Ρόιτερς: Αυτές είναι οι ευρωπαϊκές τράπεζες που είναι εκτεθειμένες στα ρωσικά κεφάλαια

Oι Ευρωπαίοι δανειστές βρίσκονται σε μεγάλη αναστάτωση μετά την αύξηση των οικονομικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Ο ευρωπαϊκός κλάδος της Sberbank, του μεγαλύτερου δανειστή της Ρωσίας, βρίσκεται στο κατώφλι της πτώχευσης προειδοποίησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) τη Δευτέρα, μετά την εξάντληση των καταθέσεών της που πυροδοτήθηκε ως αντίδραση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ανατρέποντας τον χρηματοπιστωτικό τομέα, οι δυτικές χώρες θα αποκλείσουν ορισμένους Ρώσους δανειστές από το σύστημα διεθνών πληρωμών SWIFT και θα στοχεύσουν την κεντρική τράπεζα της χώρας για να την εμποδίσουν να χρησιμοποιεί τα συναλλαγματικά της αποθέματα.

Οι κινήσεις στοχεύουν να υπονομεύσουν την ικανότητα της Ρωσίας να αντεπεξέλθει σε ευρύτερες οικονομικές κυρώσεις και να απειλήσει τις δυτικές τράπεζες στη Ρωσία αφήνοντάς τις και εκτεθειμένες .

Στην Ευρώπη, οι ιταλικές και γαλλικές τράπεζες είναι οι περισσότερο εκτεθειμένες στη Ρωσία με περισσότερα από 25 δισεκατομμύρια δολάρια η καθεμία, ακολουθούμενες από τις αυστριακές τράπεζες με 17,5 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία της Bank of International Settlements.

Συγκριτικά, η έκθεση των τραπεζών των ΗΠΑ είναι 14,7 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ποιες τράπεζες επηρεάζονται;

RAIFFEISEN BANK INTERNATIONAL (RBI)

Ο αυστριακός δανειστής της Ρωσίας κατατάσσεται ως η ένατη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας βάσει δανείων.

Με συνολικό ενεργητικό 15,8 δισεκατομμύρια ευρώ, απασχολεί περίπου 8.700 υπαλλήλους και εξυπηρετεί περισσότερους από 4,5 εκατομμύρια πελάτες. Τα κεφάλαιά της φθάνουν τα 2,4 δις ευρώ.

Το άνοιγμα της αυστριακής τράπεζας στη Ρωσία ανήλθε συνολικά σε 22,85 δισ. ευρώ, περισσότερα από τα μισά αφορούν τον εταιρικό ιδιωτικό τομέα, όπως αναφέρεται στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων του 2021.

Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας αντιπροσωπεύει το 8% της έκθεσης της RBI στη χώρα, οι κρατικές εταιρίες το 4% και οι ρωσικές τράπεζες το 2%.

Το συνολικό ποσό ανέρχεται σε 11,6 δισ. ευρώ σε δάνεια πελατών (ή 11,5% του ομίλου). Λίγο πάνω από το 80% των δανείων είναι σε ρωσικά ρούβλια, ενώ ο δανεισμός σε ξένο νόμισμα προορίζεται για δανειολήπτες με αντίστοιχο εισόδημα συναλλάγματος.

Ωστόσο, η διασυνοριακή έκθεση στη Ρωσία είναι μόνο 1,6 δισεκατομμύρια χωρίς μητρική χρηματοδότηση από τη Βιέννη.

Η Raiffeisen κατέχει επίσης δάνεια 2,2 δισ. ευρώ σε Ουκρανούς πελάτες.

Οι προβλέψεις για ζημίες καλύπτουν το 64,3% των απομειωμένων ανοιγμάτων της RBI στη Ρωσία.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Raiffeisen Bank International, Γιόχαν Στρόμπλ, δήλωσε στο Reuters ότι η ρωσική θυγατρική της RBI «είχε πολύ ισχυρή θέση ρευστότητας και κατέγραφε εισροές».

SOCIETE GENERALE

Η γαλλική τράπεζα, η οποία διαχειρίζεται τo ρωσικό κλάδο Rosbank, είχε 18 δισεκατομμύρια ευρώ συνολικής έκθεσης προς τη Ρωσία στα τέλη του περασμένου έτους – ή 1,7% του συνόλου για τον όμιλο.

Αυτό περιλαμβάνει τόσο εντός όσο και εκτός ισολογισμού στοιχεία σύμφωνα με έναν ορισμό γνωστοποίησης κινδύνου που είναι γνωστός ως «έκθεση σε περίπτωση αθέτησης».

Από τη ρωσική έκθεση της SogGen, το 39% αφορά τον εταιρικό τομέα και το 36% το λιανικό εμπόριο. Οι κρατικές εταιρίες αντιπροσωπεύουν το 21%, και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα το 4%.

Τα πραγματικά δάνεια αυξήθηκαν 13,3% πέρυσι στα 10,5 δισ. ευρώ.

Η Societe Generale ξεκίνησε να δραστηριοποιείται στη Ρωσία το 1872 και μετά εγκατέλειψε τη χώρα το 1917, τη χρονιά της επανάστασης των Μπολσεβίκων, για να επιστρέψει το 1973. Έχει 1,5 εκατομμύριο ντόπιους πελάτες.

Ο ρωσικός κλάδος λιανικής της – στον οποίο διατέθηκαν κατά μέσο όρο 1,05 δισεκατομμύρια ευρώ κεφάλαια πέρυσι – ανήλθε σε 115 εκατομμύρια ευρώ το καθαρό εισόδημα το 2021, από 37 εκατομμύρια ευρώ το 2020.

Η τράπεζα είπε ότι είχε εφαρμόσει μέτρα για να προσαρμοστεί στις νέες κυρώσεις που επιβλήθηκαν κατά της Ρωσίας και ότι η ρωσική της μονάδα Rosbank συνέχισε να λειτουργεί με «ασφαλή τρόπο».

UNICREDIT

Ο μοναδικός δανειστής της Ιταλίας που θεωρείται παγκόσμιας συστημικής σημασίας από τις ρυθμιστικές αρχές έχει θυγατρική στη Ρωσία, η οποία κατατάσσεται ως η 14η μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας. Τα ίδια κεφάλαια ύψους 2,3 δισ. ευρώ της UniCredit Ρωσίας αντιπροσωπεύουν το 3,7% του συνόλου του ομίλου.

Η έκθεση της UniCredit σε αθέτηση υποχρεώσεων σε σχέση με τη Ρωσία ανήλθε συνολικά σε 14,2 δισεκατομμύρια ευρώ με βάση τις απαιτήσεις γνωστοποίησης κινδύνου του πυλώνα 3, στα μέσα του 2021.

Από το συνολικό ποσό, περίπου 8 δισ. ευρώ είναι δάνεια που χορηγούνται από το ρωσικό σκέλος και χρηματοδοτούνται τοπικά, ενώ τα υπόλοιπα περιλαμβάνουν στοιχεία εκτός ισολογισμού και διασυνοριακά δάνεια που χορηγούνται κυρίως από την UniCredit SpA σε μεγάλες εταιρείες εκτός Ρωσίας.

Η UniCredit δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι το ρωσικό franchise της αντιπροσώπευε μόνο το 3% περίπου των εσόδων του ομίλου και οι προβλέψεις κάλυψαν το 84% των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της.

INTESA SANPAOLO

Η αντίπαλη ιταλική Intesa Sanpaolo δραστηριοποιείται επίσης στη Ρωσία όπου έχει χρηματοδοτήσει μεγάλα επενδυτικά έργα όπως ο αγωγός φυσικού αερίου «Blue Stream» και η πώληση μεριδίου στην πετρελαιοπαραγωγό Rosneft.

Η έκθεση δανείου της Intesa στη Ρωσία ανήλθε συνολικά σε 5,57 δισεκατομμύρια ευρώ στο τέλος του 2021.

Οι θυγατρικές της στη Ρωσία και την Ουκρανία διαθέτουν περιουσιακά στοιχεία, αντίστοιχα, 1 δισ. ευρώ και 300 εκατ. ευρώ, τα οποία μαζί αντιπροσωπεύουν μόλις το 0,1% του συνολικού ενεργητικού του ομίλου.

Η Intesa, η μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας, διαχειρίζεται περισσότερες από τις μισές εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των δύο χωρών.

ING

Η ολλανδική τράπεζα έχει περίπου 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ σε εκκρεμή δάνεια με Ρώσους πελάτες και περίπου 600 εκατομμύρια ευρώ με πελάτες στην Ουκρανία, από ένα συνολικό χαρτοφυλάκιο δανείων αξίας άνω των 600 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η πλειονότητα αυτών των δανείων είναι σε ευρώ και δολάρια, ως επί το πλείστον με χρηματοδότηση έργων και δάνεια με εξασφάλιση. Σε πολλές περιπτώσεις τα δάνεια και οι εξασφαλίσεις είναι εκτός Ρωσίας ή Ουκρανίας.

Η ING είπε ότι πολλές κυρώσεις κατά της Ρωσίας είχαν επιβληθεί από το 2014.

Επιμέλεια-Μετάφραση: Γρηγόρης Τάτσης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος