ΠΟΜΙΔΑ για μείωση ενοικίων: Δυνατότητα υποβολής αρχικών δηλώσεων covid για το 2020

Αύριο Τρίτη 9 Μαρτίου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η εκ νέου επεξεργασία των δηλώσεων COVID για το διάστημα Μαρτίου – Δεκεμβρίου 2020.

Στους ιδιοκτήτες που έχουν υποβάλει δήλωση και έχουν απορριφθεί, η ΑΑΔΕ θα αποστείλει ενημέρωση όπου θα εξηγεί του λόγους για τους οποίους απορρίπτεται η αίτηση τους.
Κατόπιν η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ θα ανοίξει εκ νέου για τις δηλώσεις COVID προκειμένου οι ιδιοκτήτες ακινήτων να διορθώσουν λάθη για το 2020.

Ενόψει των συγκεκριμένων διαδικασιών, η ΠΟΜΙΔΑ με επιστολή της προς τον αρμόδιο υφυπουργό Απόστολο Βεσυρόπουλο επισημαίνει κάποια βασικά σημεία για τα οποία απαιτείται να γίνουν βελτιώσεις.

Ένα από αυτά, σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ είναι, για ορισμένες περιπτώσεις να δοθεί η δυνατότητα στους ιδιοκτήτες να υποβάλουν ακόμα και αρχικές δηλώσεις COVID για την περίοδο Μαρτίου – Δεκεμβρίου 2020.

Όπως επισημαίνεται στην επιστολή, «το υπουργείο Εργασίας έδωσε κατ΄ επανάληψη στους εργοδότες και εργαζόμενους το δικαίωμα, συχνά πολύμηνης, αναδρομικής υποβολής δήλωσης αναστολής σύμβασης εργασίας. Επίσης πολλοί επαγγελματίες κλπ. εκμεταλλευόμενοι τη δυνατότητα που τους δόθηκε, προέβησαν σε αναδρομικές αλλαγές ΚΑΔ που να τους εξασφαλίζουν μείωση ενοικίων.

Όλοι αυτοί οι εργαζόμενοι και επαγγελματίες σε όλη τη χώρα, ανακοίνωσαν στους εκμισθωτές τους ότι δικαιούνται μείωση ενοικίων, χωρίς την τήρηση καμιάς προθεσμίας, όποτε ήθελε ο καθένας και σε πολύ μεταγενέστερο χρόνο, όταν είχε ήδη παρέλθει για τους ιδιοκτήτες η προθεσμία για να υποβάλουν εκείνοι δήλωση COVID στην ΑΑΔΕ, παρακρατώντας αυθαίρετα τα ποσά των  μειώσεων από τα επόμενα μισθώματα και αδιαφορώντας για το ότι οι ιδιοκτήτες είχαν χάσει την προθεσμία και συνεπώς το δικαίωμα αποζημίωσής τους!

Επίσης αριθμός ιδιοκτητών, προχωρημένης ηλικίας και ιδιαίτερα από την περιφέρεια αλλά και τον Απόδημο Ελληνισμό, δεν υπέβαλε δηλώσεις COVID λόγω πλήρους έλλειψης ενημέρωσης για τις δηλώσεις αυτές και τις εκάστοτε συντομότατες προθεσμίες υποβολής τους».

Η ΠΟΜΙΔΑ ζητάει επίσης από τον υφυπουργό Οικονομικών να καθοριστεί τουλάχιστον μηνιαία προθεσμία από την ενημέρωση των ιδιοκτητών για τα σφάλματα και τους λόγους απόρριψης των δηλώσεων COVID όπως και να διευκρινιστεί αν είναι νόμιμη η μείωση του ενοικίου που οφείλεται προς τον ιδιοκτήτη-αρχικό εκμισθωτή του ακινήτου από τον ενοικιαστή που το έχει υπεκμισθώσει σε τρίτο, ο οποίος ασκεί επαγγελματική/επιχειρηματική δραστηριότητα που είναι κλειστή με κρατική εντολή ή ανήκει στις πληττόμενες.

Παράλληλα, όσοι ιδιοκτήτες δεν έλαβαν αποζημίωση διότι δεν είχαν επικαιροποιήσει τις δηλώσεις πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης ακίνητης περιουσίας μέχρι 15/2/2021, σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του Διοικητή της ΑΑΔΕ, θα αποκτήσουν τη δυνατότητα να το πράξουν χωρίς πρόστιμο.

Μέχρι τις 16 Μαρτίου αναμένεται να έχουν διενεργηθεί και άλλοι συμψηφισμοί με φορολογικές υποχρεώσεις για τους μήνες Μάρτιο έως Οκτώβριο 2020. Εντός του πρώτου δεκαπενθημέρου του Μαρτίου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή των δηλώσεων COVID για τα μισθώματα του Φεβρουαρίου. Επίσης, εντός του μήνα θα ξεκινήσει και η πληρωμή των αποζημιώσεων για τα ενοίκια του Ιανουαρίου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ