον ισχυρισμό του, ο Βλαντίμιρ Πούτιν ανέφερε την περίπτωση της Γερμανίας: «ο μεγαλύτερος καταναλωτής ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη, η Γερμανία, τους πρώτους εννέα μήνες του 2021 έως το 2020 έλαβε επιπλέον 10,124 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. Αυτό είναι 131,8% περισσότερο σε σύγκριση με πέρυσι».

Ανταπόκριση από τη Μόσχα: Αχιλλέας Πατσούκας

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος