ΠΟΠΕΚ: Επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης απευθείας στην αντλία, αντί για επίδομα

Επιδότηση πετρελαίου θέρμανσης απευθείας στην αντλία κατά τον τρόπο που δόθηκε και πέρυσι από την ελληνική κυβέρνηση ως μέτρο ανακούφισης των καταναλωτών από τις υψηλές τιμές ζητά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ). Η Ομοσπονδία ζητά αντί να δοθεί το επίδομα θέρμανσης να διατεθεί το προϋπολογισθέν ποσόν αναλογικά στην αντλία. Συγκεκριμένα σημειώνει ότι:

«Το προϋπολογισθέν ποσό των 237 εκατομμυρίων ευρώ που έχει ανακοινώσει ότι θα διαθέσει η Κυβέρνηση για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης, θεωρούμε ορθό και δίκαιο να δοθεί αναλογικά στην αντλία, όπου αντιστοιχεί σε τουλάχιστον 24 λεπτά ανά λίτρο.

Έτσι, η τιμή στην αντλία θα μειωθεί, ελαφρύνοντας άμεσα τον καταναλωτή, ενώ η ενδεχόμενη, με τα σημερινά δεδομένα, τιμή έναρξης σε επίπεδα 1,50 ευρώ ανά λίτρο θα διαμορφωθεί σε 1,26 ευρώ ανά λίτρο. Ο καταναλωτής θα πληρώνει άμεσα λιγότερα χρήματα, χωρίς την κουραστική αναμονή της προσδοκώμενης επιστροφής κάποιου ποσού. Καμία απώλεια δεν θα έχουν οι πραγματικοί δικαιούχοι, τουναντίον όσοι πραγματικά έχουν ανάγκη και καταναλώσουν πετρέλαιο θέρμανσης θα έχουν μεγαλύτερο όφελος. Η μειωμένη τιμή στην αντλία θα έχει θετικό αντίκτυπο στον πληθωρισμό, όπως επίσης και στο κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων.

Είναι ευρέως γνωστό ότι επίδομα θέρμανσης λαμβάνουν όχι μόνο εκείνοι που πραγματικά έχουν χαμηλά εισοδήματα αλλά και εκείνοι οι οποίοι αποκρύπτουν εισοδήματα, όπως άλλωστε επιβεβαιώνει και η Κυβέρνηση.

Εφαρμόζοντας λοιπόν την έκπτωση στην αντλία, θα εκλείψει και η μεγάλη γραφειοκρατία της επιδότησης, συμπεριλαμβανομένου και του αποτυχημένου συστήματος «ΗΦΑΙΣΤΟΣ» με αποτέλεσμα την σημαντική μείωση εργασιακού κόστους και δυσχερειών όπως τήρηση εφαρμογής χρονοδιαγραμμάτων, παρατάσεις υποβολών αιτήσεων, ζητήματα καταχώρισης που απαιτούν διευκρινίσεις κλπ. ενώ, παράλληλα θα εκλείψουν τα παράπονα των καταναλωτών, που για κάποιο λάθος δεν έλαβαν την επιδότηση.

Μην αμελείται το γεγονός ότι ο ευαίσθητος πληθυσμός – δικαιούχοι της τρίτης ηλικίας αδυνατούν να εναρμονιστούν με τις ηλεκτρονικές διαδικασίες. Πρέπει να μεριμνήσουμε και να ζυγίζουμε όλες τις παραμέτρους.

Οι καταναλωτές του πετρελαίου θέρμανσης για το αγαθό της θέρμανσης πληρώνουν αυξημένο ΕΦΚ και ΦΠΑ έναντι των άλλων πηγών θέρμανσης δηλαδή φορολογούνται πολύ περισσότερο από τους υπόλοιπους Έλληνες πολίτες. Συνεπώς πρέπει να απολαμβάνουν και αντίστοιχα αντισταθμιστικά οφέλη.

Τέλος προτρέπουμε τους καταναλωτές να μην πέφτουν θύματα των δήθεν φτηνών τιμών που είναι προϊόν παράνομων καυσίμων και καλούμε όλους με σύνεση να ενημερώνουν τους πολίτες και να μην δημιουργούν κλίμα φόβου. Τα καύσιμα είναι αναίτια ακριβά και πιθανόν (όπως θα θέλαμε όλοι) οι τιμές να αποκλιμακωθούν».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος