Η Alibaba διασπάται σε έξι ομίλους για να εισαχθεί χωριστά στο χρηματιστήριο

Η Alibaba ανακοίνωσε την Τρίτη ότι θα διασπαστεί σε έξι επιμέρους επιχειρηματικούς ομίλους σε μια από τις σημαντικότερες αναδιαρθρώσεις μιας κινεζικής εταιρείας τεχνολογίας μέχρι σήμερα

Ο Ντάνιελ Ζανγκ, πρόεδρος της εταιρείας, δήλωσε ότι η αναδιάρθρωση θα επιτρέψει σε κάθε μεμονωμένη επιχείρηση να πραγματοποιήσει τα δικά της σχέδια άντλησης κεφαλαίων και εισαγωγής στο χρηματιστήριο.

Η Alibaba με έδρα την Hangzhou δήλωσε ότι στόχος της αναδιάρθρωσης είναι «η δημιουργία αξίας για τους μετόχους και η προώθηση της ανταγωνιστικότητας της αγοράς». Κάθε μία από τις έξι νέες μονάδες θα διοικείται από τον δικό της διευθύνοντα σύμβουλο και το δικό της διοικητικό συμβούλιο.

Η μόνη εξαίρεση θα είναι η Taobao Tmall Commerce Group – διαχειριστής μιας από τις κορυφαίες πλατφόρμες ηλεκτρονικών αγορών της Κίνας – η οποία θα παραμείνει εξ ολοκλήρου στην ιδιοκτησία του Alibaba Group. Η αναδιάρθρωση δεν θα επηρεάσει την εισαγωγή της Alibaba στη Νέα Υόρκη και το Χονγκ Κονγκ, δήλωσε ο όμιλος. Πριν από το άνοιγμα του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης, οι επενδυτές επευφημούσαν την ανακοίνωση την Τρίτη, στέλνοντας τη μετοχή με άλμα άνω του 9%. Ο γίγαντας του Διαδικτύου περνάει δύσκολα χρόνια, καθώς το Πεκίνο επέβαλε αυστηρότερους περιορισμούς στην εγχώρια βιομηχανία τεχνολογίας.

Τα συνδυασμένα έσοδα των εταιρειών διαδικτύου της Κίνας μειώθηκαν κατά λίγο πάνω από 1% σε 1,46 τρισεκατομμύρια γουάν – (207 δισεκατομμύρια ευρώ) το 2022, η πρώτη συρρίκνωση εδώ και σχεδόν μια δεκαετία, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Βιομηχανίας και Τεχνολογίας Πληροφοριών.

Η ανακοίνωση της αναδιάρθρωσής της έρχεται την ώρα που ο ιδρυτής της Alibaba, ο δισεκατομμυριούχος Τζακ Μα, έκανε μια σπάνια δημόσια εμφάνιση στην Κίνα τη Δευτέρα μετά από αρκετούς μήνες στο εξωτερικό. Ο Τζακ Μα, ο οποίος παραιτήθηκε από επικεφαλής του ομίλου του το 2019 για να αφοσιωθεί εξ ολοκλήρου σε φιλανθρωπικές δραστηριότητες, είχε χαμηλό προφίλ εδώ και δυόμισι χρόνια μετά τη δημόσια κριτική που άσκησε στην κινεζική ρυθμιστική αρχή. Από την αποχώρησή του από τα μέσα ενημέρωσης το 2020, κάθε πληροφορία για τον δισεκατομμυριούχο και τις κινήσεις του σχολιάζεται έντονα στα κινεζικά κοινωνικά δίκτυα.

Πηγή: AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος