Κλυδωνισμοί στον τραπεζικό κλάδο μετά την κατάρρευση της SVB

Κύμα ρευστοποιήσεων σαρώνει τις αγορές, με τους τραπεζικούς τίτλους στο επίκεντρο, και όλοι να αναρωτιούνται ποιος θα είναι ο επόμενος.

Κύμα ρευστοποιήσεων σαρώνει τις αγορές, με τους τραπεζικούς τίτλους στο επίκεντρο, και όλοι να αναρωτιούνται ποιος θα είναι ο επόμενος. Στην προσυνεδρίαση του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης οι μετοχές των First Republic Bank υποχωρούσαν κατά 75% και PacWest κατά 54% με αποτέλεσμα οι συναλλαγές τους να διακοπούν.

Tην απόφασή του να αυστηροποιήσει το ρυθμιστικό πλαίσιο στον τραπεζικό τομέα ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Αυτοί που διαχειρίζονται τις προβληματικές τράπεζες πρέπει να απολυθούν. Οι επενδυτές στις χρεοκοπημένες τράπεζες δεν θα προστατευτούν. Πήραν εν γνώσει τους ένα ρίσκο και όταν ο κίνδυνος δεν αποδώσει, οι επενδυτές χάνουν τα χρήματά τους. Δεν θα επιτρέψουμε να ξανασυμβεί αυτό», δήλωσε ο Τζο Μπάιντεν.

Οι αγορές ποντάρουν από τη μία σε παύση της επιθετικής αύξησης επιτοκίων από τη Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ κι από την άλλη αρχίζουν να εκφράζουν επιφυλάξεις για την προγραμματισμένη αύξηση κατά μισή μονάδα από την ΕΚΤ την Πέμπτη. Την ίδια ώρα, οι επενδυτές τρέχουν να βρουν καταφύγιο σε ομόλογα, των οποίων οι αποδόσεις υποχωρούν σε χαμηλά εβδομάδων.

Σε επιφυλακή οι αρμόδιες αρχές στην Ευρώπη, με τη Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας να συγκαλεί την ομάδα χρηματοοικονομικών κρίσεων. Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομίας πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup.

«Δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος μετάδοσης. Η πιθανότητα έμμεσων επιπτώσεων ειναι κάτι που πρέπει να παρακολουθούνε», είπε ο Πάολο Τζεντιλόνι.

«Εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι πολύ μικρή η παρουσία της SVB. Φυσικά είμαστε σε επαφή με τις αντίστοιχες εθνικές  θεσμικές αρχές», ανέφερε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Ντάνιελ Φέρι.

Όσον αφορά την Ελλάδα, η κατάρρευση των Silicon Valley και Signature Bank δεν φαίνεται να αποτελούν απειλή για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο.

Ρεπορτάζ: Ραλλού Αλεξοπούλου

Έκτακτα μέτρα ανακοίνωσαν οι Αρχές των ΗΠΑ

Την εμπιστοσύνη επιχείρησε να αποκαταστήσει ο πρόεδρος Μπάιντεν μετά από ένα πολύ δύσκολο Σαββατοκύριακο, όπου τα πάντα θύμιζαν το 2008.

Οι συσκέψεις ήταν συνεχείς ανάμεσα στο Υπουργείο Οικονομικών, την Ομοσπονδιακή Τράπεζα και τον Λευκό Οίκο και η εντολή του Αμερικάνου προέδρου σαφής: να βρεθεί τρόπος ώστε να αποτραπεί μια μεγάλης κλίμακας κρίση, ένα ντόμινο, μια ανεξέλεγκτη κατάσταση. Έτσι φτάσαμε στις ανακοινώσεις και στα έκτακτα μέτρα που ακούσαμε και τα ερωτήματα στην παρούσα φάση είναι τρία:

  1. Πώς θα αντιδράσει το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα;
  2. Πώς θα καταφέρει ο Πρόεδρος να αυστηροποιήσει εκ νέου μέσω του Κογκρέσου (το οποίο δεν ελέγχει) το ρυθμιστικό πλαίσιο του τραπεζικού συστήματος;
  3. Τι θα κάνει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα με την στρατηγική των επιθετικών αυξήσεων των επιτοκίων που είχε εφαρμόσει για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού;

Η εβδομάδα που διανύουμε θα είναι σίγουρα κρίσιμη.

Ανταπόκριση από Ουάσιγκτον: Λένα Αργύρη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος