Στο 20% μπορεί να φτάσει η μείωση της παγκόσμιας παραγωγής μετά τη συμφωνία στον ΟΠΕΚ+ (video)

Η μείωση της παραγωγής πετρελαίου σε παγκόσμιο επίπεδο μπορεί να φτάσει στα 20 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως (bpd) περίπου στο 20% της παγκόσμιας προσφοράς, σύμφωνα με τον υπουργό Πετρελαίου του Κουβέιτ.

H εκτίμηση αυτή έρχεται  μετά τη  συμφωνία στον ΟΠΕΚ+ για τη μείωση της ημερήσιας παραγωγής πετρελαίου που πιστεύεται ότι θα στηρίξει τις διεθνείς τιμές αυτή την εβδομάδα, καθώς μειώθηκαν κατά 50% μέσα στο 2020 από την εξάπλωση της COVID-19 που πλήττει τη ζήτηση.

Μετά από τέσσερις ημέρες αντιπαραθέσεων, ο ΟΠΕΚ, η Ρωσία, αλλά και άλλες πετρελαιοπαραγωγικές χώρες, που είναι γνωστές ως ΟΠΕΚ+ συμφώνησαν  στη μείωση της ημερήσιας παραγωγής πετρελαίου κατά περίπου 9,7 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως αντιστοιχώντας περίπου στο 10% της παγκόσμιας προσφοράς.

Ο Καναδάς καλωσόρισε επίσημα τη συμφωνία που επιτεύχθηκε από τον ΟΠΕΚ και τους συμμάχους τους, για την μείωση της ημερήσιας παραγωγής πετρελαίου.

Σήμερα οι τιμές του μπρεντ ενισχύθηκαν κατά 16 σεντς ή 0,5% στα 31,64 δολάρια το βαρέλι στις 10:09 ώρα Ελλάδας αφού άνοιξαν στο υψηλότερο μέχρι στιγμής επίπεδο της συνεδρίασης στα 33,99 δολάρια. Το αμερικανικό αργό ενισχύθηκε κατά 37 σεντς ή 1,6% στα 23,13 δολάρια το βαρέλι, αφού ανήλθε στο υψηλό επίπεδο των 24,74 δολαρίων.

«Αυτό που καταφέρνει αυτή η συμφωνία είναι ότι δίνει τη δυνατότητα στην παγκόσμια πετρελαϊκή βιομηχανία και τις εθνικές οικονομίες καθώς και σε άλλους κλάδους που εξαρτώνται από αυτήν να αποφύγουν μια πολύ βαθιά κρίση», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της IHS Markit Ντάνιελ Γέργκιν

Οι αναλυτές, ωστόσο, εκφράζουν αμφιβολίες για τη συμμόρφωση των κρατών με τα όσα προβλέπει η συμφωνία, προσθέτοντας ότι οι πραγματικές μειώσεις ίσως να μην είναι τόσο μεγάλες όσο αυτές στις οποίες δεσμεύθηκαν οι παραγωγοί.

Επιπλέον, οι ανησυχίες για τη ζήτηση περιόριζαν την αύξηση της τιμής του αργού. Η παγκόσμια κατανάλωση καυσίμων έχει μειωθεί κατά περίπου 30% λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Η Goldman Sachs προέβλεψε ότι οι τιμές πετρελαίου θα συνεχίσουν να μειώνονται τις επόμενες εβδομάδες, υποστηρίζοντας ότι η «ιστορική αν και ανεπαρκής» συμφωνία δεν αναμένεται να αντισταθμίσει τη μείωση της ζήτησης που έχει προκαλέσει η πανδημία.

Σχετική είδηση: Μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά 10% αποφάσισε ο ΟΠΕΚ

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ