Ρύθμιση δανείων ύψους 1,085 δισ ευρώ από 3.323 δανειολήπτες

3.323 δανειολήπτες ρύθμισαν δάνεια ύψους 1,085 δισ. ευρώ με το μέσο όρο των ρυθμιζόμενων οφειλών να διαμορφώνεται στις 327.000 ευρώ

Ανεβάζει «στροφές» μήνα με το μήνα ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών, καθώς όλο και περισσότεροι δανειολήπτες προσφεύγουν στη συγκεκριμένη λύση.

Όπως προκύπτει από την έκθεση προόδου που δημοσιοποίησε σήμερα η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ) 3.323 δανειολήπτες ρύθμισαν δάνεια ύψους 1,085 δισ. ευρώ με το μέσο όρο των ρυθμιζόμενων οφειλών να διαμορφώνεται στις 327.000 ευρώ.

Ενθαρρυντικό στοιχείο η σταδιακή αύξηση του ενδιαφέροντος από την πλευρά των δανειοληπτών για εξωδικαστική ρύθμιση των χρεών τους προς ιδιωτικούς φορείς και Δημόσιο.

Ειδικότερα από τα στοιχεία της έκθεσης προκύπτει ότι:

*Από τα 1,5 δισ. ευρώ που έχουν αποδεχθεί οι οφειλέτες, έχουν ήδη ρυθμιστεί 677 εκατ. ευρώ για σύνολο αρχικών οφειλών 1,08 δισ. (73%) και 392 εκ. (26%) βρίσκονται σε τελικό στάδιο ρύθμισης.

*18 έτη είναι η μέση διάρκεια για οφειλές προς Δημόσιο και 15 έτη για οφειλές προς χρηματοδοτικούς Φορείς, ενώ 33% των οφειλών ρυθμίστηκε με διάρκεια μεγαλύτερη των 20 ετών.

*Το μέσο ποσοστό διαγραφής είναι 22% για οφειλές προς το Δημόσιο και 31,5% για οφειλές προς Χρηματοδοτικούς Φορείς. Μάλιστα το 40% (439 εκ. ευρώ ) των ρυθμίσεων έχουν λάβει ποσοστό διαγραφής μεγαλύτερο του 30%.

*Από τα 6,3 δισ. ευρώ που έχουν υποβληθεί οριστικά, το 54% (3,4 δισ.) έχουν αξιολογηθεί και από αυτά έχει εγκριθεί ρύθμιση για το 78% (2,7 δισ.). Από τα 1,6 δισ. ευρώ που έχουν αξιολογηθεί από το Δημόσιο έχει εγκριθεί το 91% (1,5 δισ. ευρώ), ενώ από τα 1,8 δισ. που έχουν αξιολογηθεί από τους Χρηματοδοτικούς Φορείς έχει εγκριθεί το 66% (1,2 δισ. ευρώ). Το 56% των προτάσεων ρύθμισης έχουν γίνει αποδεκτές από τους οφειλέτες (1,5 δισ. από τα 2,7 δισ. ευρώ). Η αποδοχή ρυθμίσεων των οφειλετών για τις διμερείς αιτήσεις κυμαίνεται στο 66%, ενώ για τις πολυμερείς στο 54%.

Στο βασικό σενάριο, στο επόμενο διάστημα (5 μήνες) αναμένονται ρυθμίσεις 1,6 δισ. ευρώ οι οποίες θα προέχονται από :

• 392 εκ. ευρώ, αιτήσεις σε τελικό στάδιο αξιολόγησης

• 775 εκ. αιτήσεις σε στάδιο αξιολόγησης από τους Χρηματοδοτικούς Φορείς ή και το Δημόσιο,

• 458 εκ. αιτήσεις σε αρχικό στάδιο.

Με αφορμή τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για την πορεία του Εξωδικαστικού Μηχανισμού Ρύθμισης Οφειλών, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας δήλωσε:

«Τα τελευταία στοιχεία για την πορεία του Εξωδικαστικού Μηχανισμού Ρύθμισης Οφειλών αποδεικνύουν ότι αυτός λειτουργεί, πλέον, ικανοποιητικά.

Η πρόοδος που έχει συντελεστεί είναι ιδιαίτερα σημαντική τους τελευταίους μήνες, καθιστώντας αυτό το εργαλείο το πιο επιτυχημένο των τελευταίων 12 ετών για την αντιμετώπιση του σοβαρού ζητήματος του ιδιωτικού χρέους, μεταξύ αυτών που θέσπισαν διαδοχικές κυβερνήσεις.

Συγκεκριμένα, μέχρι σήμερα, περισσότεροι από 3.320 οφειλέτες έχουν ρυθμίσει οφειλές προς το Δημόσιο και προς χρηματοδοτικούς φορείς, συνολικού ύψους 1,08 δισ. ευρώ. Τον περασμένο Σεπτέμβριο, το συνολικό ύψος των ρυθμισμένων οφειλών έφθανε, μόλις, τα 300 εκατ. ευρώ.

Όμως, τα παραπάνω στοιχεία δεν αποτελούν στοιχείο πανηγυρισμού, αλλά απόδειξη ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι – κυρίως οι εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις, και, δευτερευόντως, οι τράπεζες – διαθέτουμε τη δυναμική να κάνουμε πολύ περισσότερα, αυξάνοντας περαιτέρω το ποσοστό αποδοχής καθώς και το ύψος των ρυθμίσεων που υλοποιούνται».

Ρεπορτάζ: Κώστας Τσάβαλος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος