Σχέδιο στήριξης δανειοληπτών: Νέα συνάντηση Χρ. Σταϊκούρα με τραπεζίτες – Τα σενάρια (video)

Array

Tις θέσεις και προτάσεις των τραπεζών για τη στήριξη των δανειοληπτών αναμένει εντός της εβδομάδας το οικονομικό επιτελείο εν αναμονή των ανακοινώσεων της ΕΚΤ για τη νέα αύξηση των επιτοκίων την ερχόμενη Πέμπτη. Το νέο ραντεβού του κ. Σταϊκούρα με τους τραπεζίτες αναμένεται να γίνει την ερχόμενη Τετάρτη ή Πέμπτη. Επιδίωξη από πλευράς κυβέρνησης είναι -και επιμένουν σε αυτό- η εθελοντική παρέμβαση των τραπεζών – ώστε να αποφευχθεί η δημιουργία μιας νέας γενιάς «κόκκινων» δανείων λόγω της της αύξησης των επιτοκίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες όπως αναφέρει ο οικονομικός συντάκτης της ΕΡΤ Άκης Αθανασόπουλος μπορεί να έχουμε τουλάχιστον ακόμα δύο αυξήσεις επιτοκίων, μία τον Δεκέμβριο και μία τον Ιανουάριο, ίσως από μισή μονάδα η καθεμία.

Πάντως και μέχρι στιγμής, ακόμα και αν δεν υπάρξουν νέες αυξήσεις επιτοκίων και μόνο αυτές που έχουν γίνει από τον Ιούλιο, έχουν επιβαρύνει τα δάνεια, τις δόσεις των δανείων και η κυβέρνηση είναι σε συνεχείς επαφές με τις τράπεζες. Ήδη ο κ. Σταϊκούρας έχει κάνει ήδη δύο ή τρία ραντεβού με τους τραπεζίτες, και πρόκειται να έχει συνάντηση Τετάρτη – Πέμπτη, ώστε να τεθούν τα πιθανά σενάρια, τα μέτρα δηλαδή που συζητούν οι δύο πλευρές για το πώς μπορούν να στηριχθούν οι δανειολήπτες που βλέπουν τις δόσεις τους να αυξάνονται.

Μερικά από αυτά είναι αρκετά πιθανά, ενώ άλλα έχουν μικρότερο βαθμό πιθανότητας να επιβεβαιωθούν.

Ένα πρώτο σενάριο είναι η 12μηνη επιδότηση της αυξημένης δόσης, δηλαδή αν η δόση ήταν 800 ευρώ και πήγε 900, αυτό τα επιπλέον 100 ευρώ να επιδοτηθεί 50% από τις τράπεζες και 50% από το κράτος.

Δεύτερο σενάριο είναι να δοθεί μια περίοδος χάριτος για πληρωμή μόνο των τόκων. Μια περίοδος που θα μπορούσε να είναι έως δύο χρόνια, σύμφωνα με πληροφορίες.
Τρίτο να γίνει επιμήκυνση των δανείων όχι παραπάνω από 7 χρόνια, λένε οι αρχικές πληροφορίες.
Τέταρτο να υπάρξει επιτάχυνση του εξωδικαστικού μηχανισμού διότι ναι μεν έχουν ρυθμιστεί τα «κόκκινα» δάνεια, αλλά δεν τρέχει ο μηχανισμός όσο γρήγορα θα ήθελε η αγορά.
Επίσης, αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων, καθώς υπάρχει ένα χάσμα ανάμεσα στα επιτόκια δανεισμού και στα επιτόκια καταθέσεων και πιέζει το οικονομικό επιτελείο για να ανέβουν οι αποδόσεις της κατάθεσης και τέλος η μείωση προμηθειών. Ήδη το ΥΠΟΙΚ έχει στείλει μία λίστα με 12 προμήθειες στις τράπεζες, στις οποίες περιμένει να δει πόσο και αν μπορούν να μειωθούν.

Ρεπορτάζ: Άκης Αθανασόπουλος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος