ΟΚΑΑ: Επέκταση της ψηφιοποίησης των υπηρεσιών και για τις 11 Ιχθυόσκαλες του Οργανισμού

Τις τεχνολογικές καινοτομίες που αφορούν στον τομέα των τροφίμων και του σύγχρονου χονδρεμπορίου, παρουσιάζει ο Οργανισμός Κεντρικών Αγορών και Αλιείας ΑΕ (ΟΚΑΑ) στην 85η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Οργανισμού, ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΚΑΑ Απόστολος Αποστολάκος, παρουσίασε τις δράσεις του οργανισμού στην ειδική ημερίδα, με θέμα την Βιώσιμη Ανάπτυξη, που διοργάνωσε το Υπερταμείο (ΕΕΣΥΠ).

Αναφέρθηκε στην παροχή νέων τεχνολογικών εργαλείων διευκόλυνσης των επαγγελματιών,  όπως το «e-Λαχαναγορά», που αποτελεί την πρώτη εφαρμογή σε κινητά για χονδρεμπόρους φρούτων και λαχανικών, θαλασσινών και ψαριών και κρέατος. Όπως είπε ότι «πρόκειται για ένα άυλο, ηλεκτρονικό κατάστημα χονδρικής για online αγορές και “ψηφιακές παραγγελίες”, συμπληρωματικό του φυσικού καταστήματος».

Κλικ στο «e-Λαχαναγορά»

Το συγκεκριμένο app, συνέχισε, «είναι ένα βήμα προς την ψηφιακή εποχή, προσφέροντας ευελιξία στις επιχειρήσεις αφού τους δίνει την  δυνατότητα να πραγματοποιούν αγορές, εύκολα και γρήγορα με ένα ‘’κλικ”», ενώ «οι συνεργαζόμενοι με τον ΟΚΑΑ έμποροι μπορούν, μέσω της εφαρμογής, να έχουν σε λειτουργία τα καταστήματά τους 24 ώρες το 24ωρο και να συναλλάσσονται με τους πελάτες και προμηθευτές τους με ασφάλεια, κερδίζοντας τόσο χρόνο, όσο και χρήμα».

Το «e-Λαχαναγορά» αποτελεί μία από σειρά δρομολογημένων ενεργειών της διοίκησης του ΟΚΑΑ, ύψους 20 εκατ. ευρώ, για την αναβάθμιση των υφιστάμενων υποδομών του. Οι νέες τεχνολογίες, επισήμανε ο κ. Αποστολάκος, αναδεικνύονται σημαντικά εργαλεία ανάπτυξης και αποτελούν προτεραιότητα για τον οργανισμό, όπως για παράδειγμα, το προωθούμενο νέο ψυχόμενο κέντρο logistics.

Όπως τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΚΑΑ η ψηφιοποίηση των παρεχόμενων υπηρεσιών, τίθεται σύντομα σε εφαρμογή και για τις 11 Ιχθυόσκαλες που ανήκουν στον οργανισμό, οι οποίες θα διασυνδεθούν μεταξύ τους για την διακίνηση των αλιευμάτων, με τεράστια οφέλη για τους συναλλασσόμενους αλιείς και ιχθυεμπόρους.

Ανάσχεση της σπατάλης τροφίμων

Κατά την τοποθέτησή του στην ημερίδα του Υπερταμείου, αναφέρθηκε και στην αναγκαιότητα αντιμετώπισης της σπατάλης τροφίμων, παρουσιάζοντας τις πρωτοβουλίες ανάσχεσης του φαινομένου που υλοποιεί ο οργανισμός, όπως η συνεχώς εξελισσόμενη ενημερωτική καμπάνια σε συνεργασία με την ΕΕΣΥΠ, καθώς και η αλυσίδα προσφοράς καταναλώσιμων προϊόντων σε κοινωνικές δομές.

Οι αριθμοί που ανέφερε ο κ. Αποστολάκος είναι ενδεικτικοί του προβλήματος, αφού, όπως είπε, ένα νοικοκυριό πετάει κάθε χρόνο περίπου 140 κιλά τρόφιμα, ή αλλιώς κάθε μήνα 10 – 11 κιλά τροφίμων ή 350 γραμμάρια τη μέρα, δηλαδή ενδεικτικά μισή φραντζόλα ψωμί, ένα αυγό και ένα μήλο.

ΟΚΑΑ: Επέκταση της ψηφιοποίησης των υπηρεσιών και για τις 11 Ιχθυόσκαλες του Οργανισμού
Γι’ αυτό και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην αναγκαιότητα εκπαίδευσης καταναλωτών, εμπόρων και παραγωγών, χαρακτηρίζοντας τη σπατάλη τροφίμων ως εξαιρετικά δαπανηρή, αφού, όπως χαρακτηριστικά είπε «είναι τραγικό να πετιέται το 1/3 της παγκόσμιας παραγωγής, ενώ οι καλλιέργειες στην χώρα μας χρειάζονται -λόγω κλίματος- νερό και ρεύμα που κοστίζουν».

Ενδεικτικά της σημειούμενης σπατάλης είναι τα αποτελέσματα της πρωτοβουλίας του ΟΚΑΑ να μετρήσει τον όγκο τροφίμων που απορρίπτουν οι έμποροι στις εγκαταστάσεις του οργανισμού, διαπιστώνοντας ότι, ετησίως, 6.500 και πλέον τόνοι τροφίμων γίνονται κομπόστ.

Πολλά προϊόντα, τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος, είναι καταναλώσιμα, αλλά όχι εμπορεύσιμα, όπως για παράδειγμα μια ώριμη ντομάτα.

Μεγάλο μέρος αυτών των καταναλώσιμων τροφίμων κατευθύνεται μέσω ειδικών υποδομών σε φορείς όπως το Χαμόγελο του Παιδιού, η Κιβωτός του Κόσμου, η Τράπεζα Τροφίμων και άλλους, ενώ ο ΟΚΑΑ, σε συνεργασία με το Υπερταμείο, ενημερώνει τους μαθητές των σχολείων για το «food waste», ώστε να διαμορφωθεί από τις μικρές ηλικίες ευαισθησία για την αναχαίτιση του φαινομένου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος