Ψυχραιμία στην ασιατικές αγορές – Πετρέλαιο: Πτήση πάνω από 100 δολάρια για 2η μέρα

Σε τροχιά ανάκαμψης βρίσκονται σήμερα οι ασιατικές αγορές μετά τις ισχυρές πιέσεις που καταγράφηκαν χθες μετά την είδηση της στρατιωτικής εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Οι αγορές της Ασίας πήραν τη σκυτάλη της ανόδου από τη Γουόλ Στριτ που χθες παρά τις μεγάλες και έντονες διακυμάνσεις έκλεισε με θετικό πρόσημο.

Αυτή την ώρα ο δείκτης Nikkei 225 στο Χρηματιστήριο του Τόκιο καταγράφει άνοδο 1,47% και ο Σύνθετος Δείκτης στη Σανγκάη είναι στο +0,7%. Ελαφρά άνοδος (0,2%) και στο Σίντνεϊ. Σε αρνητικό έδαφος κινείται μόνο ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ, με τις απώλειες να είναι όμως περιορισμένες (0,4%).

Χθες το βράδυ στη Wall Street σε μία συνεδρίαση που χαρακτηρίστηκε από πολλές και μεγάλες διακυμάνσεις και οι τρεις δείκτες έκλεισαν τελικά σε θετικό έδαφος, με τον Nasdaq μάλιστα να επιδίδεται σε εντυπωσιακό ράλι. Ο S&P 500, ο πλέον αντιπροσωπευτικός δείκτης των αμερικανικών μετοχών, έκλεισε με άνοδο 1,5%. Ο Dow Jones ενισχύθηκε 0,28% ή κατά 92 μονάδες. Ο Nasdaq εξασφάλισε κέρδη 3,3%, αφού όμως άνοιξε τη συνεδρίαση με πτώση 3,5%, που σημαίνει απώλειες μεγαλύτερες από 20% από ιστορικό υψηλό του Νοεμβρίου του 2021.

Την ίδια ώρα στην αγορά ενέργειας στα ύψη παραμένουν οι τιμές του πετρελαίου. Η τιμή του αργού τύπου Μπρεντ διαμορφώνεται στα 101,5 δολάρια το βαρέλι από τα 105 δολάρια που αναρριχήθηκε χθες, ενώ του αμερικανικού αργού κινείται κοντά στα 94,5 δολάρια.

Η ψυχραιμία που επιδεικνύουν σήμερα οι αγορές παρά το γεγονός των εκτεταμένων στρατιωτικών επιθέσεων της Ρωσίας στην Ουκρανία αποδίδεται στο γεγονός πρώτον ότι προς το παρόν δεν έχει επηρεαστεί η ροή φυσικού αερίου και πετρελαίου από τη Ρωσία και δεύτερον οι οικονομικές κυρώσεις που επέβαλε η Δύση σύμφωνα με αναλυτές δεν φαίνεται να επιδρούν άμεσα στη ρωσική οικονομία τη στιγμή μάλιστα που ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αρνήθηκε να αποβάλει την Ρωσία από το παγκόσμιο σύστημα χρηματοοικονομικών μηνυμάτων Swift παρά τις πιέσεις που δέχτηκε από Αμερικανούς Γερουσιαστές.

Μια τέτοια ενέργεια θα είχε σημαντικές συνέπειες και για τις ευρωπαϊκές χώρες και οικονομίες Το Swift εποπτεύεται από την κεντρική τράπεζα του Βελγίου και εκπροσώπους κεντρικών τραπεζών από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, την ΕΕ, την Ιαπωνία, τη Ρωσία, την Κίνα και άλλες χώρες. Παρέχει ασφαλή μηνύματα σε περισσότερα από 11.000 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και εταιρείες, σε περισσότερες από 200 χώρες και περιοχές.

Ρεπορτάζ: Κωνσταντίνα Δημητρούλη

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος