ΗΠΑ: Στο 5% υποχώρησε ο πληθωρισμός – Το χαμηλότερο επίπεδο εδώ και δύο χρόνια

Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ υποχώρησε στο 5% σε ετήσια βάση τον Μάρτιο, στο χαμηλότερο επίπεδό του εδώ και δύο χρόνια, μολονότι παραμένει ακόμη μακριά από τον στόχο που έχει θέσει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Fed). Τον Φεβρουάριο, ο πληθωρισμός, με βάση τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, ανερχόταν στο 6% και οι αναλυτές ανέμεναν ότι θα υποχωρούσε στο 5,2% τον Μάρτιο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το υπουργείο Εργασίας, οι τιμές έπεσαν στο χαμηλότερο επίπεδό τους από τον Μάιο του 2021. Αυτή η «χαλιναγώγηση» του πληθωρισμού οφείλεται κυρίως στη μείωση των τιμών της ενέργειας (-3,5% για τον μήνα Μάρτιο και -6,4% σε ετήσια βάση).

Ο λεγόμενος υφέρπων πληθωρισμός, δηλαδή χωρίς τους τομείς της ενέργειας και των τροφίμων, υποχώρησε επίσης ελαφρά στο +0,4% από +0,5% τον Φεβρουάριο. Σε ετήσια βάση όμως παραμένει υψηλός, στο 5,6%, από 5,5% τον προηγούμενο μήνα.

Το επίπεδο αυτό παραμένει μακριά από τον στόχο του 2% που επιδιώκει η Fed, η οποία αύξησε τα επιτόκια εννέα φορές μέσα σε έναν χρόνο.

Τον Μάρτιο, τα ενοίκια και οι τιμές των ακινήτων αυξήθηκαν κατά 0,6%, όπως και οι μεταφορές (+1,4%).

«Υπάρχουν ενθαρρυντικές ενδείξεις (…) αλλά με τον υφέρποντα πληθωρισμό να παραμένει ακόμη υψηλός, είναι πιθανόν να συνεχίσει η Fed τις αυξήσεις επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, στην επόμενη συνεδρίαση της νομισματικής επιτροπής της», στις 2 και 3 Μαΐου, σχολίασε ο Πολ Άσγουορθ, οικονομολόγος αναλυτής της Capital Economics.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος