Mείωση φόρου διαζευγμένων γονέων – ηλεκτρονικές αποδείξεις: Διευκρινίσεις από φοροτεχνικό (video)

Διευκρινίσεις για τις μειώσεις φόρου που δικαιούνται οι γονείς με εξαρτώμενα τέκνα αλλά και σχετικά με τις ηλεκτρονικές αποδείξεις έδωσε το πρωί μιλώντας στην ΕΡΤ η φοροτεχνικός Μάρα Μεθενίτη.

Σχετικά με την απόφαση της ΑΑΔΕ για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις παραμένει η υποχρέωση για κάλυψη του 30% των συνολικών αγορών με ηλεκτρονικό τρόπο, θεσπίζονται όμως πολλές εξαιρέσεις και η ποινή για όσους δεν το καλύψουν είναι κλιμακούμενη.

Ειδικότερα, για το φορολογικό έτος 2020, οι κατηγορίες των φορολογουμένων που εξαιρούνται από την προσαύξηση του φόρου σε περίπτωση που δεν πραγματοποίησαν το απαιτούμενο ποσό δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής είναι οι εξής:

  • Τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, η οποία, θεωρήθηκε ως πληττόμενη για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα εντός του έτους 2020.
  • Τα φυσικά πρόσωπα των οποίων η σύμβαση εργασίας ανεστάλη για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα εντός του έτους 2020 λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού COVID – 19
  • Τα φυσικά πρόσωπα των οποίων η σύμβαση ναυτολόγησης ανεστάλη κατά τη διάρκεια οποιουδήποτε διαστήματος εντός του 2020.
  • Τα φυσικά πρόσωπα τα οποία εντάχθηκαν στον μηχανισμό ενίσχυσης «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» ανεξαρτήτως χρονικού διαστήματος εντός του 2020.
  • Τα φυσικά πρόσωπα τα οποία είναι ιδιοκτήτες ακινήτων, που έλαβαν μειωμένο μίσθωμα εντός του 2020, για το οποίο έχει υποβληθεί έστω και μία εγκεκριμένη δήλωση COVID – 19, κατόπιν σχετικής επεξεργασίας από την ΑΑΔΕ.
  • Οι φορολογούμενοι που είχαν συμπληρώσει το 60ό έτος της ηλικίας τους στις 31 Δεκεμβρίου 2019.

Στην περίπτωση των διαζευγμένων ζευγαριών, ενώ μέχρι πρότινος τη μείωση φόρου είχε ο γονέας που είχε τη γονική μέριμνα, τώρα αλλάζει το καθεστώς και η μείωση φόρου δίνεται και στους δύο γονείς.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος