Π. Πετράκης: Πίσω από την θετική αξιλόγηση των αγορών είναι η προσπάθεια της κυβέρνησης να αποτρέψει την ύφεση

Τα μηνύματα το 2023 για την οικονομία θα είναι καλύτερα από ότι αναμέναμε, επιημαίνει ο καθηγητής Παναγιώτης Πετράκης


Την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας την ξέραμε και οι αναβαθαμίσεις έπρεπε να έχουν γίνει πό καιρό, είπε ο Παναγιώτης Πετράκης στην εκπομπή «Συνδέσεις», σχολιάζοντας τις θετικές εξελίξεις από την έξοδο του πενταετούς ομολόγου.

Ο καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, μίλησε για τολμηρή κίνηση που έγινε στον απόηχο της χρηματοπιστωτικής αναταραχής και απεδείχθη πολύ σωστός σχεδιασμός. «Το μήνυμα ότι οι αγορές αξιολογούν θετικά την πορεία της ελληνικής οικονομίας, έρχεται σε συμφωνία με την αισιοδοξία που εκφράζει η Goldman Sachs ότι ενδεχομένως έχουμε ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας την 21η Απριλίου.

«Την ξέραμε την πρόοδο και δημοσίως. Η DRBS έχει αξιολογήσει τις ελληνικές τράπεζες, η Moody’s, έβγαλε νέα θετική έκθεση και η Goldman Sachs επεσήμανε ιδιαίτερη πρόοδο. Έχουμε πει εδώ και καιρό ότι αναβαθμίσεις έπρεπε να έχουν γίνει, αλλά οι οίκοι φυσάνε και το γιαούρτι πια μετά το κάζο το οποίο είχαν πάθει το 2008 – 2010 και προχωρούν συντηρητικά», είπε ο κ. Πετράκης.

«Νομίζω ότι τα μηνύματα το 2023 για την οικονομία θα είναι καλύτερα από ότι αναμέναμε. Μην ξεχνάτε ότι πριν δύο μήνες πιστεύαμε ότι θα είχαμε προσγείωση της οικονομικής δραστηριότητας γύρω στο μηδέν. Φαίνεται ότι τώρα μιλάμε για ένα 1,5 και 2%. Εάν αυτό συμβεί πράγματι θα είμαστε από τις χώρες στην Ευρώπη που θα έχουν αρκετά υψηλή ανάπτυξη, μάλλον πιθανόν και από τις υψηλότερες επιδόσεις», ανέφερε ο καθηγητής επισημαίνοντας:

Αυτό οφείλεται -και θα πρέπει να το συμφωνήσουμε- σε μια επιτυχημένη πολιτική δημοσιονομικών παροχών τις οποίες πολλοί συνδύασαν με τις εκλογές αλλά στην πραγματικότητα ήταν η προσπάθεια της κυβέρνησης να αποτρέψει την ύφεση και φαίνεται ότι αυτό πέτυχε κι έχει ευρύτερες επιδράσεις.

Εξού και συζητάμε και για ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας νωρίτερα απ ότι την αναμέναμε. Αυτό είναι το πραγματικό σημαντικό νέο είτε συμβεί πριν είτε και μετά τις εκλογές. Αυτό έχει σημασία γιατί αυτό σημαίνει φθηνότερος δανεισμός και για το δημόσιο, αλλά το σημαντικότερο για τις μεγάλες εταιρείες που δανείζονται στο εξωτερικό και γενικότερα για τον ιδιωτικό τομέα.

Σε ερώτηση αν με την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας θα πέσουν συνολικά τα επιτόκια, ο Παναγιώτης Πετράκης απάντησε: «Μη φανταστείτε μια θεαματική πτώση αλλά αναμφισβήτητα είναι μία δύναμη αντιστροφη στο ρεύμα της χρηματοπιστωτικής αστάθειας. Στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ευρώπη, τα πράγματα σφίγγουν. Εννοώ στις νομισματικές αρχές και στον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζονται τα χαρτοφυλάκιά τους. Στην Ελλάδα, έχουμε αντίστροφο μήνυμα και αυτό είναι πολύ σημαντικό».

Πηγή: ΕΡΤ – Εκπομπή «Συνδέσεις»

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος