«Μεγάλη Παραίτηση»: Γιατί όλο και περισσότεροι Αμερικανοί παραιτούνται από τις δουλειές τους

Με τις τιμές να εκτινάσσονται στα ύψη και τους αναλυτές να βλέπουν ύφεση στον ορίζοντα, μπορεί να μην φαίνεται η καλύτερη στιγμή για να σταματήσει κανείς τη δουλειά του. Αυτό όμως δεν εμποδίζει τους Αμερικανούς εργαζομένους, ειδικά τους μεγαλύτερους σε ηλικία, με μεγαλύτερη εργασιακή θητεία, να το κάνουν.

Οι υψηλότερα αμειβόμενοι εργαζόμενοι εγκαταλείπουν ολοένα και περισσότερο τις δουλειές τους, καθώς η «Μεγάλη Παραίτηση» γνωστή και ως «Μεγάλος Ανασχηματισμός» μπαίνει στο δεύτερο χρόνο της.

Νωρίτερα στην πανδημία, την τάση αυτή την είχαν νεότεροι, κυρίως όχι μόνιμοι εργαζομένοι σε κλάδους χαμηλά αμοιβόμενους όπως το λιανικό εμπόριο, οι υπηρεσίες τροφίμων και η υγειονομική περίθαλψη.

Τώρα, η αύξηση στα ποσοστά διακοπής εργασίας προέρχεται κυρίως από μεγαλύτερους ηλικιακά, στην πλειονότητά τους μόνιμους εργαζομένους σε υψηλότερα αμειβόμενους κλάδους όπως τα χρηματοοικονομικά, η τεχνολογία και άλλοι τομείς που απασχολούνται στο πεδίο της γνώσης, σύμφωνα με στοιχεία από δύο ξεχωριστές εταιρείες ανθρώπινου δυναμικού και ανάλυσης.

Αυτοί οι εργαζόμενοι λένε ότι αναζητούν λιγότερο χειροπιαστά οφέλη στην απασχόλησή τους όπως νόημα και ευελιξία.

Αυτή η διαρκώς μεταβαλλόμενη κατάσταση του ποιος παραιτείται απεικονίζει μια όλο και πιο περίπλοκη εικόνα στο χώρο της εργασίας στην Αμερική και υποδηλώνει ότι ενώ τα ποσοστά παραιτήσεων έχουν μειωθεί ελαφρώς από τα περσινά υψηλά τους, το φαινόμενο δεν έχει εξαφανιστεί ακόμα.

«Η Μεγάλη Παραίτηση είναι σχεδόν σαν ένα τρένο, που έχει αναπτύξει ταχύτητα και όλη αυτή η ορμή και είναι δύσκολο να επιβραδυνθεί, αλλά ορισμένοι εργαζόμενοι κατεβαίνουν από το τρένο και άλλοι νεότεροι ανεβαίνουν» δήλωσε ο Λιούκ Πάρντιου οικονομολόγος στο Gusto, το οποίο παρέχει λογισμικό μισθοδοσίας, παροχών και διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Τα ποσοστά παραιτήσεων είναι πάντα υψηλότερα μεταξύ των νεότερων εργαζομένων, εκείνων που τείνουν να επενδύουν λιγότερο στις δουλειές τους και των οποίων η ζωή είναι λιγότερο σταθερή. Αυτό ίσχυε κατά τα πρώτα στάδια της πανδημίας, όταν αυτοί οι εργαζόμενοι εγκατέλειψαν τις δουλειές τους εν μέσω αυξημένης ζήτησης για να επιτύχουν καλύτερους μισθούς και συνθήκες αλλού (αν και αυτά τα οφέλη είναι απίθανο να είναι μόνιμα). Ωστόσο αυτά τα ποσοστά παραιτήσεων έχουν μειωθεί. Στοιχεία από την Gusto, η οποία συνήθως συνεργάζεται με εταιρείες που έχουν περίπου 25 υπαλλήλους, δείχνουν ότι η μέση θητεία των ατόμων που παραιτήθηκαν έχει αυξηθεί σε κάθε ηλικιακή ομάδα και σχεδόν σε κάθε κλάδο. Με άλλα λόγια, μεγαλύτεροι ηλικιακά εργαζόμενοι που απασχολήθηκαν περισσότερο σε μια δουλειά, επίσης παραιτούνται.

Μια παρόμοια αλλαγή συμβαίνει σε μεγαλύτερες εταιρείες, σύμφωνα με στοιχεία από τον πάροχο αναλύσεων ανθρώπινου δυναμικού Visier

Μεταξύ του πρώτου τριμήνου του 2021 και του 2022, η μεγαλύτερη αύξηση στις παραιτήσεις σημειώθηκε σε άτομα ηλικίας 40 έως 60 ετών και σε άτομα με θητεία άνω των 10 ετών, δείχνει το σύνολο δεδομένων της  Visier από εταιρείες με περισσότερους από 1.000 υπαλλήλους. Οι μεγαλύτεροι ηλικιακά εργαζόμενοι και οι πιο μόνιμοι είναι περισσότερο πιθανό να παραιτηθούν από τις βιομηχανίες που εργάζονται στο πεδίο της γνώσης, όπως είναι τα χρηματοοικονομικά και η τεχνολογία.

Οι λόγοι τους είναι χιλιάδες.

«Μην ψάχνετε για ένα μόνο λόγο που οδηγεί στη Μεγάλη Παραίτηση», είπε ο Ιαν Κούκ, αντιπρόεδρος της Visier για την ανάλυση ανθρώπινου δυναμικού. «Στην πραγματικότητα υπάρχει ένας συνδυασμός διαφορετικών προτύπων και θα συνεχίσει να αλλάζει καθώς αλλάζει η αγορά εργασίας και καθώς διαφοροποιείται η οικονομική ανάκαμψη».

Σε δείγμα που αναφέρεται σε περισσότερο οικονομικά σταθερό σύνολο, οι λόγοι παραίτησης είναι αναρίθμητοι, από την επιθυμία να συνεχίσουν να εργάζονται εξ αποστάσεως έως και σε μια ευρύτερη αναζήτηση νοήματος στη δουλειά , αλλά και απλά στο να έχουν τα μέσα για να το κάνουν.

Ο καθηγητής του Columbia Business School Ανταμ Γκαλίνσκι αποκαλεί αυτή την επανάληψη της Μεγάλης Παραίτησης «μεγάλη κρίση μέσης ηλικίας».

«Στο μέσο της ζωής, συνειδητοποιούμε τη δική μας θνητότητα και αυτό μας επιτρέπει να αναλογιστούμε τι πραγματικά έχει σημασία για εμάς», είπε ο Γκαλίνσκι. Η πανδημία έχει ενισχύσει αυτή την εντύπωση. «Μια παγκόσμια πανδημία προφανώς κάνει τους ανθρώπους να αναλογιστούν τη δική τους θνητότητα από την άποψη του φόβου μήπως πεθάνουν οι ίδιοι ή μήπως χάσουν ένα αγαπημένο πρόσωπο στην οικογένεια η στο περιβάλον των συναδέλφων τους».

Ουσιαστικά οι άνθρωποι που παραιτούνται για βρούν τις δουλειές που θέλουν ή εγκαταλείπουν εντελώς την εργασία είναι συνήθως αυτοί που έχουν τα οικονομικά μέσα για να το κάνουν.

Ο Γκαλίνσκι, ο οποίος βρίσκεται επί του παρόντος σε άδεια άνευ αποδοχών στη Χαβάη, λέει ότι αυτό το έχει διαπιστώσει μεταξύ των συνομηλίκων του και μεταξύ άλλων εργαζομένων με υψηλές αποδοχές στο πεδίο της γνώσης που τώρα εργάζονται  στο νησί. Ανέφερε έναν υπάλληλο του Bloomberg ο οποίος παραιτήθηκε μετά από ανακοίνωση της εταιρίας που καλούσε τους εργαζόμενους πίσω στο γραφείο και ο οποίος τώρα εργάζεται σε ένα φορτηγό ζυμαρικών.

Αυτοί οι εργαζόμενοι, είτε λόγω αποταμιεύσεων είτε λόγω εισοδήματος συζύγου, έχουν την ελευθερία να αναζητήσουν άλλη εργασία, που μπορεί να είναι μια ελαστική εργασία είτε η δημιουργία δικής τους επιχείρησης.

Μια έρευνα της Gusto σε νέες επιχειρήσεις δείχνει ότι αυτές έχουν μετατοπιστεί από τις νεοσύστατες επιχειρήσεις ηλεκτρονικού εμπορίου στο ξεκίνημα της πανδημίας,  σε πιο επαγγελματικές υπηρεσίες, όπως, για παράδειγμα, μια λογίστρια που ξεκινά τη δική της εταιρεία αντί να εργάζεται για κάποιον άλλο.

Πολλοί από αυτούς τους εργαζόμενους, ειδικά εκείνοι που είναι μεγαλύτεροι και πιο σταθεροί στην καριέρα τους, έχουν τώρα την προοπτική να σκεφτούν τι πραγματικά θέλουν από τη ζωή και από τη δουλειά τους.

Μετά από περισσότερα από δύο χρόνια επιτυχούς εργασίας από το σπίτι, πολλοί εργαζόμενοι με γνώσεις δεν θέλουν να επιστρέψουν στο γραφείο και μερικοί παραιτούνται αν πιστεύουν ότι πρέπει να το κάνουν.

Αυτό έχει τη λογική του καθώς από δεδομένα στοιχείων έρευνας η οποία συνεχίζεται μεταξύ 10.000 εργαζομένων στο πεδίο της γνώσης, με το ένα τρίτο από αυτούς να είναι πλέον στο γραφείο πέντε ημέρες την εβδομάδα, το εργασιακό τους άγχος έχει φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο από την έναρξη της έρευνας το 2020.

Η αύξηση των παραιτήσεων εργαζόμενων στο πεδίο της γνώσης μπορεί απλώς να είναι και περίπτωση ανθρώπων που αντιγράφουν ο ένας τον άλλον.

«Οι εργαζόμενοι που έχουν αυτή την εμπειρία, που άλλαξαν δουλειά, που έγιναν πιο ευέλικτοι, μιλούν για αυτό και το περιγράφουν ως υπέροχη εμπειρία, κάτι που οδηγεί τον γείτονά τους ή τον φίλο τους να κάνει το ίδιο», είπε ο Πάρντιου.

Επίσης παραιτούνται επειδή υπάρχουν πολλές δουλειές εκεί έξω για αυτούς. Ο αριθμός των θέσεων εργασίας σε επιχειρήσεις και επαγγελματικές υπηρεσίες βρίσκεται σε υψηλό ρεκόρ, σύμφωνα με τα στοιχεία του Γραφείου Στατιστικής Εργασίας. Σύμφωνα με τον ιστότοπο εύρεσης εργασίας Indeed, ο αριθμός των αγγελιών υψηλής αμοιβής δεν έχει μειωθεί τόσο όσο οι αναρτήσεις για θέσεις εργασίας χαμηλά αμειβόμενες (οι αναρτήσεις και για τις δύο κατηγορίες παραμένουν πάνω από τα προ πανδημίας επίπεδα).

Έτσι, ενώ το μέλλον μπορεί να φαίνεται δυσοίωνο, το παρόν δείχνει πολύ καλό για αυτούς τους εργαζόμενους, οι οποίοι μπορούν να είναι σίγουροι για την τρέχουσα στενή αγορά εργασίας. Όπως το έθεσε ο Γκαλίνσκι, «Οι άνθρωποι πιστεύουν λιγότερο στην υπερθέρμανση του πλανήτη τις μέρες που χιονίζει».

Πηγή: vox.com

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος