Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τις συντάξεις χηρείας – Τι πρέπει να κάνουν όσοι είδαν περικοπές (video)

Αναστάτωση έχει προκληθεί τις τελευταίες ημέρες μετά τις μειωμένες καταβολές στις συντάξεις χηρείας αυτόν τον μήνα. Ο εργατολόγος Δημήτρης Μπουρλός μίλησε για τις περικοπές στην εκπομπή «ΕΡΤ Σαββατοκύριακο», αποσαφηνίζοντας απορίες και διευκρινίζοντας λεπτομέρειες.

Αναστέλλονται για ένα μήνα οι μειώσεις στις συντάξεις χηρείας που προβλέπονται στις διατάξεις του άρθρου 12 του Ν. 4387/16 περί επιζώντων συζύγων, όπως τροποποιήθηκε με τις διατάξεις του άρθρου 19 του Ν. 4611/19 της προηγούμενης Κυβέρνησης, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας.

Οι συνταξιούχοι που διαπίστωσαν περικοπή στη σύνταξή τους θα πρέπει να προσκομίσουν μέχρι το τέλος Ιουνίου 2021 τη σχετική υπεύθυνη δήλωση στο αρμόδιο υποκατάστημα στο οποίο ανήκουν.

Τα ποσά που παρακρατήθηκαν από τις συντάξεις χηρείας του Ιουνίου 2021 κατ’ εφαρμογή των ανωτέρω διατάξεων θα επιστραφούν στους λογαριασμούς των συνταξιούχων από τον e-ΕΦΚΑ μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου.

«Η ανακοίνωση αναγράφει πως σε όποιους δικαιούχους κόπηκαν χρήματα, θα επιστραφούν. Ωστόσο, υπάρχει ένα θέμα το οποίο είναι ανοιχτό. Μετά τη πάροδο της τριετίας, ο νόμος προβλέπει ότι η σύνταξη, αν εργάζεται ή συνταξιοδοτείται θα πέσει στο μισό. Είναι ένα θέμα το οποίο με ιδιαίτερη ευαισθησία θα πρέπει να αντιμετωπίσει το υπουργείο ή και ο ΕΦΚΑ», ανέφερε ο εργατολόγος.

Για το θέμα αυτό θα ακολουθήσει νεότερη ενημέρωση από τον e-ΕΦΚΑ.

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ