Μαζική αύξηση επιτοκίων: «Φρένο» στην άνοδο του πληθωρισμού – Εντείνονται οι φόβοι για ύφεση

Array

Μαζική αύξηση των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο σε μια προσπάθεια μείωσης του πληθωρισμού. Μετά τις ΗΠΑ ακολούθησαν Μεγάλη Βρετανία και Νορβηγία και στα τέλη Οκτωβρίου της ΕΚΤ. Οι φόβοι για ύφεση εντείνονται.

Ο πρόεδρος τηε FED, Τζερόμ Πάουελ, αναφέρει: «Δεν γνωρίζουμε, κανείς δεν ξέρει αν αυτή η διαδικασία θα οδηγήσει σε ύφεση ή, πόσο υψηλή θα είναι αυτή».

Στον «Επίλογο» ο Τζακ Λιου, πρώην Αμερικανός Υπουργός στην ΕΡΤ

Εύθραυστη χαρακτηρίζει την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας ο πρώην αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Τζακ Λιου μιλώντας στην εκπομπή «Επίλογος» με τον Απόστολο Μαγγιριάδη.

Η ΕΚΤ εκτιμαται ότι στις 27 Οκτωβρίου θα προχωρήσει στη 3η αύξηση επιτοκίου μέσα σε 4 μήνες. Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Ίζαμπελ Σνάμπελ δήλωσε: «Αναμένω ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια στην επόμενη συνεδρίασή του. Αυτό που δεν μπορώ να πω είναι πόσο μεγάλη θα είναι αυτή η αύξηση ή σε ποιο επίπεδο θα σταματήσουμε να αυξάνουμε τους ρυθμούς».

Τα νοικοκυριά στην Ελλάδα κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωπα με αλλεπάλληλες αυξήσεις στις δόσεις των δανείων τους.

Μέχρι και η Ελβετία εγκατέλειψε τα αρνητικά επιτόκια μετά από 15 χρόνια. Διπλό το χτύπημα.

Για όσους έχουν δάνειο σε ελβετικό φράγκο καθώς πέρα από την αύξηση του επιτοκίου, είναι αντιμέτωποι και με την υποχώρηση του ευρώ σε σχέση με το ελβετικό νόμισμα κατά 17% σε ένα χρόνο.

Γραφείο προϋπολογισμού Βουλής: Εφικτός ο στόχος για ανάπτυξη 5,3%

Εν μέσω γεωπολιτικών εντάσεων και την ύφεση προ των πυλών για ισχυρές οικονομίες, στην Ελλάδα τα μηνύματα παραμένουν θετικά με το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής να θεωρεί εφικτό το στόχο για ανάπτυξη 5,3%.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε στο Bloomberg.

Σύμμαχοι της κυβέρνησης αποτελούν οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης και το 2023 αλλά και οι κινήσεις περαιτέρω ελάφρυνσης του χρέους, όπως η πρόωρη αποπληρωμή 2,7 δισ. ευρώ από τα ακριβά δάνεια του 1ου Μνημονίου.

Ρεπορτάζ: Ραλλού Αλεξοπούλου | ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος