Ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας «και πριν από τις εκλογές» – Άντληση 2,5 δισ. από το 5ετές ομόλογο

Ψήφος εμπιστοσύνης για τα ελληνικά ομόλογα χαρακτηρίζεται η μεγάλη ζήτηση για το 5 ετές

«Ανοιχτό το ενδεχόμενο ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας και πριν από τις εκλογές», εκτιμά η Goldman Sachs, ενώ στο τραπέζι τέθηκε η 21η Απριλίου, ημέρα δημοσίευσης της έκθεσης αξιολόγησης από τον S&P. Η δεύτερη θετική έκθεση της ημέρας ήρθε από τον οίκο αξιολόγησης Moody’s, που αποφάνθηκε ότι είναι ανθεκτικό το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Μια ημέρα μετά την εξαγγελία διεξαγωγής των εκλογών σήμερα δανειστήκαμε με spread κατά 1/4 από αυτό του 2019 , τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και χαρακτήρισε εφικτή εντός του 2023 την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας που όπως είπε, είναι σημαντική γιατί σημαίνει χαμηλότερο κόστος δανεισμού.

 Ακόμη κι ένας από τους Οίκους Αξιολόγησης να δώσει την επενδυτική βαθμίδα ο στόχος θεωρείται εκπληρωμένος.

Ψήφος εμπιστοσύνης για τα ελληνικά ομόλογα χαρακτηρίζεται η μεγάλη ζήτηση για το 5 ετές. Η προσφορά των 19 δισεκατομμυρίων ευρώ αποδεικνύει την πρόθεση δανεισμού με εμπιστοσύνη. Τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας υπερβαίνουν, και πάλι, τα 38 δισ. ευρώ.

Με την άντληση τω 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ ουσιαστικά έχει εκπληρωθεί το 85 % του ετήσιου προγράμματος δανεισμού, δηλαδή οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας είναι εξασφαλισμένες για τους επόμενους 9 μήνες.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας χαρακτήρισε ικανοποιητικό το spread που παρά το επιτόκιο της τάξης του 3,9% είναι χαμηλότερο στο 25% σε σχέση με το 2019.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά: «Η Ελλάδα προχώρησε, σήμερα, στην έκδοση 5ετούς ομολόγου, αντλώντας 2,5 δισ. ευρώ από τις αγορές. Έκδοση επιτυχής, παρά το ιδιαίτερα ρευστό παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον, καθώς συγκέντρωσε υψηλή ζήτηση, καλή ποιότητα κεφαλαίων και ικανοποιητικό κόστος δανεισμού. Έτσι έχουμε καλύψει, έγκαιρα και μεθοδικά, το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος των εφετινών δανειακών αναγκών της χώρας, διασφαλίζοντας υψηλά ταμειακά διαθέσιμα και για την περίοδο μετά τις εκλογές.

Ρεπορτάζ: Θάνος Τσίρος


Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος