Ισχυρές ανοδικές τάσεις σε καταθέσεις και τοποθετήσεις σε αμοιβαία κεφάλαια το 2021

Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 20 ετών ανήλθαν οι καταθέσεις των επιχειρήσεων στις τράπεζες στο τέλος Νοεμβρίου σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Ειδικότερα οι καταθέσεις των επιχειρήσεων ανήλθαν στα 43,2 δισ. ευρώ, συνεχίζοντας την ανοδική πορεία των δύο τελευταίων ετών. Την ίδια ώρα καταγράφηκε κάμψη του ρυθμού καταθέσεων από τα νοικοκυριά.

Επίσης καταγράφηκαν και μεγάλες εισροές στα αμοιβαία κεφάλαια, που υπολογίζονται σε 3,5 δισ. ευρώ μέσα στο 2021, εκτινάσσοντας την αγορά των αμοιβαίων κεφαλαίων κοντά στα 11 δισ. ευρώ από 8 δισ. ευρώ στο τέλος του 2020 και από 6 δισ. ευρώ πριν από δύο χρόνια.

Ειδικότερα σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ οι καταθέσεις που διατηρούν στις τράπεζες οι μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις, δηλαδή οι επιχειρήσεις εκτός των ασφαλιστικών εταιρειών, αυξήθηκαν μόλις σε ένα μήνα κατά 2,1 δισ. ευρώ, φθάνοντας τα 38,1 δισ. ευρώ, επίπεδο που είχε καταγραφεί μόνο άλλη μια φορά την τελευταία 20ετία και συγκεκριμένα τον Νοέμβριο του 2008. Αν στο μέγεθος αυτό προστεθούν και τα 5,1 δισ. ευρώ που είναι οι καταθέσεις των ασφαλιστικών επιχειρήσεων, η ρευστότητα που διατηρούν οι επιχειρήσεις στις τράπεζες φτάνει τα 43,2 δισ. ευρώ, επίπεδο που είναι το υψηλότερο που έχει καταγραφεί στη χώρα από την ένταξή της στο ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τα νοικοκυριά, τα στοιχεία της ΤτΕ δείχνουν άνοδο των καταθέσεων κατά 7,5% σε ετήσια βάση και παρά τη μικρή υποχώρηση που υπήρξε τον Νοέμβριο κατά 224 εκατ. ευρώ, τα υπόλοιπα διαμορφώθηκαν στα 132,4 δισ. ευρώ, ανεβάζοντας το συνολικό ύψος των καταθέσεων τόσο από επιχειρήσεις όσο και από νοικοκυριά στα 175,6 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 10,4% σε ετήσια βάση.

Σημειώνεται ότι εν μέσω κρίσης, ο ετήσιος ρυθμός ανόδου των καταθέσεων από επιχειρήσεις έφτασε το 20,4% και των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων το 24,3%, τη στιγμή που η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων μέσω απευθείας δανεισμού από τις τράπεζες έτρεξε τον Νοέμβριο με ρυθμό 4%.

Ρεπορτάζ: Κωνσταντίνα Δημητρούλη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος