Πυκνώνουν τα «σύννεφα» στις αγορές – Ο φόβος της ύφεσης και η ενεργειακή κρίση τρομάζουν τους επενδυτές

Array

Πυκνώνουν τα «σύννεφα» στις αγορές. Οι τιμές κρατικών ομολόγων βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση και οι αποδόσεις – δηλαδή το κόστος δανεισμού των χωρών – εκτινάσσονται σε δυσθεώρητα ύψη. Δεν είναι μόνο οι εκτιμήσεις για δραστική αύξηση επιτοκίων από τις κεντρικες τράπεζες που σκορπούν τον πανικό και προκαλούν ρευστοποιήσεις. Ο φόβος της ύφεσης, αλλά και η κλιμάκωση στον ενεργειακό πόλεμο Ρωσίας – Δύσης έχει τρομάξει τους επενδυτές.

Του Παντελή Μάνου

Σήμερα η απόδοση του 10ετους έσπασε και το φράγμα του 5%, φτάνοντας στις 12:00 στο 5,036%. Πρόκειται για απαγορευτικά επίπεδα για δανεισμό της Ελλάδας από τις αγορές.
Παρόλα αυτά ο ΟΔΔΗΧ συνεχίζει κανονικές τις εκδόσεις εντόκων γραμματίων βραχυπρόθεσμης διάρκειας. Στη σημερινή δημοπρασία 6μηνων εντόκων αντλήθηκε το ποσό των 812,5 εκατ. ευρώ με αρκετά τσιμπημένο επιτόκιο. Τσουχτερό το επιτόκιο στη δημιοπρασία 6μηνων εντόκων Συγκεκριμένα το επιτόκιο αυξήθηκε κατά 90 μονάδες βάσης σε σχέση με την αντίστοιχη δημοπρασία του Αυγούστου, στο 1,95%.

Στάση αναμονής από την Αθήνα

Το ελληνικό οικονομικό επιτελείο παρακολουθεί με ψυχραιμία τις εξελίξεις. Και τούτο γιατί έχει στη διάθεσή του το μαξιλάρι των ταμειακών διαθεσίμων, που του επιτρέπει να αποφύγει την έξοδο στις αγορές. Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, το ύψος των ταμειακών διαθεσίμων στο τέλος του έτους θα ξεπερνά τα 31 δισ. ευρώ, ποσό αρκετά υψηλότερο σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις για ταμειακά διαθέσιμα γύρω στα 25 δισ. ευρώ.

Όπως διαβεβαιώνουν μάλιστα αρμόδιες πηγές, δεν τίθεται σε κανένα κίνδυνο και η προγραμματισμένη πρόωρη αποπληρωμή της δόσης του 2023 από το δάνειο που είχε λάβει η Ελλάδα κατά τη διάρκεια του πρώτου μνημονίου, ύψους 2,64 δισ. ευρώ στο τέλος του έτους.

Σε ανοδική τροχιά και οι αποδόσεις των άλλων ομολόγων του ευρώ. Η απόδοση του γερμανικού 10ετους έχει σκαρφαλώσει στο 2,25% και του γαλλικού έχει φτάσει στο 2,80%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού η απόδοση του αμερικανικού 10ετους ξεπέρασε το 4% για πρώτη φορά εδώ και περισσότερο από μία δεκαετία.

Την ίδια ώρα στην αγορά συναλλάγματος το ευρώ δέχεται σφυροκόπημα. Υποχωρεί περαιτέρω κατά 0,6% έναντι του αμερικανικού νομίσματος, στο 0,9550 δολάριο. Βαθύ κόκκινο δείχνουν τα ταμπλό των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων. Απώλειες άνω του 1% εμφανίζει ο γερμανικός DAX, για πρώτη φορά εδώ και δύο χρόνια. Στο -1,2% ο FTSE MIB στο Μιλάνο, στο -1,4% ο CAC 40 στο Παρίσι. Πτώση 0,95% για τον Γενικό Δείκτη στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Δύσκολη εξίσωση για την ΕΚΤ 

Η ΕΚΤ έχει μπροστά της μία εξαιρετικά δύσκολη εξίσωση. Από τη μία θέλει να θέσει υπό έλεγχο τον πληθωρισμό (και έχει ξεκαθαρίσει πως αυτή είναι η κορυφαία προτεραιότητά της)
«Ο πληθωρισμός πρέπει να επιστρέψει μεσοπρόθεσμα στο 2% και θα κάνουμε αυτό που πρέπει να κάνουμε, δηλαδή να αυξάνουμε τα επιτόκια στις επόμενες πολλές συναντήσεις», είπε σήμερα Τετάρτη η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ μιλώντας σε συνέδριο. «Αν δεν εκτελούσαμε (την εντολή μας), θα έβλαπτε πολύ περισσότερο την οικονομία» πρόσθεσε.

Από την άλλη πρέπει να ανακόψει τον κατήφορο του ευρώ. Για να το πετύχει αυτό πρέπει να κλείσει την επιτοκιακή ψαλίδα με τη Fed, δηλαδή να προβεί σε δραστικές αυξήσεις επιτοκίων. Με τον τρόπο αυτό όμως κινδυνεύει να ρίξει την οικονομία σε ύφεση αυξάνοντας το κόστος δανεισμού των κρατών, επαναφέροντας στο προσκήνιο εφιαλτικά σενάρια για νέα κρίση χρέους.

Έκτακτα μέτρα από την τράπεζα της Αγγλίας

Η Τράπεζα της Αγγλίας πήρε έκτακτα μέτρα σήμερα, για να ανακόψει την κρίση στις αγορές κρατικών ομολόγων. «Η Τράπεζα θα πραγματοποιήσει προσωρινές αγορές μακροχρόνιων κρατικών ομολόγων του Ηνωμένου Βασιλείου από τις 28 Σεπτεμβρίου», ανέφερε η κεντρική τράπεζα σε ανακοίνωσή της.

«Οι αγορές θα πραγματοποιηθούν σε οποιαδήποτε κλίμακα είναι απαραίτητη για να επιτευχθεί αυτό το αποτέλεσμα», πρόσθεσε, λέγοντας ότι το Υπουργείο Οικονομικών θα εγγυηθεί τυχόν ζημίες.

Η κίνηση της τράπεζας ήρθε αφότου η Επιτροπή Χρηματοοικονομικής Πολιτικής (FPC) σήμανε συναγερμό, σημειώνοντας ότι η αρνητική αντίδραση στα μέτρα που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα απειλεί τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος