H EE εγκαταλείπει την πρόταση που απαγορεύει σε τάνκερ να μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο σε τρίτες χώρες

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρόκειται να αμβλύνει το πακέτο κυρώσεων για τις ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου, αν και στοχεύει να διατηρήσει μια βασική διάταξη για τη ναυτιλία που θα εμποδίσει τη δυνατότητα της Μόσχας να εξαγάγει το αργό της, αναφέρει το Bloomberg σε σημερινό δημοσίευμά του.Σύμφωνα με έγγραφα που ήρθαν εν γνώση του Bloomberg και με άτομα που γνωρίζουν το θέμα, θα εγκαταλειφθεί η πρόταση που απαγόρευε σε πλοία που ανήκουν στην ΕΕ να μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο σε τρίτες χώρες.

Η Ελλάδα, η οικονομία της οποίας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη ναυτιλία, ήταν μεταξύ των κρατών μελών που πίεσαν να απαλειφθεί η διάταξη για τις εξαγωγές σε τρίτες χώρες από το έκτο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ανέφεραν  άνθρωποι με γνώση του θέματος. Η έλλειψη ενιαίας θέσης μεταξύ των χωρών της Ομάδας των Επτά ήταν το κεντρικό στοιχείο για την απόρριψη της πρότασης.

Το μέτρο θα έπληττε περαιτέρω τις εξαγωγές της Μόσχας – μια ζωτικής σημασίας πηγή σκληρού νομίσματος – δεδομένου ότι οι Έλληνες κατέχουν περισσότερο από το ένα τέταρτο των πετρελαιοφόρων στον κόσμο με βάση τη χωρητικότητά τους.

Ωστόσο, οι τρέχουσες προτάσεις αναμένεται να δυσκολέψουν σημαντικά τη ζωή της Μόσχας, εφόσον υιοθετηθούν. Η απαγόρευση της παροχής ασφάλισης θα καλύψει τη συντριπτική πλειονότητα του παγκόσμιου στόλου πετρελαιοφόρων που επιδιώκουν να μεταφέρουν ρωσικά βαρέλια.

Οι χώρες της ΕΕ εξακολουθούν να συζητούν την έκτη δέσμη μέτρων, με τους διπλωμάτες να προσπαθούν να ξεπεράσουν τις αντιρρήσεις της Ουγγαρίας για την προτεινόμενη απαγόρευση του ρωσικού πετρελαίου.

Δεν μπόρεσαν να καταλήξουν σε συμφωνία κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Πηγή: Βloomberg.com

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος