Σε διαβούλευση το σχέδιο της ΡΑΕ για διασφάλιση του εφοδιασμού με φυσικό αέριο σε περίπτωση κρίσης

Τρία επίπεδα συναγερμού ορίζει το σχέδιο έκτακτης ανάγκης σε ότι αφορά τον εφοδιασμό της χώρας με φυσικό αέριο.

Σύμφωνα με το σχέδιο της ΡΑΕ, το οποίο τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, στο τρίτο επίπεδο που είναι και το ακραίο σενάριο, θα υπάρξουν διακοπές ή περιορισμός της ζήτησης, με σειρά όμως προτεραιότητας.

Οικιακοί καταναλωτές, νοσοκομεία, σχολεία και αεροδρόμια, περιλαμβάνονται στην κατηγορία των προστατευόμενων καταναλωτών σύμφωνα με το σχέδιο για τη διασφάλιση του εφοδιασμού με φυσικό αέριο σε περίπτωση κρίσης.

Εν τω μεταξύ αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του προγράμματος «Εξοικονομώ 2021» οι λίστες με τα ονόματα των επιλαχόντων που εντάσσονται στο πρόγραμμα μετά την αύξηση του προϋπολογισμού του.

Την ίδια ώρα περαιτέρω πτώση καταγράφουν οι τιμές του φυσικού αερίου στο χρηματιστήριο της Ολλανδίας. Τρεις είναι οι λόγοι: υψηλή πληρότητα στις αποθήκες φυσικού αερίου της Ευρώπης, σχετική απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο και η αντικατάσταση μέρους του ρωσικού φυσικού αερίου από εισαγωγές LNG.

Η τιμή του φυσικού αερίου έχει υποχωρήσει περισσότερο από 50% σε διάστημα ενός μήνα και κινείται στα 165 ευρώ/μεγαβατώρα.

Πάντως οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης στο Λουξεμβούργο επανέλαβαν την αντίθεση τους στη λήψη οριζόντιων μέτρων και επιβεβαίωσαν για μία ακόμα φορά την ανάγκη λήψης προσωρινών και στοχευμένων μέτρων για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Επιμέλεια παρουσίαση: Κωνσταντίνα Δημητρούλη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος