Η Ελλάδα στη λίστα των Financial Times με τα «οικονομικά θαύματα ενός ανήσυχου κόσμου»

Array

«Ορισμένες χώρες ξεχωρίζουν ως ελπιδοφόρες εξαιρέσεις στην απαισιοδοξία που επικρατεί» σημειώνουν οι Financial Times σε άρθρο τους που δημοσιεύτηκε την Δευτέρα (26/9) με τίτλο «Τα επτά οικονομικά θαύματα ενός ανήσυχου κόσμου», με το ένα από αυτά να είναι ελληνικό.

Ο Ruchir Sharma, Πρόεδρος του Rochefeller International, σε άρθρο του υποστηρίζει ότι «σε ζοφερές περιόδους όπως η τωρινή, όταν οι σχολιαστές δεν βλέπουν τίποτα παρά μόνο προβλήματα στις περισσότερες χώρες, αξίζει να επισημανθούν οι λίγες που αψηφούν την επικρατούσα απαισιοδοξία». Οι επτά χώρες που ξεχωρίζουν σε έναν κόσμο που κινείται προς την ύφεση και τον υψηλότερο πληθωρισμό, σύμφωνα με τον ίδιο είναι: Βιετνάμ, Ινδονησία, Ινδία, Ελλάδα, Πορτογαλία, Σαουδική Αραβία και Ιαπωνία. 

Όπως επισημαίνει ο αρθρογράφος των Financial Times, οι συγκεκριμένες χώρες χαρακτηρίζονται από σχετικά ισχυρή ανάπτυξη, μέτρια επίπεδα πληθωρισμού και οι υψηλές αποδόσεις – σε αντίθεση με την παγκόσμια τάση.

Η Ελλάδα στη λίστα των Financial Times με τα «οικονομικά θαύματα ενός ανήσυχου κόσμου»

Αναφερόμενος στην Ελλάδα, ο Ruchir Sharma υπογραμμίζει πως η χώρα ανακάμπτει και έχει λάβει ιδιαίτερα μεγάλη ώθηση από τις ξένες επενδύσεις και τον τουρισμό, ο οποίος λόγω Covid είχε φτάσει στο 15% του ΑΕΠ, από 20%. Κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είχαν φτάσει στο 50%, ενώ πλέον το ποσοστό αυτό έχει καταγράψει απίστευτη μείωση και διαμορφώνεται σε λιγότερο από 10%. Η ανάπτυξη της χώρας ξεπερνά το 4%, ενώ ο πληθωρισμός υποχωρεί γρήγορα, γεγονός που οδηγεί τη χώρα σε γρήγορη οικονομική ανάκαμψη.

Ακόμα αναφέρει πως τόσο η Ελλάδα όσο και η Πορτογαλία βρίσκονται σε φάση ανάκαμψης καθώς έχουν μειώσει τα ελλείμματά τους, ενώ είναι λιγότερο εκτεθειμένες στις αναταράξεις της εφοδιαστικής αλυσίδας που σχετίζονται με τη Ρωσία.

Ο συγγραφέας διαπιστώνει πως παρά τα τα σημαντικά επιτεύγματα, οι χώρες αυτές θα μπορούσαν να χάσουν τη δυναμική τους αν υπήρξε κάποια αλλαγή στην ηγεσία, την πολιτική που εφαρμόζεται ή αν επικρατούσε εφησυχασμός.

Πηγή: Financial Times 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος