Νέα μέτρα στήριξης: Ενίσχυση συνταξιούχων και αύξηση επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας

Σε νέα μέτρα στήριξης προσανατολίζεται η κυβέρνηση, με βασικούς άξονες την αύξηση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας σε Υγειονομικούς και Πυροσβεστική, αλλά και της καταβολής επιδόματος προσωπικής διαφοράς για τους συνταξιούχους

Σε νέα μέτρα στήριξης προσανατολίζεται η κυβέρνηση, με βασικούς άξονες την αύξηση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας σε Υγειονομικούς και Πυροσβεστική, αλλά και της καταβολής επιδόματος προσωπικής διαφοράς για τους συνταξιούχους – αυτούς που δεν είδαν κάποια αύξηση στη σύνταξή τους αυτό τον μήνα. Αυτή η εφάπαξ ενίσχυση, θα ανακοινωθεί αύριο από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Τα παράπονα των συνταξιούχων που είχαν μηδενικό ή ελάχιστο όφελος από τα πρόσφατα μέτρα στήριξης έφεραν τις αποφάσεις για καταβολή εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης.

Επίδομα προσωπικής διαφοράς: Ποσά και δικαιούχοι

Τα ποσά που «έπεσαν στο τραπέζι» κυμαίνονταν από 200 έως 300 ευρώ (κλιμακωτό επίδομα) με τον πρωθυπουργό να ανακοινώνει τις σχετικές παρεμβάσεις. «Αύριο θα έχω την ευκαιρία να εξαγγείλω μια ακόμη παρέμβαση – επειδή έχουμε πια την βεβαιότητα του δημοσιονομικού χώρου – μπορούμε να την υποστηρίξουμε για να ανακουφίσουμε και όσους αδικούνται ακόμα από την προσωπική διαφορά Κατρούγκαλου», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Δικαιούχοι θα είναι οι 150 χιλιάδες συνταξιούχοι με μεγάλη προσωπική διαφορά που εξαφάνισε την αύξηση 7,75% και δεν είχαν ενίσχυση εισοδήματος από άλλη πηγή. Ο αριθμός ωστόσο διευρύνεται αν προστεθούν και οι συνταξιούχοι με μικρό όφελος από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης αλλά και όσοι είχαν μικρή προσωπική διαφορά που «ροκάνισε» την αύξηση της σύνταξης.

Η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Πόπη Τσαπανίδου ανέφερε νωρίτερα: «Τελικά οι μόνες αυξήσεις που είδαν οι συνταξιούχοι φέτος ήταν αυτές που προέβλεπε ο νόμος του ΣΥΡΙΖΑ του 2017. Οι προεκλογικές παροχές λοιπόν δεν πείθουν τους συνταξιούχους καθώς τις βλέπουν να γίνονται καπνός από την ακρίβεια Μητσοτάκη».

Αυτόματη πίστωση στους λογαριασμούς των δικαιούχων

Αξίζει να σημειωθεί ότι το επίδομα προσωπικής διαφοράς θα πιστωθεί αυτόματα στους λογαριασμούς των συνταξιούχων.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΕΦΚΑ Όμηρος Τσάπαλος επισήμανε, μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ «Συνδέσεις», ότι «στόχος μας είναι να καταβληθεί το συντομότερο δυνατό κατ’ ευθείαν στο λογαριασμό χωρίς αιτήσεις και δικαιολογητικά».

Το νέο επίδομα επικινδυνότητας

Η αναπροσαρμογή του επιδόματος για εργαζόμενους στην Υγεία και την Πυροσβεστική έχει αναδρομική ισχύ από 1/1/23, με το ανώτατο όριο να διαμορφώνεται στα 200 ευρώ/μήνα ενώ διευρύνονται και οι κατηγορίες των δικαιούχων.

Ρεπορτάζ: Κατερίνα Γράβου | ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος