Πτωτικά κινούνται οι τιμές του φυσικού αερίου – Εκτιμήσεις για 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα στο τέλος του έτους

Οι αποφάσεις της ΕΚΤ για αύξηση του επιτοκίου κατά 0,5% τον Ιούλιο οδήγησε σε αντίστοιχη άνοδο του μέσου επιτοκίου των νέων δανείων προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις τον Αύγουστο στο 4% από 3,71%.

Όσον αφορά το επιτόκιο των υφιστάμενων δανείων, αυξήθηκε στο 3,64% από 3,56%. Αμετάβλητο σε σχεδόν μηδενικά επίπεδα παρέμεινε το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων.

Μετά και την απόφαση της ΕΚΤ το Σεπτέμβριο να προχωρήσει σε νέα αύξηση των επιτοκίων, το μεσοσταθμικό επιτόκιο αναμένεται να σημειώσει περαιτέρω άνοδο το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Στο μεταξύ σε επιφυλακή η ΕΚΤ λόγω προβλημάτων κεφαλαιακής επάρκειας που αντιμετωπίζει ο όμιλος Credit Suisse, ο δεύτερος μεγαλύτερος τραπεζικός όμιλος της Ελβετίας.

Στο μέτωπο της διασφάλισης της ενεργειακής επάρκειας της χώρας, το σχέδιο έκτακτης ανάγκης σε ότι αφορά τον εφοδιασμό σε φυσικό αέριο, που έθεσε σε δημόσια διαβούλευση η ΡΑΕ, προβλέπονται τρία επίπεδα συναγερμού.

Στο τρίτο επίπεδο που είναι και το ακραίο σενάριο θα υπάρξουν διακοπές ή περιορισμός της ζήτησης με σειρά προτεραιότητας.

Στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στην Πράγα την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή έχει στραφεί το ενδιαφέρον καθώς κυρίαρχο ζήτημα παραμένει το αν οι ευρωπαίοι ηγέτες θα αποφασίσουν για την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου.

Δεδομένου μάλιστα ότι η Ευρώπη από ότι φαίνεται πληρώνει πιο ακριβά από όλους το φυσικό αέριο.

Με αφορμή την πτωτική πορεία της χονδρικής τιμής στο χρηματιστήριο του Άμστερνταμ, ο επικεφαλής της Mytilineos, Ευάγγελος Μυτιληναίος, μιλώντας σε συνέδριο του Κύκλου Ιδεών, εκτίμησε ότι η μείωση θα συνεχιστεί για να φτάσει 100 ευρώ/MWhέως το τέλος του έτους.

Όπως δήλωσε υπάρχουν 25 έμφορτα πλοία στη Μεσόγειο που περιμένουν να βρεθεί χώρος στους τερματικούς σταθμούς για να ξεφορτώσουν”.

Την αντίθεσή τους με την εφαρμογή οριζόντιων μέτρων εξέφρασαν τη Δευτέρα οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης στη συνεδρίαση του Eurogroup.

Τα κράτη-μέλη θα πρέπει να στοχεύουν σε μέτρα για τη στήριξη και προστασία των ευάλωτων και χωρίς να εντείνουν περαιτέρω τις πληθωριστικές πιέσεις.

Το ζήτημα των τιμών στην ενέργεια απασχόλησε τους υπουργούς Οικονομικών. Ας δούμε τί δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας γύρω από αυτό το θέμα μιλώντας στο α΄ πρόγραμμα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος