Nέες υποθέσεις νοθευμένης φέτας – Δύο εταιρείες στο στόχαστρο των ελεγκτικών μηχανισμών

Νέο περιστατικό νοθευμένης φέτας, μετά την Ελλάδα, είναι υπό εξέταση στη Σουηδία και σύντομα αναμένονται ανακοινώσεις από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ertnews.gr, εκτός παραγωγικών προδιαγραφών βρέθηκε και δεύτερο τυποποιημένο προϊόν ελληνικής γαλακτοβιομηχανίας, από τη Θεσσαλία, που διατίθεται παρανόμως ως φέτα ΠΟΠ στη Σουηδία.

Το γεγονός συμβαίνει λίγο διάστημα μετά την περίπτωση της γνωστής γαλακτοβιομηχανίας Ομηρος, που παραδέχθηκε εκ των υστέρων την “αστοχία” στο στάδιο της τυποποίησης, αφού, όμως, πρώτα το δικό της επώνυμο προϊόν εντοπίστηκε να πωλείται ως φέτα ΠΟΠ στη Γερμανία.

Η συγκεκριμένη υπόθεση, μάλιστα, έχει παραπεμφθεί στην Πρωτοβάθμια Επιτροπή Εξέτασης Παρατυπιών του ΥΠΑΑΤ, για διαπιστωμένες παρατυπίες στη ΦΕΤΑ ΠΟΠ.

Δύο νέα περιστατικά νοθείας στη Σουηδία

Μετά από τον εντοπισμό νοθευμένου τυροκομικού σκεύασματος προ ημερών σε αλυσίδα λιανεμπορίου στην Ελλάδα, τώρα μια νέα καταγγελία ήρθε από το εξωτερικό και συγκεκριμένα από τη Σουηδία.

Η εισαγωγική εταιρεία Di Luca & Di Luca AB, η οποία εισάγει και διακινεί μεσογειακά προϊόντα, έστειλε στο ανεξάρτητο πιστοποιημένο εργαστήριο Eurofins & Feed Testing Sweden δείγματα από δύο διαφορετικά σήματα φέτας. Τη «φέτα» BABA FARM, που ήταν η αφορμή για να γνωστοποιηθεί η υπόθεση της νοθείας, και τη «φέτα» Garant. Σε σχετικό έγγραφό της γίνεται αναφορά για αύξηση των κρουσμάτων λευκών τυριών που διατίθενται ως φέτα.

Έτσι, εκτός από την μόνο κατ’ όνομα «φέτα» με την επωνυμία BABA FARM, που ήταν τυροκομικό προϊόν φτιαγμένο εξ ολοκλήρου με αγελαδινό γάλα και νερό καθώς η υγρασία ξεπερνούσε το 60%, στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ στη Σουηδία διακινήθηκε και άλλη μια «φέτα», με την ονομασία Garant Feta, επίσης εκτός παραγωγικών προδιαγραφών.

Και τα δύο τυροκομικά προϊόντα, που σε καμία περίπτωση δεν είναι Προϊόντα με Προστατευμένη Ονομασία Προέλευσης, μόνο επιζήμια είναι την φήμη και την αξιοπιστία των ελληνικών αγροδιατροφικών προϊόντων.

Κι αυτό με δεδομένο ότι η φέτα ΠΟΠ, παρασκευάζεται είτε από 100% πρόβειο γάλα ελληνικών φυλών, είτε από αιγοπρόβειο, σε αναλογία 30% γίδινο (το μέγιστο) και 70% πρόβειο.

Παράγοντες της αγοράς ζητούν αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου, με θέσπιση αυστηρών ελέγχων πριν τα προϊόντα φτάσουν στα ράφια των ξένων αλυσίδων.

Να θυμίσουμε, ότι προ ημερών ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιος Λιβανό, με αφορμή τα αποτελέσματα ελέγχων, είχε δηλώσει ότι “το μαχαίρι θα φτάσει στο κόκκαλο. Τέρμα στην ανομία στον αγροτικό τομέα. Έλεγχοι σε όλους και παντού”.

Με πληροφορίες από ot.gr

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος