Η εκκίνηση της νέας κυβέρνησης: Στόχοι και προκλήσεις στα χαρτοφυλάκια των παραγωγικών υπουργείων

Στόχους και προτεραιότητες έθεσαν οι νέες ηγεσίες των παραγωγικών υπουργείων κατά τις τελετές παράδοσης – παραλαβής

Στόχους και προτεραιότητες έθεσαν οι νέες ηγεσίες των παραγωγικών υπουργείων κατά τις τελετές παράδοσης – παραλαβής.

Στην πλατεία Συντάγματος συστήνεται το υπερυπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, το οποίο απορροφά αρμοδιότητες του υπουργείου Ανάπτυξης, όπως είναι το ΕΣΠΑ, οι συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και η ελληνική αναπτυξιακή τράπεζα.

Παρουσιάζοντας τους στόχους για την επόμενη τετραετία, ο νέος υπουργός Κώστας Χατζηδάκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην επίτευξη ανάπτυξης 3% κατά μέσο ετησίως, στη μείωση φοροδιαφυγής και στην αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων και της δημόσιας περιουσίας.

«Είναι ένα μεγάλο παράθυρο ευκαιρίας και αισιοδοξίας το οποίο πρέπει να εκμεταλλευτούμε! Η χώρα μας αφήνει οριστικά πίσω της την πολιτική αβεβαιότητα και επιλέγει ξεκάθαρη κατεύθυνση. Την κατεύθυνση των σύγχρονων λύσεων, των ευρωπαϊκών μεταρρυθμίσεων, της κοινής λογικής» τόνισε.

Με πλούσια ατζέντα «μετακόμισε» στο υπουργείο Ανάπτυξης ο Κώστας Σκρέκας ο οποίος τόνισε την ανάγκη να απλοποιηθούν οι διαδικασίες αδειοδότησης επιχειρηματικών σχεδίων, να στηριχτεί η βιομηχανία, να δοθεί έμφαση στην έρευνα και την καινοτομία και να μειωθεί το κόστος διαβίωσης για τα νοικοκυριά.

«Στόχος είναι η καταπολέμηση της ακρίβειας και του πληθωρισμού με επέκταση του καλαθιού του νοικοκυριού» υπογράμμισε.

Με βασικό στόχο να ενταθεί ο ρυθμός της πράσινης μετάβασης, ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης έθεσε τις βασικές προτεραιότητες της επόμενης τετραετίας, όπως είναι, μεταξύ άλλων, η επίτευξη του στόχου για 80% ενέργεια από ΑΠΕ έως το 2030, τα προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας για 600.000 κατοικίες (με ηλιακούς θερμοσίφωνες και φωτοβολταϊκά στις στέγες, η επιτάχυνση των ερευνών για φυσικό αέριο, οι αναδασώσεις με 20 εκατομμύρια δέντρα σε 125.000 στρέμματα (έως το 2025) και η διάνοιξη 10.000 χλμ αντιπυρικών ζωνών και 40.000 χλμ δασικών δρόμων.

«Εδώ βρισκόμαστε για να υλοποιήσουμε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα που παρουσίασε η ΝΔ για την πράσινη μετάβαση. Να ανταποκριθούμε στις πολλαπλές υποχρεώσεις της χώρας στα πεδία της ενέργειας και του περιβάλλοντος» σημείωσε, ενώ πρόσθεσε: «Έχουμε μπροστά πρόσθετες προκλήσεις αφού θα πρέπει να περάσουμε στο επόμενο διάστημα στο νέο τρόπο λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, να συνεχίσουμε με ακόμη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα την προσπάθειά μας για καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας».

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ανέλαβε το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών θέτοντας ως βασικούς στόχους την αξιοποίηση των εθνικών και κοινοτικών πόρων για τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των πολιτών και την τόνωση της αειφόρου ανάπτυξης. «Θα επιδιώξουμε την έγκαιρη υλοποίηση των έργων υποδομών της χώρας, όπως είναι τα εμβληματικά έργα εθνικής εμβέλειας, την ανάπτυξη πράσινων μεταφορικών και συγκοινωνιακών υπηρεσιών υψηλής ποιότητας, την προαγωγή της ασφάλειας στις υποδομές και μεταφορές, την ενίσχυση της κινητικότητας και της προσβασιμότητας» τόνισε.

Η βασική ατζέντα του νέου ΥΠΟΙΚ

Οι στόχοι για την Οικονομία αφορούν σε:

  • Μέση ανάπτυξη 3% ετησίως
  • Μείωση φοροδιαφυγής
  • Αξιοποίηση κοινοτικών κονδυλίων
  • Αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας

Στα νέα μέτρα εντός του 2024 περιλαμβάνονται:

  • Αύξηση αφορολογήτου κατά 1000 € για οικογένειες με παιδιά
  • Αύξηση μισθών στο δημόσιο
  • Αύξηση συντάξεων
  • Αύξηση κατώτατου μισθού (από τα μέσα του 2024)

Στα νέα μέτρα εντός του 2025 περιλαμβάνονται:

  • Μείωση τέλους επιτηδεύματος κατά 20%
  • Αύξηση συντάξεων
  • Μείωση τεκμηρίων κατά 30%
  • Μείωση ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,5%

Στα νέα μέτρα εντός του 2026 – 2027 περιλαμβάνονται:

  • Αύξηση συντάξεων
  • Μείωση ασφαλιστικών εισφορών κατά 1%
  • Κατάργηση τέλους επιτηδεύματος

Επανεκδόσεις ομολόγων: Άντληση έως 1,6 δισ. ευρώ

Στο μεταξύ, με τα ταμειακά διαθέσιμα να ανέρχονται στα 34 δισ. ευρώ, το Δημόσιο προχωρά σε τέσσερις νέες επανέκδοσεις ελληνικών ομολόγων για το δεύτερο εξάμηνο του έτους στις οποίες θα προχωρήσει ο ΟΔΔΗΧ με στόχο να διατηρήσει ανοιχτή την επικοινωνία με τις αγορές, στοχεύοντας στην άντληση εως 1,6 δισ. ευρώ.

Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο νέας προεξόφλησης διμερών δανείων (2,64 δις. ευρώ για το 2024) όπως και νέες εκδόσεις ομολόγων.

Ωστόσο, αυτές κινήσεις θα εξαρτηθούν από τον χρόνο ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας.

Έως σήμερα, το ελληνικό δημόσιο, έχει αντλήσει 6,9 δισ. ευρώ, καλύπτοντας ουσιαστικά το φετινό ετήσιο πρόγραμμα δανεισμού που είχε ανακοινώσει στα τέλη του 2022.

Προτεραιότητες στα υπουργεία Τουρισμού, Εργασίας, Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Αγροτικής Ανάπτυξης

Τις κορυφαίες προτεραιότητες για την περαιτέρω αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος έθεσε η νέα υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στη μείωση της εποχικότητας, στο σεβασμό του περιβάλλοντος, στις βραχυχρόνιες μισθώσεις, στα εργασιακά ζητήματα και στο σεβασμό των τοπικών κοινωνιών.

Την βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών βάζει σε πρώτο πλάνο ο νέος υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης. Η μάχη θα δοθεί κυρίως για την ενίσχυση των εισοδημάτων των εργαζομένων, την αύξηση του κατώτατου μισθού, τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και την αύξηση των συντάξεων.

«Πρόκειται να δώσουμε την μάχη της καθημερινότητας η οποία πρέπει και να κερδηθεί γιατί εδώ είμαστε για να κάνουμε την ζωή των συμπολιτών μας καλύτερη και αυτό έχουμε σκοπό να κάνουμε δουλεύοντας σκληρά» ανέφερε.

Στο νεοσύστατο υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, η Σοφία Ζαχαράκη έθεσε ως βασικούς στόχους την ενίσχυση της οικογένειας, των παιδιών και των ατόμων με ειδικές ανάγκες. Προτεραιότητα είναι και ο διπλασιασμός των κονδυλίων του στεγαστικού προγράμματος για τους νέους.

«Θα δουλέψουμε πάνω στο κομμάτι ενίσχυσης της οικογένειας, την αναβάθμιση – αναθεώρηση της πολιτικής για τα επιδόματα» υπογράμμισε.

Αναλαμβάνοντας τα καθήκοντα του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης ο Λευτέρης Αυγενάκης τόνισε την ανάγκη να στηριχτεί η αγροδιατροφική παραγωγή, η περιφερειακή ανάπτυξη και η εξωστρέφεια και ανταγωνιστικότητα του πρωτογενή τομέα.

«Μεγάλη ευθύνη στην ώθηση της ατμομηχανής του αγροτικού τομέα. Σε συνεχή επαφή με παραγωγούς και φορείς» ανέφερε ανάμεσα σε άλλα.

Οι φάκελοι με τις προτεραιότητες στο χαρτοφυλάκιο που ανέλαβαν, θα παραδοθούν στους υπουργούς από τον πρωθυπουργό κατά την πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου, αύριο Τετάρτη.

Πηγή: ΕΡΤ | Ρεπορτάζ: Άκης Αθανασόπουλος, Ειρήνη Κυρίτση, Ρεγγίνα Σαβούρδου, Κατερίνα Χριστοφιλίδου, Κατερίνα Γράβου, Ραλλού Αλεξοπούλου, Μαρία Σταθοπούλου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος