Τα αγύριστα δανεικά της Ρωσίας στις δυτικές τράπεζες

Array

Η Goldman Sachs είναι η πρώτη μεγάλη δυτική τράπεζα που έφυγε από τη Ρωσία μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Είναι πιθανό να ακολουθήσουν περισσότερες με κόστος δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο κολοσσός της Wall Street δήλωσε την Πέμπτη ότι «κλείνει τις δραστηριότητές του στη Ρωσία σε συμμόρφωση με τις κανονιστικές απαιτήσεις και τις απαιτήσεις αδειοδότησης», όπως είπε εκπρόσωπος της Goldman Sachs.

Η αποχώρηση έρχεται ως επακόλουθο της βιασύνης που χαρακτηρίζει τις δυτικές τράπεζες να υπολογίσουν και να καταγράψουν την έκθεσή τους στη Ρωσία μετά την διαταγή του Βλαντίμιρ Πούτιν για την εισβολή στην Ουκρανία η οποία προκάλεσε κυρώσεις που καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της κεντρικής τράπεζας και των κορυφαίων εμπορικών δανειστών VTB και Sberbank.

Έρχεται επίσης μετά από ένα ξέσπασμα δυτικών επιχειρήσεων από σχεδόν κάθε άλλο τομέα της ρωσικής οικονομίας, και ενώ οι οίκοι αξιολόγησης προειδοποιούν ότι επίκειται αθέτηση του ρωσικού χρέους. Οι διεθνείς τράπεζες οφείλουν περισσότερα από 121 δισεκατομμύρια δολάρια από ρωσικούς φορείς και οργανισμούς σύμφωνα με την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών, η οποία ανέστειλε τη συμμετοχή της Ρωσίας την Πέμπτη.

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν συνολικές απαιτήσεις άνω των 84 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με τη Γαλλία, την Ιταλία και την Αυστρία να είναι οι πιο εκτεθειμένες, ενώ οι τράπεζες των ΗΠΑ οφείλουν 14,7 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η Goldman Sachs ( GS ) αποκάλυψε νωρίτερα ότι είχε πιστωτική έκθεση 650 εκατομμυρίων δολαρίων στη Ρωσία τον Δεκέμβριο του 2021.

Άλλες τράπεζες με περισσότερα να χάσουν αναμένεται σύντομα να ακολουθήσουν την Goldman Sachs εκτός Ρωσίας. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε την Πέμπτη ότι η οικονομική κατάσταση στη Ρωσία είναι «απολύτως άνευ προηγουμένου» και κατηγόρησε τη Δύση για έναν «οικονομικό πόλεμο». Η Μόσχα έχει δεσμευτεί να εκδικηθεί για τις κυρώσεις και ορισμένες τράπεζες έχουν υπονόησει ότι τα περιουσιακά τους στοιχεία θα μπορούσαν να κατασχεθούν ή να εθνικοποιηθούν από το Κρεμλίνο.

Ο Αμερικανικός οίκος αξιολόγσης Fitch Ratings προειδοποίησε ότι « το ενεργητικό των μεγάλων δυτικοευρωπαϊκών τραπεζών θα πιεστεί από τις συνέπειες της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία» και ότι οι δραστηριότητές τους αντιμετωπίζουν επίσης αυξημένο κίνδυνο καθώς αγωνίζονται να συμμορφωθούν με τις διεθνείς κυρώσεις.

Η γαλλική τράπεζα Societe Genera δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι «συμμορφώνεται αυστηρά με όλους τους ισχύοντες νόμους και κανονισμούς και εφαρμόζει επιμελώς τα απαραίτητα μέτρα για την αυστηρή επιβολή των διεθνών κυρώσεων μόλις δημοσιοποιηθούν».
Η τράπεζα είπε ότι είχε έκθεση σχεδόν 21 δισεκατομμυρίων δολαρίων στη Ρωσία
στο τέλος του περασμένου έτους.

Η Societe Generale ανέφερε ότι «έχει περισσότερο από αρκετό απόθεμα για να απορροφήσει τις συνέπειες ενός πιθανού ακραίου σεναρίου, στο οποίο ο όμιλος θα έχανε τα δικαιώματα ιδιοκτησίας επί των τραπεζικών περιουσιακών στοιχείων του στη Ρωσία».

Η άλλη γαλλική BNP Paribas δήλωσε την Τετάρτη ότι η έκθεσή της τόσο στη Ρωσία όσο και στην Ουκρανία ανέρχεται συνολικά σε 3 δισεκατομμύρια ευρώ (3,3 δισεκατομμύρια δολάρια).

Η ιταλική UniCredit, η οποία δραστηριοποιείται στη Ρωσία από το 1989, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι το ρωσικό της σκέλος ήταν «πολύ ρευστό και  αυτοχρηματοδοτούμενο» και ότι το franchise αντιπροσωπεύει μόλις το 3% των εσόδων της τράπεζας. Την Τρίτη, είπε ότι η έκθεσή της στη Ρωσία ανέρχεται σε περίπου 7,4  δισεκατομμύρια ευρώ (8,1 δισεκατομμύρια δολάρια).

Η Credit Suisse δήλωσε την Πέμπτη ότι έχει έκθεση στη Ρωσία ύψους 1 δισεκατομμυρίου ελβετικών φράγκων (1,1 δισεκατομμύρια δολάρια).

Η Deutsche Bank ανέφερε οτι έχει «περιορισμένη» έκθεση στη Ρωσία, με ακαθάριστο δανειακό άνοιγμα 1,4 δισεκατομμυρίων ευρώ (1,5 δισεκατομμύρια δολάρια). Ο γερμανικός δανειστής είπε ότι έχει μειώσει σημαντικά την έκθεσή του στη Ρωσία από το 2014, με περαιτέρω μέτρα που ελήφθησαν τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Οι τράπεζες των ΗΠΑ θα μπορούσαν επίσης να αισθανθούν πόνο. Η Citigroup αποκάλυψε την περασμένη εβδομάδα ότι είχε περίπου 10 δισεκατομμύρια δολάρια σε συνολική έκθεση στη Ρωσία.

Ο Μαρκ Μέϊσον, ο οικονομικός διευθυντής της τράπεζας, είπε στους επενδυτές ότι η τράπεζα έχει πραγματοποιήσει δοκιμές για να αξιολογήσει τις συνέπειες «κάτω από διαφορετικά σενάρια τύπου πίεσης». Είπε ότι η τράπεζα θα μπορούσε να χάσει περίπου το μισό της έκθεσής της σε ένα «σοβαρό» σενάριο.

Η Citi δήλωσε την Τετάρτη ότι θα εμμείνει στο σχέδιό της για έξοδο από τις καταναλωτικές τραπεζικές δραστηριότητες αλλά θα είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί αγοραστής δεδομένου του πολιτικού και οικονομικού κλίματος. «Καθώς εργαζόμαστε προς αυτήν την έξοδο, λειτουργούμε την επιχείρηση σε πιο περιορισμένη βάση δεδομένων των τρεχουσών συνθηκών και υποχρεώσεων», ανέφερε σε ανακοίνωσή της. «Με τη ρωσική οικονομία σε διαδικασία αποσύνδεσης από το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα ως συνέπεια της
εισβολής, συνεχίζουμε να αξιολογούμε τις δραστηριότητές μας στη χώρα», πρόσθεσε.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αντιμετώπισε τον κίνδυνο για τον τραπεζικό τομέα λέγοντας ότι το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ευρώπης έχει αρκετή ρευστότητα και ότι υπάρχουν περιορισμένα σημάδια άγχους. «Η Ρωσία είναι σημαντική όσον αφορά τις αγορές ενέργειας, όσον αφορά τις τιμές των εμπορευμάτων, αλλά όσον αφορά την έκθεση του χρηματοπιστωτικού κλάδου του ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού τομέα, δεν είναι πολύ
συναφής» είπε ο Λουίς ντε Γκίντος, αντιπρόεδρος της κεντρικής τράπεζας. «Οι πιέσεις και οι εντάσεις που έχουμε δει δεν είναι καθόλου συγκρίσιμες με αυτό που συνέβη στην αρχή της πανδημίας», πρόσθεσε.

Πηγή: CNN Business
Μετάφραση: Γρηγόρης Τάτσης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος