«Σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΕΚΤ, μέσα στην διάρκεια του επόμενου έτους θα έχουμε πέσει σε επίπεδα πληθωρισμού από 1,5% έως 2%. Αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε μια ραγδαία αποκλιμάκωση του πληθωρισμού μετά τον Μάρτιο, Απρίλιο με το πέρας και του χειμώνα, που σημαίνει ότι το φυσικό αέριο θα παίζει λιγότερο ρόλο στις τιμές» τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» με την Μαρία Γεωργίου και τον Βασίλη Αδαμόπουλο, ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Σωτήρης Αναγνωστόπουλος.
Υπάρχουν πάντα και οι απρόβλεπτες γεωπολιτικές εξελίξεις, επεσήμανε, από τις οποίες εξαρτώνται οι τιμές των καυσίμων που με την σειρά τους παίζουν ρόλο στις τιμές των αγαθών.
«Οι πληθωριστικές ανοδικές πιέσεις είναι ένα διεθνές φαινόμενο, μάλιστα η Ελλάδα βρίσκεται στις χώρες που έχουν από τον χαμηλότερο πληθωρισμό συγκριτικά με άλλες αντίστοιχου επιπέδου οικονομίες, χωρίς να είμαστε βέβαια πολύ μακριά. Είμαστε κοντά στον μέσο όρο, αλλά η αλήθεια είναι ότι και αυτό το κομμάτι, του πληθωρισμού, έχει αρχίσει να αποκλιμακώνεται στο εξωτερικό. Το μόνο κομμάτι το οποίο δεν έχει ακόμα αποκλιμάκωση και προβληματίζει και εμάς και τις κυβερνήσεις άλλων χωρών είναι το ενεργειακό και κυρίως το θέμα του φυσικού αερίου. Εκεί εστιάζουν πιο πολύ οι ανατιμήσεις που τις περισσότερες φορές οφείλονται και σε αυτό, καθώς ένα μεγάλο ποσοστό του κόστους κατασκευής όλων αυτών των αγαθών που προμηθευόμαστε είτε από σουπερμάρκετ είτε από το λιανεμπόριο έχει ένα ενεργειακό κόστος» εξήγησε ο κ. Αναγνωστόπουλος.
Ποτέ δεν υπήρξε αύξηση πληθωρισμού για πάντα, επεσήμανε, κάποια στιγμή θα σταματήσει το φαινόμενο, το οποίο είναι πολύ στενά συνδεδεμένο με την εξέλιξη της πανδημίας. «Εμφανίζεται με μια διαφορά φάσης, δηλαδή η οξεία φάση της πανδημίας σε σχέση με τις νοσηλείες και την πίεση στο σύστημα υγείας βρίσκεται αρκετά πίσω μας, παρά τα αρκετά κρούσματα που έχουμε».
Στις ανατιμήσεις που έχουμε στα χέρια μας υπάρχει ένα κομμάτι που είναι παραμένον και ένα που φεύγει μαζί με το μεγάλο κύμα του πληθωρισμού. Άλλωστε, ανέφερε ο κ. Αναγνωστόπουλος, πριν από 1,5 έτος είχαμε αποπληθωρισμό και κατά μέσο όρο οι αξίες των αγαθών τα οποία προμηθευόμαστε είχαν πέσει σε ένα ποσοστό.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος