Η ισπανική οικονομία αναπτύχθηκε 2,5% το 2023 παρά την ευρωπαϊκή επιβράδυνση και τις αυξήσεις των επιτοκίων

Σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, η ισπανική οικονομία πέτυχε την τρίτη συνεχόμενη ετήσια ανάπτυξή της το 2023, επιδεικνύοντας αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα εν μέσω μιας σημαντικής επιβράδυνσης της δραστηριότητας στην Ευρώπη και παρά την απότομη άνοδο των επιτοκίων. Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) αυξήθηκε κατά 2,5% το 2023 και το τέταρτο τρίμηνο μάλιστα επιταχύνθηκε κατά 0,6% τριμηνιαία, σε σύγκριση με το 0,4% που καταγράφηκε μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου. Σε ένα περίπλοκο πλαίσιο, το ΑΕΠ ξεπέρασε όλες τις προβλέψεις που έγιναν στην αρχή του έτους και οι οποίες τοποθετούσαν την ανάπτυξη σε μεγέθη ελαφρώς άνω του 1%.

Ανταπόκριση: Δώρα Μακρή

Το 2021, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 6,4%, το 2022 αυξήθηκε κατά 5,8% και το 2023 έκλεισε στο 2,5%. Αυτά τα τρία χρόνια ανάπτυξης σημειώθηκαν μετά την ιστορική πτώση του ΑΕΠ κατά 11,2% που προκλήθηκε από το ξέσπασμα του κορονοϊού.

Ο νέος υπουργός Οικονομίας, Κάρλος Κουέρπο, τόνισε ότι “η ανάπτυξη κατά 2,5% της ισπανικής οικονομίας το 2023 ξεπερνά κάθε προσδοκία. Το τελευταίο τρίμηνο, ο παλμός της οικονομίας μας διατηρείται με ανάπτυξη 0,6% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο και αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί μας τοποθετεί σε πλεονεκτική αφετηρία για να μπορέσουμε να επιτύχουμε τον στόχο του 2% το 2024». Τόνισε.

Ανέφερε επίσης ότι “οι βασικοί μοχλοί της οικονομίας ήταν η ιδιωτική κατανάλωση, χάρη στην καλή εξέλιξη της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών και οι καλές επιδόσεις της αγοράς εργασίας, με τη δημιουργία 780.000 θέσεων εργασίας το 2023», υποστήριξε.

Όπως τονίζει η María Jesús Fernández, αναλύτρια στο Ινστιτούτο Funcas “ενώ η πανδημία έπληξε περισσότερο την Ισπανία λόγω της εξάρτησής της από τον τουρισμό και τις υπηρεσίες, η ενεργειακή και βιομηχανική κρίση – ως αποτέλεσμα της εισβολής στην Ουκρανία – δεν την επηρεάζει με τον ίδιο τρόπο όπως την Γερμανία, την Ιταλία και την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Έχει λιγότερη έκθεση στο ρωσικό αέριο, περισσότερες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, λιγότερη βιομηχανία και εξάγει αναλογικά ελάχιστα στην κινεζική οικονομία. Από τη μία πλευρά, η ισπανική αγορά εργασίας επιδεικνύει πολύ έντονη συμπεριφορά: δημιουργεί το ένα τρίτο της συνολικής απασχόλησης που δημιουργείται στην ευρωζώνη, λόγω της άφιξης σχεδόν 600.000 μεταναστών τον τελευταίο χρόνο, οι οποίοι αντιπροσώπευαν έως και το 60% της απασχόλησης. Από την άλλη πλευρά, οι μισθοί αυξάνονται κατά τη διάρκεια του έτους με ρυθμό 5,3%, πάνω από τον πληθωρισμό που μετριάζεται σε ποσοστό 3%, γεγονός που επιτρέπει μια ορισμένη ανάκαμψη του εισοδήματος μετά την έντονη απώλεια αγοραστικής δύναμης λόγω της κρίσης των τιμών.”

Με αυτά τα δύο συστατικά, η κατανάλωση των νοικοκυριών υπήρξε η κινητήρια δύναμη της οικονομίας, παρά τις υψηλές αποταμιεύσεις που διατέθηκαν εν μέρει σε πρόωρες αποπληρωμές στεγαστικών δανείων. Από αυτές τις 2,5 μονάδες ανάπτυξης το 2023, μία μονάδα οφείλεται στην αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών.

Τέλος , όπως επισημαίνουν οι οικονομολόγοι στην αρνητική πλευρά τοποθετούνται οι επενδύσεις καθώς, παρά την άφιξη των ευρωπαϊκών κεφαλαίων, δεν έχουν ακόμη ανακάμψει, επιβαρυμένες από τις αυξήσεις των επιτοκίων, την επιβράδυνση του κλάδου και την αβεβαιότητα. Οι εξαγωγές εμπορευμάτων, οι οποίες είχαν τόσο καλή απόδοση μετά τον κορονοϊό, μειώθηκαν το 2023 λόγω της υποτονικότητας των ευρωπαίων εμπορικών εταίρων.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος