Ποιες οι προϋποθέσεις για το πρόγραμμα «Σπίτι μου» – Τι λέει ο Στράτος Παραδιάς (video)

«Τα κτήρια που θα αγοραστούν μέσω του νέου προγράμματος θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 15 ετών και να προορίζονται για κύρια κατοικία.

Για το πρόβλημα της στέγης που, όπως είπε, έχει την ίδια μορφή και την ίδια εξέλιξη σε όλη την Ευρώπη μίλησε στην ΕΡΤ ο Στράτος Παραδιάς, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) με αφορμή το πρόγραμμα «Στέγη μου».

Όπως επισήμανε ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ τα κτήρια που θα αγοραστούν μέσω του νέου προγράμματος θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 15 ετών και να προορίζονται για κύρια κατοικία. Μιλώντας για τα άλλα προγράμματα που θα συμβάλλουν στην επίλυση του οξυμένου στεγαστικού προβλήματος που υπάρχει στις μεγάλες πόλεις ο κ. Παραδιάς αναφέρθηκε στη δανειοδότηση των ιδιοκτητών που έχουν κλειστό ένα σπίτι μέχρι 100 τετραγωνικά. Μόνη προϋπόθεση, όπως διευκρίνισε, είναι οι ιδιοκτήτες να το ανακαινίσουν υπό τον όρο ότι θα το βγάλουν στην αγορά κύριας κατοικίας.

«Ένας άλλος πυλώνας είναι η κοινωνική κατοικία, κάτι που δεν υπάρχει στην Ελλάδα, δηλαδή αναξιοποίητα οικόπεδα του Δημοσίου σε διάφορες περιοχές της Αττικής και της χώρας τα οποία θα δοθούν σε κατασκευαστές και ιδιώτες με αντιπαροχή με την υποχρέωση το μεγαλύτερο μέρος των σπιτιών αυτών που θα κατασκευαστούν να διατεθούν σε ευάλωτους ενοικιαστές, με σειρά προτεραιότητας, με κοινωνικά κριτήρια, με χαμηλά μισθώματα» ανέφερε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων.

Και όπως δήλωσε, «η τυπική παρέμβαση στο θέμα των ενοικίων ως τώρα στις κυβερνήσεις ήταε να αρχίσουν τα ενοικιοστάσια σε βάρος των ληπτών, τις αναγκαστικές παρατάσεις και τα πάγωματα πράγμα που κλείνει την αγορά και μπορεί να προστατεύει τους παλιούς, αλλά αποκλείει τους νέους από την αγορά».

Μιλώντας για τις αντικειμενικές αξίες ο εκπρόσωπος των ιδιοκτητών ακινήτων σημείωσε ότι ο προσδιορισμός τους γίνεται με απόφαση αποκλειστικά του υπουργού των Οικονομικών. «Είναι στο χέρι του υπουργείου Οικονομικών οι αντικειμενικές αξίες να είναι μεγάλες, μέτριες, κοντές, ψηλές, ευλύγιστες, οτιδήποτε. Είναι καθαρά θέμα πολιτικής απόφασης. Παλιότερα οι αντικειμενικές αξίες ήταν πολύ χαμηλές, τόσο χαμηλές, ούτως ώστε κανείς πολίτης να μην αδικείται. Σήμερα η τάση είναι δυστυχώς για τους υπόλοιπους ιδιοκτήτες που δεν πουλάνε ούτε αγοράζουν, να φτάσουν τις όποιες εμπορικές, με αποτέλεσμα ένας σε μια γωνιά να πουλάει σε μια ψηλή τιμή και άλλοι 99 να φορολογούνται πολύ περισσότερο στον ΕΝΦΙΑ επειδή κάποιος πούλησε ακριβά».

Πηγή: Συνδέσεις | ΕΡΤ

Δείτε επίσης

«Σπίτι μου»: Το Μάρτιο τα πρώτα δάνεια και τα πρώτα σπίτια για το πρόγραμμα «Κάλυψη»


Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος