Σκεπτική η αγορά πετρελαίου για το ντιλ του ΟΠΕΚ- Υποχωρούν οι τιμές

Η πρώτη συμφωνία των χωρών-μελών του ΟΠΕΚ από το 2008 για μείωση της παραγωγής τους συναντά την δυσπιστία της αγοράς με τις τιμές του μαύρου χρυσού να υποχωρούν την Πέμπτη μετά το ράλι που τις έφερε έως 6% υψηλότερα την προηγούμενη μέρα.

Οι 14 χώρες του ΟΠΕΚ ανακοίνωσαν την Τετάρτη ότι έφθασαν σε συμφωνία για την μείωση της ημερήσιας παραγωγής στα επίπεδα των 32,5 με 33 εκατ. βαρέλια τη μέρα από 33,2 εκ. σήμερα που μεταφράζεται σε μείωση 0,7% έως 2,2%.

Ο ΟΠΕΚ θα περιμένει μέχρι την επίσημη συνάντηση των μελών του στη Βιέννη στις 30 Νοεμβρίου για να ολοκληρώσει την συμφωνία, κάνοντας έκκληση σε πετρελαιοπαραγωγές χώρες εκτός ΟΠΕΚ, όπως η Ρωσία, να συμμετάσχουν στη μείωση της παραγωγής.

Η ανακοίνωση του καρτέλ προκάλεσε ράλι στις τιμές του μπρέντ και του αμερικανικού αργού που έφθασαν να καταγράφουν κέρδη έως 6% περίπου. Ομως, ο ενθουσιασμός μετριάσθηκε την Πέμπτη με τις τιμές να υποχωρούν καθώς οι συμμετέχοντες στην αγορά έριχναν μια δεύτερη ματιά στο ντιλ.

Η τιμή του συμβολαίου μπρέντ για παράδοση τον Δεκέμβριο υποχωρούσε 0,73% στα 48,87 δολάρια το βαρέλι στις 13:04 μ.μ. έχοντας σκαρφαλώσει στα 49,65 δολάρια νωρίτερα. Η τιμή του συμβολαίου αυξήθηκε έως 2,2 δολάρια ή 5,85% την Τετάρτη μετά την ανακοίνωση του ΟΠΕΚ.

Οι συμμετέχοντες στην αγορά ενέργειας εμφανίζονταν σκεπτικοί για το ντιλ καθώς δεν είναι σαφές πως θα υλοποιηθεί. Αλλωστε έχει διαπιστωθεί αρκετές φορές στο παρελθόν ότι αρκετές χώρες του ΟΠΕΚ δεν τηρούσαν τις δεσμεύσεις τους για μείωση της δικής τους ποσόστωσης με την Σαουδική Αραβία να μειώνει τη παραγωγή της περισσότερο απ’ ότι της αναλογούσε για να στηρίξει τις τιμές.

Ομως, η Σαουδική Αραβία άλλαξε στάση τα τελευταία χρόνια, βάζοντας σε πρώτη μοίρα την αύξηση του μεριδίου αγοράς παρά τη στήριξη των τιμών του πετρελαίου.

Η αλλαγή πολιτικής είχε στόχο να καταστήσει ασύμφορη την εξόρυξη και παραγωγή πετρελαίου από σχιστόλιθο στις ΗΠΑ κι αλλού που έχουν μεγαλύτερο κόστος παραγωγής.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος