ΓΣΕΕ και ΠΑΜΕ για τον καθορισμό πλαισίου επαρκών κατώτατων μισθών

Τις εκτιμήσεις τους για τον καθορισμό πλαισίου επαρκών κατώτατων μισθών στα πλαίσια ενός πανευρωπαϊκού πλαισίου, εκφράζουν η ΓΣΕΕ και το ΠΑΜΕ με ανακοινώσεις τους.

Συγκεκριμένα η ΓΣΕΕ αναφέρει: «Δικαίωση των πολύχρονων αγώνων των ευρωπαϊκών και ελληνικών συνδικάτων για αξιοπρεπή διαβίωση και κοινωνική δικαιοσύνη συνιστά η πρόσφατη συμφωνία ανάμεσα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Ευρωκοινοβούλιο ως προς τους κανόνες καθορισμού ενός πανευρωπαϊκού πλαισίου για τη διαμόρφωση επαρκών κατώτατων μισθών και με παράλληλη ενίσχυση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και της προστασίας των εργαζομένων σε όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε.

ΓΣΕΕ και ΠΑΜΕ για τον καθορισμό πλαισίου επαρκών κατώτατων μισθώνΗ ειρωνεία είναι ότι η εξέλιξη αυτή έρχεται δέκα χρόνια μετά την επιβολή του δεύτερου προγράμματος οικονομικής προσαρμογής στη χώρα μας με το οποίο, στο όνομα της ανταγωνιστικότητας, μειώθηκε κατά 22% ο κατώτατος μισθός οδηγώντας στη φτωχοποίηση ένα μεγάλο μέρος της μισθωτής εργασίας, ενώ παράλληλα αποδομήθηκε όλα το σύστημα των συλλογικών διαπραγματεύσεων και συμβάσεων εργασίας.

Για τη ΓΣΕΕ και τον κόσμο της εργασίας η συμφωνία είναι σημαντική διότι η νομοθετική της υλοποίηση θα αναδείξει την αξιοπρεπή εργασία σε κύριο προσδιοριστικό παράγοντα της βιώσιμης ανάπτυξης. Η ΓΣΕΕ μάλιστα από το 2020 είχε προτείνει αλλαγή της προσέγγισης αξιολόγησης της επάρκειας του κατώτατου μισθού, πρόταση που υιοθετείται με τη συμφωνία ώστε η αξιολόγηση να γίνεται βάσει της εκτίμησης του αξιοπρεπούς μισθού διαβίωσης σύμφωνα με τη μεταβολή των δεικτών της σχετικής και της απόλυτης φτώχειας, και σε αντιστοιχία με τις βασικές αρχές του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ και του ευρωπαϊκού πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων. Μέρος της συμφωνίας είναι επίσης και το πάγιο αίτημα των συνδικάτων για την ενίσχυση των υπηρεσιών επιθεώρησης εργασίας και τη λήψη μέτρων για την προώθηση της συμμόρφωσης των εργοδοτών με τη νομοθεσία περί κατώτατου μισθού, την αντιμετώπιση της εργοδοτικής παραβατικότητας και τον περιορισμό των άτυπων μορφών εργασίας.

Είναι επίσης πολύ σημαντικό το γεγονός ότι η συμφωνία συμπεριλαμβάνει και την ενίσχυση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας ως ουσιαστικό παράγοντα της προστασίας των εργαζομένων. Ο στόχος να επιτευχθεί μέσω σχεδίων δράσης και διαπραγματεύσεων μεταξύ των κοινωνικών εταίρων ποσοστό κάλυψης από συλλογικές συμβάσεις εργασίας για το 80% των εργαζομένων είναι καθοριστικός για την ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίας και της δημοκρατίας. Δεδομένου ότι στη χώρα μας σήμερα το ποσοστό κάλυψης των εργαζομένων από συλλογικές συμβάσεις εργασίας είναι κάτω από το 26%, ο στόχος της συμφωνίας προβάλλει τις επείγουσες προτεραιότητες και τις θεσμικές αλλαγές που άμεσα πρέπει να γίνουν στην κατεύθυνση της επαναρρύθμισης της αγοράς εργασίας στη χώρα μας. Κοινωνικός διάλογος, συλλογικές διαπραγματεύσεις και συλλογικές συμβάσεις εργασίας συνδιαμορφώνουν μια προοπτική ανάπτυξης που είναι ανθρωποκεντρική, συμπεριληπτική, ανθεκτική και βιώσιμη.

Η σημασία της συμφωνίας αυτής ανάμεσα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Ευρωκοινοβούλιο για τον προσδιορισμό του κατώτατου μισθού και του ποσοστό συλλογικής προστασίας των εργαζομένων αποκτά μεγαλύτερη κοινωνική βαρύτητα και πολιτική επενέργεια καθώς συνάδει πλήρως με τη στρατηγική της βιώσιμης και δίκαιης ανάπτυξης της Ατζέντας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την αειφόρο ανάπτυξη το 2030, στην υλοποίηση της οποίας έχει δεσμευτεί και η Ελλάδα.

Το πολιτικό σύστημα επιβάλλεται να σπεύσει να βοηθήσει στην προσπάθεια να επανέλθει ο κατώτερος μισθός στην διαπραγμάτευση εργοδοτών- εργαζομένων με Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Να μην ισχυρίζεται κανένας ότι αυτά τα πράγματα δε γίνονται. Ας κοιτάξουν τι έγινε, στην διπλανή μας από άποψη κρίσης Ισπανία. Εκεί με μια μεγάλη συμφωνία εργοδοτών- εργαζομένων- Κυβέρνησης, επαναρρυθμίστηκαν το ατομικό και το συλλογικό εργατικό δίκαιο.
Εδώ έχουμε καταστρέψει και το δίκαιο και τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Γι’ αυτό αγωνίζεται σήμερα ο κόσμος της εργασίας με τα συνδικάτα του και θα συνεχίσουμε».


ΓΣΕΕ και ΠΑΜΕ για τον καθορισμό πλαισίου επαρκών κατώτατων μισθώνΠΑΜΕ: Στο σπίτι του Κρεμασμένου η ΓΣΕΕ κρατάει το σχοινί

Με ανακοίνωσή του ΠΑΜΕ αναφέρει: «Με αφορμή τη νέα Οδηγία σχετικά με τον κατώτατο μισθό, στην οποία κατέληξαν η προεδρία του Συμβουλίου και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η εξαφανισμένη για μήνες ηγεσία της ΓΣΕΕ επανεμφανίστηκε για να μιλήσει για:
«Δικαίωση των πολύχρονων αγώνων των ευρωπαϊκών και ελληνικών συνδικάτων για αξιοπρεπή διαβίωση και κοινωνική δικαιοσύνη … για τη διαμόρφωση επαρκών κατώτατων μισθών και με παράλληλη ενίσχυση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και της προστασίας των εργαζομένων σε όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε…. την προώθηση της συμμόρφωσης των εργοδοτών με τη νομοθεσία περί κατώτατου μισθού, την αντιμετώπιση της εργοδοτικής παραβατικότητας και τον περιορισμό των άτυπων μορφών εργασίας».
Ευρωπαϊκή Ένωση και Κυβερνήσεις προωθούν σειρά αντεργατικών πολιτικών, χτυπάνε τους μισθούς, το δικαίωμα στην σταθερή δουλειά, καταργούν τα όποια μέτρα προστασίας υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων, τσακίζουν ειδικά τους νέους εργαζόμενους για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων και η ΓΣΕΕ έρχεται να τους παρουσιάσει ως «φιλεργατικούς» φορείς!

Η ΕΕ υποκριτικά διακηρύσσει ότι απελευθερώνει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, ενώ στην πράξη βάζει νέα εμπόδια στις εργατικές διεκδικήσεις, ώστε να διασφαλίσει την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, καθώς βάζει όριο στις οποιεσδήποτε αυξήσεις. Με το κατασκεύασμα του «επαρκούς μισθού» η ΕΕ, Κυβερνήσεις και Επιχειρηματικοί Όμιλοι συμπιέζουν τα μισθολογικά δικαιώματα των εργαζομένων προς τα κάτω. Θέλουν να επιβάλλουν διαιώνιση της απαράδεκτης κατάργησης των Συλλογικών Διαπραγματεύσεων που ισχύει σε 21 από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ, ενώ σε τουλάχιστον 14 κράτη μέλη της ΕΕ το 50% και πλέον των εργαζομένων – με βάση τα δικά της στοιχεία – εργάζονται χωρίς καν συλλογική σύμβαση.

Τις ελαστικές μορφές απασχόλησης, τους εργολάβους, σύγχρονους δουλέμπορους, τις ειδικές οικονομικές ζώνες, την στυγνή εκμετάλλευση των νέων εργαζομένων-πρακτικάριων οι ίδιοι τα προώθησαν και η ΓΣΕΕ (με τη Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων) τα συνυπέγραψαν. Στην Ελλάδα η ΓΣΕΕ συνυπέγραψε μειώσεις μισθών 25% «για να υπερασπιστεί» τους εργαζόμενους!
Καλά-καλά δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι για τα ψίχουλα της αύξησης-κοροϊδίας της Κυβέρνησης της ΝΔ και η ΓΣΕΕ έρχεται να μας πουλήσει νέα φύκια για μεταξωτές κορδέλες παρουσιάζοντας την ΕΕ, τους μακελάρηδες των μισθών και των δικαιωμάτων των εργαζομένων, ως σωτήρες.
Είναι επικίνδυνοι!

Βλέπουν την οργή και την αγανάκτηση. Βλέπουν τους εργατικούς αγώνες, τις απεργίες, τις κινητοποιήσεις να πολλαπλασιάζονται σε όλη την Ευρώπη. Κόντρα στους νόμους και τις απαγορεύσεις τους, παντού σπίθες διάσπαρτες έτοιμες να γίνουν φωτιά. Αγώνες και κινητοποιήσεις που μπορούν να βάλουν εμπόδια και να ανατρέψουν το σύστημα και τις πολιτικές της ακρίβειας, του πληθωρισμού, της φτωχοποίησης, της ανεργίας και της εκμετάλλευσης.
Τρέχουν να προλάβουν για να προστατέψουν το σύστημα που τους ταΐζει τους παχυλούς μισθούς τους για να πλασάρουν τα χιλιοειπωμένα παραμύθια περί «κοινωνικών διαλόγων». Την ώρα που ο εργαζόμενος πληρώνει τις συνέπειες ενός ακόμη ιμπεριαλιστικού πολέμου και ξεζουμίζεται για την ασύλληπτη κερδοφορία μιας χούφτας μονοπωλίων.

Εργαζόμενοι και αγωνιστικά συνδικάτα σε όλη την Ευρώπη βρίσκονται σε κινητοποιήσεις διεκδικώντας αυξήσεις στους μισθούς. Κόντρα σε Κυβερνήσεις και μεγάλους πολυεθνικούς ομίλους εργαζόμενοι πετυχαίνουν νίκες και υπογράφουν ΣΣΕ με σημαντικές αυξήσεις. Στην Ελλάδα η Ομοσπονδία Οικοδόμων πέτυχε υπογραφή Αυξήσεων πάνω από 20%, οι εργαζόμενοι της COSCO μετά απο πολύμηνη πέτυχαν σημαντική νίκη απέναντι στην πολυεθνική, ενώ σε απεργίες κατεβαίνουν ακόμη μια σειρά κλάδοι, Τουρισμός, Τρόφιμα, Φάρμακο, κ.α. διεκδικώντας ΣΣΕ με αυξήσεις στους μισθούς και καλύτερες συνθήκες εργασίας. Αντίστοιχοι αγώνες αναπτύσσονται σε Γαλλία, Ισπανία, Αγγλία εντός και εκτός ΕΕ.

Κυβερνήσεις και ΕΕ θέλουν να διασφαλίσουν την κερδοφορία των Επιχειρηματικών Ομίλων. Κέρδη που βγαίνουν από την εκμετάλλευση των εργαζομένων, από την κλοπή του πλούτου που παράγει η εργατική τάξη. Η λεγόμενη «κοινωνική ειρήνη», «ταξική συνεργασία», και οι «κοινωνικοί διάλογοι» έχουν δοκιμαστεί στο παρελθόν με την εργατική τάξη να πληρώνει βαριά.

Για τα αγωνιστικά συνδικάτα είναι καθήκον πρώτης γραμμής η ενδυνάμωση του αγώνα σε κάθε χώρο δουλειάς για ΣΣΕ με αυξήσεις στους μισθούς και καλύτερες συνθήκες εργασίας. Καμία αυταπάτη για τον ρόλο της ΕΕ και τους διάφορους «σωτήρες» που θέλουν τους εργαζόμενους αδρανείς. Μόνο ο μαζικός, οργανωμένος, αγώνας των εργαζομένων θα επιβάλλει το δίκιο μας».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος