Οι Βρυξέλλες εγκρίνουν το ισπανικό σχέδιο ανάκαμψης ύψους 140 δις ευρώ

ανταπόκριση από τη Μαδρίτη: Δώρα Μακρή

“Αυτό το σχέδιο θα μεταμορφώσει βαθιά την ισπανική οικονομία, καθιστώντας την πιο πράσινη, πιο ψηφιακή και πιο ανθεκτική”, ανέφερε την Τετάρτη το απόγευμα από την Μαδρίτη η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν στο πλαίσιο της περιοδείας της στις Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για το Πρόγραμμα Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Το σχέδιο ανάκαμψης που παρουσίασε η Ισπανία της ανοίγει την πόρτα για να λάβει έως και 140 δις ευρώ τα επόμενα 6 χρόνια. Η συνάντηση της προέδρου της Κομισιόν με τον Ισπανό πρωθυπουργό έγινε στην έδρα της Red Eléctrica σε μια συμβολική πράξη για να δείξουν ότι εστιάζουν στην οικολογική μετάβαση. Και οι δύο ηγέτες ζήτησαν την ενότητα των πολιτικών δυνάμεων προκειμένου να εφαρμοστεί το σχέδιο ανάκαμψης. Ο Πέδρο Σάντσεθ από την πλευρά του υποσχέθηκε να συγκαλέσει διάσκεψη περιφερειακών προέδρων τον ερχόμενο Ιούλιο προκειμένου να συζητήσει το σχέδιο και να συμφωνήσει με τους τοπικούς ηγέτες την εφαρμογή του.

Από τα 140 δις ευρώ που μπορεί να λάβει η Ισπανία, περίπου τα μισά θα είναι άμεσες μεταφορές και το υπόλοιπο μέρος θα έχει τη μορφή πιστώσεων. Η Ισπανία προς το παρόν ζήτησε μόνο το τμήμα άμεσης ενίσχυσης, αλλά η οικονομική αντιπρόεδρος και Υπουργός Οικονομίας Νάντια Καλβίνιο, έχει ανακοινώσει ότι θα ζητήσει επίσης και τα δάνεια υπό ευνοϊκούς όρους.

Η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν έκανε λόγο για «εξαιρετική συνεργασία με τις ισπανικές αρχές. Υπήρξε μια πολύ λεπτομερής ανάλυση, ήταν το πιο δύσκολο μέρος, αλλά ήταν απαραίτητο. Το σχέδιο αναπτύχθηκε στην Ισπανία και οι Ισπανοί θα είναι οι ιδιοκτήτες αυτής της ανάπτυξης. Οι μεταρρυθμίσεις θα κάνουν την Ισπανία να αναδειχθεί ισχυρότερη» κατέληξε η πρόεδρος της Κομισιόν.

Πριν από τον ερχόμενο Αύγουστο η Ισπανία θα λάβει τα πρώτα 9 δις ευρώ και ως το τέλος του έτους 10 επιπλέον δις ευρώ.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος