Καύσιμα: Έρχεται δίμηνη παράταση της επιδότησης μέσω του Fuel Pass

Στα ύψη η τιμή της αμόλυβδης, βαδίζει ολοταχώς προς τα τρία ευρώ το λίτρο, χωρίς καμιά ένδειξη αποκλιμάκωσης, και καίει τα ελληνικά νοικοκυριά. Το ζήτημα απασχολεί την κυβέρνηση, που διευρύνει τα κριτήρια για την ανακούφιση του οικογενειακού προϋπολογισμού, ενώ οι πρώτοι έλεγχοι έδειξαν μεγάλη παραβατικότητα, στα πρατήρια καυσίμων. Οι υψηλές τιμές φέρνουν και παράταση για ένα δίμηνο της επιδότησης για την βενζίνη μέσω του Fuel PassΟι σχετικές ανακοινώσεις για την στήριξη των καταναλωτών αναμένονται την ερχόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις προθέσεις του οικονομικού επιτελείου είναι: η αύξηση του ορίου εισοδήματος προκειμένου να διευρυνθεί ο αριθμός των δικαιούχων αλλά και η αύξηση του ποσού της επιδότησης. 

Στο μεταξύ όπως ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης μιλώντας στον ΑΝΤ1 θα υπάρξει και νέα παρέμβαση για τα καύσιμα, «αλλά αυτή θα ανακοινωθεί όταν θα είναι ξεκάθαρο το δημοσιονομικό περιθώριο που υπάρχει».

Την ίδια ώρα η μέση τιμή της αμόλυβδης αναρριχήθηκε για πρώτη φορά πάνω από τα 2,4 ευρώ ανά λίτρο καταγράφοντας άνοδο μέσα σε ένα μήνα κοντά στο 10%.

Ανάλογη πορεία διαγράφει και η τιμή του πετρελαίου κίνησης καθώς η μέση τιμή πανελλαδικά έχει ξεπεράσει τα 2 ευρώ ανά λίτρο.

Στην περιφέρεια και ειδικότερα στα νησιά η κατάσταση είναι ακόμα πιο δύσκολη.
Σε πολλά πρατήρια η τιμή της αμόλυβδης έχει ξεπεράσει τα 2,8 ευρώ ανά λίτρο.

Σύμφωνα με παράγοντα της αγοράς λιανικής οι καταναλωτές θα βρεθούν αντιμέτωποι με νέες αυξήσεις έως το τέλος της εβδομάδας. Μία από τις αιτίες είναι ότι δεν διαφαίνεται φως στη διεθνή αγορά με τις τιμές του πετρελαίου να επιμένουν πάνω από τα 122 δολάρια το βαρέλι.

«Στο 46% η παραβατικότητα στα πρατήρια»

Εν τω μεταξύ σύμφωνα με τον Υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος μίλησε νωρίτερα στον Αντένα, η παραβατικότητα σε στοχευμένους ελέγχους που έχουν γίνει σε πρατήρια βρίσκεται στο 46%.

Ο υπουργός, εστιάζοντας στο θέμα της ακρίβειας, έκανε λόγο για ένα παγκόσμια φαινόμενο και σύνθετο πρόβλημα, καθώς πέρα από τις παγκόσμιες πληθωριστικές πιέσεις και τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία, θα πρέπει να συνυπολογιστεί και η αύξηση του κόστους δανεισμού που προκάλεσαν οι ανακοινώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ για τον τερματισμό του προγράμματος της ποσοτικής χαλάρωσης.

Σε ότι αφορά την αισχροκέρδεια τόνισε ότι οι τόσο οι έλεγχοι, όσο και τα πρόστιμα που επιβάλλονται είναι συνεχή.

Τιμή βενζίνης: Χωρίς φρένο το ράλι ακρίβειας – Πάταξη του λαθρεμπορίου ζητούν οι πρατηριούχοι (video

Την Παρασκευή ανοίγει η πλατφόρμα για την επιδότηση ρεύματος

Σύμφωνα με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη την Παρασκευή 17 Ιουνίου ανοίγει η πλατφόρμα για το Power Pass. Πρόκειται για την πλατφόρμα στην οποία θα υποβάλλουν την αίτηση τους οι πολίτες για την επιδότηση ρεύματος

Πάνω από 6,3 εκατομμύρια φορολογούμενοι με ετήσια οικογενειακά εισοδήματα έως και 73.000 ευρώ δικαιούνται, τελικά, να εισπράξουν την έκτακτη επιδότηση για τις καταναλώσεις του ηλεκτρικού ρεύματος του τελευταίου εξαμήνου. Οι δικαιούχοι μπορούν να λάβουν την επιδότηση με επιστροφές ποσών έως και 600 ευρώ.

Η καταβολή των ποσών θα πραγματοποιηθεί το πρώτο 15ήμερο του Ιουλίου. Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή έως τα τέλη Ιουνίου.

Πηγή: ΕΡΤ, Ρεπορτάζ: Κωνσταντίνα Δημητρούλη

Σχετικό Άρθρο: Μειωμένος ΦΠΑ: Παρατείνεται έως 31/12/2022 σε εστίαση, μεταφορές, κινηματογράφους, γυμναστήρια, σχολές χορού

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος