IONIAN: Υπογράφηκε η συμφωνία σύνδεσης Ελλάδας – Ιταλίας με υποβρύχιο καλώδιο οπτικών ινών

Την υπογραφή συμφωνίας 25ετούς διάρκειας με αντικείμενο την επέκταση του επίγειου οπτικού δικτύου κορμού του υποβρύχιου καλωδίου IONIAN που συνδέει την Ιταλία και την Ελλάδα ανακοίνωσαν οι Grid Telecom (θυγατρική του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας – ΑΔΜΗΕ) και η Islalink (ισπανικός ουδέτερος πάροχος υποδομών οπτικών ινών, εξειδικευμένος σε υποθαλάσσια καλώδια οπτικών ινών στον οποίο συμμετέχει η Elettra, θυγατρική της Orange).

Η δημιουργία του IONIAN είναι η πρώτη νέα επένδυση υποβρύχιου καλωδίου οπτικών ινών για τη διεθνή διασύνδεση της χώρας μας που υλοποιείται.

Ακολουθούν και άλλες (επενδύσεις των Sparkle – Google και της Jio), ενισχύοντας την προσδοκία η κινητικότητα που έχει δημιουργηθεί από τις μεγάλες επενδύσεις σε Data Centers, μεταξύ άλλων, από τις Digital Realty, τη Sparkle και τη Microsoft, να συνεχιστεί ώστε η Ελλάδα να κατακτήσει τη θέση που της αναλογεί ως κόμβος μεταφοράς δεδομένων.

  • Βάσει του χρονοδιαγράμματος το IONIAN θα ολοκληρωθεί σε περίπου έναν χρόνο.

Σύμφωνα με το Εθνικό Ευρυζωνικό Σχέδιο που έχει εκπονήσει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης σήμερα υπάρχουν 8 υποβρύχια καλωδιακά συστήματα που συνδέουν την Ελλάδα με διάφορους προορισμούς στην Ευρώπη, στη Μέση Ανατολή και την Ασία, με κάποια εκ των οποίων να βρίσκονται πολύ κοντά στο όριο ωφέλιμης ζωής τους των 25 ετών.

Όπως εξήγησε πρόσφατα μιλώντας στο τηλεπικοινωνιακό συνέδριο Infocom ο διευθυντής της Grid Telecom, Γιώργος Ψυρρής, η Ελλάδα τα προηγούμενα χρόνια έχασε το τρένο να περιληφθεί ως σταθμός προσαιγιάλωσης των διεθνών υποθαλάσσιων καλωδίων, σε αντίθεση με τη Μασσαλία την οποία προτίμησαν αρκετοί φορείς εγκαθιστώντας περί τα 15 υποθαλάσσια καλώδια.

Η εικόνα δείχνει να αλλάζει και αυτό φαίνεται από τις εξελίξεις στα Data Centers, τα οποία συνδέονται απόλυτα με τα υποθαλάσσια καλώδια.
«Θεωρώ ότι αν έρθει ένα καλώδιο θα έρθουν και τα άλλα. Μιλάμε για εταιρείες κολοσσούς όπως το Facebook το οποίο δεν μας έχει στον χάρτη του και θα δούμε αν τελικά θα μας βάλει» συμπλήρωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της Grid.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος