ΗΠΑ αυτοκινητοβιομηχανίες: Αποφεύχθηκε η απεργία στον Καναδά – Αλληλέγγυοι στους απεργούς Μπάιντεν και Τραμπ

Η απεργία των εργαζομένων στις αυτοκινητοβιομηχανίες αποφεύχθηκε χθες Κυριακή στον Καναδά, αλλά συνεχίζεται στις ΗΠΑ και λαμβάνει μια ιδιαίτερα έντονη πολιτική διάσταση αυτή την εβδομάδα καθώς πρόκειται να συναντηθούν με τους απεργούς ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο Ντόναλντ Τραμπ, υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών για το χρίσμα ενόψει των εκλογών του 2024.

  • Η διοίκηση του συνδικάτου Unifor, που εκπροσωπεί τους εργαζομένους στις αυτοκινητοβιομηχανίες του Καναδά, κατέληξε χθες σε συμφωνία με την εταιρεία Ford.

«Συγχαρητήρια. Οι ψήφοι καταμετρήθηκαν και τα μέλη της Unifor της Ford στον Καναδά ενέκριναν τριετή συμφωνία, η οποία θα προσφέρει τεράστια οφέλη στους εργαζόμενους στις αυτοκινητοβιομηχανίες», ανέφερε το συνδικάτο στην πλατφόρμα X.

Βάσει της συμφωνίας που επιτεύχθηκε, οι μισθοί θα αυξηθούν κατά 15% σε διάστημα τριών ετών, ενώ κατά το πρώτο έτος η αύξηση θα ανέλθει στο 10%.
Παράλληλα η συμφωνία προβλέπει μπόνους, αλλά και προσαρμογή των μισθών στο κόστος ζωής και καλύτερους όρους συνταξιοδότησης.
Αφορά περισσότερους από 5.600 εργαζομένους στη Ford Καναδά και αναμένεται να αποτελέσει βάση για τους εργαζόμενους στις εταιρείες Stellantis και General Motors. Στις τρεις αυτές αμερικανικές αυτοκινητοβιομηχανίες εργάζονται περίπου 18.000 μέλη του Unifor.

  • Στο μεταξύ η απεργία στις ΗΠΑ εισήλθε την Παρασκευή στη δεύτερη εβδομάδα της και επεκτάθηκε στη Stellantis και τη GeneralMotors καθώς πλέον αφορά και 38 κέντρα διανομής ανταλλακτικών των δύο εταιρειών.

Το συνδικάτο UnitedAutoWorkers (UAW) έκανε λόγο για απουσία προόδου στις διαπραγματεύσεις με τις δύο αυτές αυτοκινητοβιομηχανίες, ενώ αντιθέτως κάποιες πρόοδοι σημειώθηκαν στις συζητήσεις με τη Ford.

  • Το UAW ζητεί κυρίως αύξηση μισθών κατά 40% σε διάστημα τεσσάρων ετών, ποσοστό που αντιστοιχεί στην αύξηση που έλαβαν τα στελέχη των εταιρειών τα τέσσερα προηγούμενα χρόνια.
  • Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει προσκληθεί να συμμετάσχει σε πικετοφορία, ενώ έχει δηλώσει υποστηρικτής των αμερικανικών συνδικάτων. Αναμένεται να μεταβεί αύριο, Τρίτη, στο Μίσιγκαν σε ένδειξη «αλληλεγγύης» με τους απεργούς.

Ο 80χρονος Μπάιντεν έχει δηλώσει επανειλημμένα δημοσίως ότι οι αυτοκινητοβιομηχανίες θα πρέπει να αυξήσουν τους μισθούς μετά «τα έσοδα ρεκόρ» που κατέγραψαν.

Για τη Δημοκρατική βουλεύτρια Αλεξάντρα Οκάζιο – Κορτές η επίσκεψη Μπάιντεν στους απεργούς είναι «ένα ιστορικό γεγονός».

«Η οικονομία μας διέρχεται μια τέτοια κρίση ανισοτήτων που θα χρειαστούμε πολιτική και λαϊκή στήριξη πρωτοφανή στην πρόσφατη ιστορία για να πετύχουμε κέρδη», εκτίμησε μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS.

Ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής από τη Νότια Καρολίνα Τιμ Σκοτ, κατηγόρησε χθες Κυριακή τον Αμερικανό πρόεδρο ότι «στέκεται στο πλευρό των απεργών την ημέρα και τη νύκτα κάνει συμφωνίες με τους οικολόγους που καταστρέφουν θέσεις εργασίας».

Ο υποψήφιος για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων στις προεδρικές εκλογές εκτίμησε ότι ο Μπάιντεν «εργάζεται κατά των συμφερόντων των απεργών». «Έχουμε ανάγκη να μας βοηθήσει να κλείσουμε τα νότια σύνορα της χώρας, όχι να κάνει πικετοφορία», πρόσθεσε.

Ο Μπάιντεν είχε προγραμματίσει να πραγματοποιήσει περιοδεία στις δυτικές πολιτείες των ΗΠΑ, όμως άλλαξε το πρόγραμμά του και θα μεταβεί στο Μίσιγκαν προκειμένου να προλάβει τον πιθανότερο αντίπαλό του στις προεδρικές εκλογές, τον Τραμπ, ο οποίος εμφανίζεται ως υπέρμαχος των εργατών και των λαϊκών στρωμάτων.

  • Ο Ρεπουμπλικάνος πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε ότι θα πάει σε πικετοφορία την Τετάρτη, επίσης στο Μίσιγκαν, πολιτεία κλειδί για τις προεδρικές εκλογές.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος