Π. Τζεντιλόνι για Σύμφωνο Σταθερότητας: Μεγαλύτερη ευελιξία και διαφορετικά επίπεδα χρέους κατά περίπτωση

Τα χαρτιά του ανοίγει ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πάολο Τζεντιλόνι ως προς την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας στέλνοντας το μήνυμα ότι η συγκεκριμένη παρτίδα θα είναι δύσκολη με δεδομένο ότι διαχωρίζει τη θέση του από τα «γεράκια» της δημοσιονομικής πειθαρχίας και προτείνει μεγαλύτερη ευελιξία και εφαρμογή του Συμφώνου κατά περίπτωση από τις χώρες μέλη. Η εν λόγω πρόταση συνεπάγεται σημαντική χαλάρωση όσον αφορά τη διαχείριση του δημόσιου χρέους, ώστε αυτό να καταστεί βιώσιμο.

Ειδικότερα ο αρμόδιος Επίτροπος, Πάολο Τζεντιλόνι, σε συνέντευξη του στην γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine, πρότεινε διαφορετικά όρια χρέους για κάθε κράτος μέλος στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης του Συμφώνου Σταθερότητας που σκοπεύει να παρουσιάσει στα μέσα του 2022 και εξηγεί ότι δεν μπορεί όλες οι οικονομίες της Ευρωζώνης να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο. «Δεν μπορούμε να πακετάρουμε όλες τις χώρες μαζί. Οι διαφορές στο ύψος του χρέους είναι πολύ μεγάλες για κάτι τέτοιο» τόνισε ο κ. Τζεντιλόνι.

Ισχυρίζεται δε ότι με βάση το δικό του μοντέλο μεταρρύθμισης, η Κομισιόν θα πρέπει να αποκτήσει περισσότερα και πιο ευέλικτα εργαλεία για να ελέγχει και να διασφαλίζει την εφαρμογή των νέων δημοσιονομικών κανόνων.

Με την εν λόγω τοποθέτηση του ουσιαστικά απορρίπτει την πρόταση του επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ για οριζόντια αύξηση του ορίου του χρέους από το 60% που είναι σήμερα στο 100% του ΑΕΠ οριζόντια για όλα τα κράτη μέλη. Κληθείς μάλιστα να σχολιάσει την πρόταση του, Κλάους Ρέγκλινγκ, επεσήμανε ότι «αυτό απλώς δεν ανταποκρίνεται στην ιδέα μου για μια διαφοροποιημένη αντιμετώπιση για τα κράτη».

Σημειώνεται ότι παραμονή Χριστουγέννων, ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι και ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν, με κοινή τους επιστολή σχετικά με τη μεταρρύθμιση των κανόνων που διέπουν τη δημοσιονομική πολιτική των κρατών μελών σημειώνουν ότι αυτοί οι δημοσιονομικοί κανόνες «κατέπνιξαν την ανάπτυξη μέσω μη πρακτικών προσαρμογών του προϋπολογισμού» και τόνισαν ότι οι προκλήσεις των επόμενων ετών στην ΕΕ, απαιτούν νέους στόχους και νέα εργαλεία. «Όπως δεν επιτρέψαμε στους κανόνες να εμποδίσουν την απάντησή μας στην πανδημία, έτσι δεν πρέπει να μας εμποδίσουν να κάνουμε όλες τις απαραίτητες κινήσεις τώρα».

Η πρόταση του Ιταλού Επιτρόπου μπορεί να προσεγγίζει τις θέσεις και τις επιδιώξεις του ευρωπαϊκού νότου και της Γαλλίας καθώς το δημόσιο χρέος στην Γαλλία και την Ισπανία ανέρχεται πλέον στο 113% και 117% του ΑΕΠ αντιστοίχως ενώ και στην Ιταλία και την Ελλάδα, τα αντίστοιχα ποσοστά ξεπερνούν το 150% και το 200%, η Γερμανία δείχνει να δυσκολεύεται να αποδεχτεί μεγαλύτερη ευελιξία όταν το δικό της βρίσκεται μόλις στο 68%, όπως και των περισσότερων πλούσιων χωρών του Βορρά.

Επομένως το «παιχνίδι» προμηνύεται να είναι σκληρό και η πρόκληση θα είναι μεγάλη για τον Μακρόν και τη γαλλική προεδρία της ΕΕ κατά το πρώτο εξάμηνο του νέου έτους. Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για μία παρτίδα που δεν μπορεί να κρατήσει επί μακρόν καθώς μέχρι το τέλος του 2022 τα κράτη μέλη της ΕΕ πρέπει να αποφασίσουν τι θα κάνουν με το πλαίσιο δημοσιονομικών κανόνων που έχει ανασταλεί λόγω της πανδημίας έως το 2023.

Επιμέλεια: Κωνσταντίνα Δημητρούλη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος