Πώς επηρεάζει τις αγορές το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ιταλία – Σε ιστορικό χαμηλό το ευρώ

Array

Σε πλήρη σύγχυση βρίσκονται οι αγορές σήμερα με φόντο το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ιταλία και το δημοσιονομικό σχέδιο της νέας βρετανικής κυβέρνησης που αναμένεται να αυξήσει τον δανεισμό της χώρας.

Στην αγορά συναλλάγματος ενισχύεται το δολάριο έναντι του ευρώ με το ευρωπαικό νόμισμα να διαπραγματεύεται νωρίς το απόγευμα στα 0,963 δολ. από τα 0,969 δολ. που άνοιξε η αγορά. Η ενδεικτική τιμή που για την ισοτιμία ευρώ/δολ που ανακοίνωσε η ΕΚΤ διαμορφώθηκε στα 0,9646 δολ.

Έντονα καθοδική πορεία ακολουθεί και η βρετανική λίρα έναντι του δολαρίου καταγράφοντας απώλειες της τάξης του 7,5% σε διάστημα μόλις μίας εβδομάδας.

Ανάλογη είναι η εικόνα και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια όπου οι δείκτες σημειώνουν απώλειες της τάξης περίπου του 1% αν και νωρίτερα η πτώση ήταν μεγαλύτερη.

Το πλέον ανησυχητικό για την ευρω-οικονομία είναι το ράλι που καταγράφεται στις αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων υπό τον φόβο της ύφεσης και μάλιστα όχι μόνο του ευρωπαϊκού Νότου αλλά και της Γερμανίας. Το ιταλικό ομόλογο έχει αυξηθεί στο 4,46%.

Στην ελληνική αγορά παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση των αποδόσεων με αποτέλεσμα αυτή του 10ετούς τίτλου να προσεγγίζει πλέον το 4,8%. Στο ΗΔΑΤ, καταγράφηκαν συναλλαγές 121 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 35 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αυξήθηκε στο 4,70% από 4,62% που έκλεισε την Παρασκευή, έναντι 2,08% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 2,72% από 2,62% στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας.

Δύο είναι οι μεγαλύτερες ανησυχίες των επενδυτών:

  • Πρώτον αν το δημόσιο χρέος της Ιταλίας που υπολογίζεται σε 2,77 τρισ. ευρώ και αντιστοιχεί περίπου στο ένα τέταρτο του συνόλου των κρατών της ευρωζώνης μπορεί να συμπαρασύρει την ευρωοικονομία σε μία νέα κρίση χρέους με πρωταγωνίστρια αυτή τη φορά την Ιταλία.
  • Και το δεύτερο ερώτημα έχει να κάνει με το ποια δημοσιονομική πολιτική θα ακολουθήσει η νέα ιταλική κυβέρνηση και αν αυτή θέσει σε κίνδυνο τη χρηματοδότησή της μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.

Και όλα αυτά σε ένα ήδη επιβαρυμένο περιβάλλον λόγω της ενεργειακής κρίσης και της επερχόμενης ύφεσης.

Ρεπορτάζ: Κωνσταντίνα Δημητρούλη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος