Οι ΗΠΑ έτοιμες να ξεπεράσουν το όριο χρέους της χώρας – Ποιες οι συνέπειες

Οι ΗΠΑ είναι, για άλλη μια φορά, έτοιμες να ξεπεράσουν το όριο του χρέους της χώρας.

Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν επιτρέπεται να δανειστεί περισσότερα χρήματαεκτός εάν το Κογκρέσο συμφωνήσει να αναστείλει ή να αλλάξει το ανώτατο όριο, το οποίο επί του παρόντος ανέρχεται σε σχεδόν 31,4 τρισ. δολάρια.

Συνήθως αυτό συμβαίνει.

Από το 1960, οι πολιτικοί έχουν προχωρήσει σε αύξηση, παράταση ή αναθεώρηση του ορισμού του ορίου χρέους 78 φορές – εκ των οποίων τρεις μόνο τους τελευταίους έξι μήνες.

Αλλά οι νέες εντάσεις στο Κογκρέσο, όπου οι Ρεπουμπλικάνοι ανέλαβαν πρόσφατα τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων και ζητούν περικοπές δαπανών, έχουν προκαλέσει ανησυχίες ότι οι πολιτικοί θα καθυστερήσουν να δράσουν αυτή τη φορά – ενδεχομένως οδηγώντας τις ΗΠΑ σε σκόπιμη χρεοκοπία για πρώτη φορά στην ιστορία τους.

Οι ΗΠΑ έτοιμες να ξεπεράσουν το όριο χρέους της χώρας – Ποιες οι συνέπειες
AP Photo/Patrick Semansky

Ποια «έκτακτα μέτρα» μπορούν να λάβουν οι ΗΠΑ για να αποφύγουν την υπέρβαση του ορίου του χρέους;

Για τους περισσότερους από εμάς, ο αντίκτυπος θα πρέπει να είναι ελάχιστα αισθητός – τουλάχιστον τους πρώτους μήνες.

Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ μπορεί να διαχειριστεί την κατάσταση λαμβάνοντας τα αποκαλούμενα «έκτακτα» μέτρα για να αποφευχθεί η πραγματική υπέρβαση του ορίου. Στο παρελθόν, αυτό περιλάμβανε βήματα όπως η αναστολή των επενδύσεων που υποτίθεται ότι θα πραγματοποιήσει σε ταμεία συνταξιοδότησης και παροχών υγείας για ομοσπονδιακούς υπαλλήλους – και στη συνέχεια επαναπλήρωση αυτών των κεφαλαίων σε μεταγενέστερη ημερομηνία.

Αλλά ακόμη και οι καθυστερήσεις έχουν πραγματικό τίμημα.

Η αντιπαράθεση για το ζήτημα το 2011 ώθησε τον οργανισμό αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας S&P να υποβαθμίσει την αξιολόγηση της χώρας – η πρώτη για τις ΗΠΑ.

Κυβερνητικοί αναλυτές υπολόγισαν ότι οι καθυστερήσεις εκείνο το έτος προκάλεσαν αύξηση του κόστους δανεισμού για το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ κατά τουλάχιστον 1,3 δισ. δολάρια, καθώς οι επενδυτές ζήτησαν υψηλότερα επιτόκια λόγω της αβεβαιότητας.

Οι αναλυτές αναμένουν ήδη διαμάχη για το θέμα η οποία θα κάνει τις χρηματοπιστωτικές αγορές νευρικές.

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν εκτίμησε ότι τα ειδικά μέτρα μπορούν να κερδίσουν χρόνο για τις ΗΠΑ τουλάχιστον μέχρι τον Ιούνιο, οπότε η κυβέρνηση δεν θα είναι πλέον σε θέση να πληρώσει τους λογαριασμούς της.

Οι ΗΠΑ έτοιμες να ξεπεράσουν το όριο χρέους της χώρας – Ποιες οι συνέπειες
AP Photo/Carolyn Kaster

Αυτό είναι το σενάριο που πολλοί αναλυτές βλέπουν ως πραγματική οικονομική καταστροφή.

Σε αυτήν την περίπτωση, ορισμένοι λένε ότι οι αρχές θα πρέπει να κάνουν όσα περισσότερα μπορούν για να αποφύγουν τη χρεοκοπία. Αυτό θα σήμαινε την εξεύρεση τρόπων πληρωμής τόκων, ενώ άλλες υποχρεώσεις παραμένουν απλήρωτες, όπως οι πληρωμές εργολάβων στον τομέα της άμυνας, επιταγές κοινωνικής ασφάλισης, που παραλαμβάνονται από συνταξιούχους σε όλη τη χώρα και τους μισθούς των κρατικών υπαλλήλων, συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτικών.

Ακόμη και κάτι τόσο βασικό όσο οι μετεωρολογικές προβλέψεις θα μπορούσαν να επηρεαστούν, αφού τόσοι πολλοί βασίζονται σε δεδομένα από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία που χρηματοδοτείται από την κυβέρνηση.

Μια χρεοκοπία θα μπορούσε να καταστρέψει την αξιοπιστία της χώρας, αναστατώνοντας τις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές, όπου το χρέος των ΗΠΑ διαπραγματεύεται σε μεγάλο βαθμό και παραδοσιακά θεωρείται χαμηλού κινδύνου.

Το δολάριο θα αποδυναμωνόταν και το κόστος δανεισμού θα εκτοξευόταν – αρχικά για την κυβέρνηση αλλά τελικά για το ευρύτερο κοινό, με τη μορφή υψηλότερων επιτοκίων για στεγαστικά δάνεια, χρέη πιστωτικών καρτών και άλλα δάνεια.

Το να φτάσουμε σε αυτό το σημείο θα ήταν άνευ προηγουμένου και θα προκαλούσε εκτεταμένη ζημιά στην εμπιστοσύνη των καταναλωτών και στην οικονομία, η οποία βρίσκεται ήδη σε επισφαλή κατάσταση.

«Η αδυναμία εκπλήρωσης των υποχρεώσεων της κυβέρνησης θα προκαλούσε ανεπανόρθωτη ζημιά στην οικονομία των ΗΠΑ, στον βιοπορισμό όλων των Αμερικανών και στην παγκόσμια χρηματοπιστωτική σταθερότητα», προειδοποίησε πρόσφατα η κα Γέλεν.

Το όριο χρέους εισήχθη για πρώτη φορά το 1917, ως ένας τρόπος να δοθεί στην κυβέρνηση ευελιξία να συγκεντρώσει χρήματα κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. Θεωρητικά δίνει στο Κογκρέσο έναν τρόπο να ελέγξει τις δαπάνες.

Αλλά οι μάχες για το ανώτατο όριο γίνονται ολοένα και πιο δύσκολες, καθώς η πολιτική πόλωση αυξάνεται και το χρέος των ΗΠΑ έχει εκτοξευθεί στα ύψη, διπλασιάζοντας περίπου σε μια δεκαετία.

Αυτό οφείλεται εν μέρει στις μεγάλες κρατικές δαπάνες κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης και της πανδημίας – αλλά είναι επίσης μια αντανάκλαση του γεγονότος ότι η χώρα παρουσιάζει σταθερά δημοσιονομικό έλλειμμα κάθε χρόνο από το 2001.

Τώρα, το ανώτατο όριο του χρέους είναι ένα διαχρονικό πολιτικό διαπραγματευτικό χαρτί.

H διαμάχη του 2011 για το όριο του χρέους επιλύθηκε όταν ο τότε Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα συμφώνησε σε περικοπές δαπανών αξίας άνω των 900 δισεκατομμυρίων δολαρίων – και το όριο του χρέους ανέβηκε κατά παρόμοιο ποσό.

Ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι πιέζουν για περικοπές δαπανών ξανά αυτή τη φορά – μια θέση που οι Δημοκρατικοί έχουν απορρίψει.

Πηγή: BBC

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος