Φυσικό αέριο: Αποφασίζουν οι υπ. Ενέργειας για το σχέδιο έκτακτης ανάγκης – Τι προτείνει η Ελλάδα

Array

Συνεδριάζουν αυτή την ώρα οι υπουργοί Ενέργειας στις Βρυξέλλες με στόχο να συμφωνήσουν στις επόμενες κινήσεις για την ενεργειακή ασφάλεια. Παράλληλα, ο έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης,  προτείνει τη δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού μηχανισμού για τη μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου στη βιομηχανία.

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ από τις Βρυξέλλες, Ειρήνη Ζαρκαδούλα, οι υπουργοί Ενέργειας αναμένεται να καταλήξουν σε συμφωνία για το ενεργειακό μετά τα τρία ουσιαστικά σχέδια που παρουσιάστηκαν.

Το πρώτο που παρουσίασε η Κομισιόν, το οποίο απορρίφθηκε γιατί τα κράτη μέλη ήθελαν τροποποιήσεις, βελτιώσεις. Παρουσιάστηκε δεύτερο σχέδιο την Κυριακή το μεσημέρι και χθες Δευτέρα (25/7) παρουσιάστηκε μία τρίτη συμβιβαστική λύση και εκεί φαίνεται ότι καταλήγουν και ότι έχουν συμφωνήσει τα κράτη-μέλη. Αλλά αν δεν πουν το τελικό “ναι” οι υπουργοί δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για τίποτα.

Νωρίτερα, το Γερμανικό Πρακτορείο μετέδωσε ότι σε συμφωνία κατέληξαν τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το σχέδιο έκτακτης ανάγκης όσον αφορά την κατανάλωση φυσικού αερίου, το οποίο καταρτίστηκε με σκοπό να αμβλυνθεί ο αντίκτυπος της δυνητικής πλήρους διακοπής του εφοδιασμού των “27” από τη Ρωσία. Το σχέδιο προβλέπει οικειοθελή μείωση κατά 15% της κατανάλωσης φυσικού αερίου από τα κράτη-μέλη της ΕΕ κατά την περίοδο από την 1η Αυγούστου 2022 ως την 31η Μαρτίου του 2023.

Το 15% στη μείωση κατανάλωσης φυσικού αερίου παραμένει σε εθελοντική βάση, σε περίπτωση που περάσουμε σε μία αναγκαστική-υποχρεωτική λύση, αν κηρυχθεί δηλαδή κατάσταση έκτακτης ανάγκης, εκεί θα υπάρξουν ίσως κάποιες εξαιρέσεις, ανάλογα με τις ανάγκες των κρατών μελών, ανάλογα με το αν δημιουργηθεί πρόβλημα στην παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε σχέση πάντα με το φυσικό αέριο, αυτό αφορά και στην Ελλάδα, εκεί θα υπάρξουν συγκεκριμένες προβλέψεις.

Επίσης δεν θα είναι 3 τα κράτη μέλη που θα μπορούν να κηρύξουν κατάσταση συναγερμού, φαίνεται ότι φτάνουν τα 5, ενώ δεν θα μπορεί να προχωρήσει στην κήρυξη ενεργειακού συναγερμού η Κομισιόν.

Ακόμα, υπάρχει κάτι που αφορά την Ελλάδα και φαίνεται ότι περνάει κι αυτό: είναι ο υπολογισμός κατανάλωσης με βάση το τελευταίο έτος και όχι την τελευταία πενταετία, κι αυτό είναι κάτι που θέλει η Ελλάδα, και ανέφερε στη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών το μεσημέρι της Δευτέρας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Στις 14:30 ώρα Ελλάδας θα πραγματοποιηθεί η συνέντευξη Τύπου και θα παρουσιαστεί η τελική πρόταση των υπουργών Ενέργειας.

Νέα παρέμβαση Μητσοτάκη – Τι θα ζητήσει 

Για το θέμα αναμένεται νέα παρέμβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Κυβερνητικά στελέχη σημειώνουν, πως κεντρική ιδέα της πρότασης του πρωθυπουργού είναι η δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού μηχανισμού για τη μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου στη βιομηχανία, έναντι αποζημίωσης, με στόχο να μπορέσει η Ευρώπη να αντιμετωπίσει τις απώλειες που θα προκύψουν, σε περίπτωση διακοπής του φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

Σκρέκας: Μήνυμα ισχυρής ενότητας και αλληλεγγύης κατά του ρωσικού εκβιασμού

«Σήμερα, το Συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας θα στείλει ένα ισχυρό μήνυμα ενότητας και αλληλεγγύης ενάντια στον εκβιασμό της Ρωσίας» τόνισε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας προσερχόμενος στο έκτακτο συμβούλιο των αρμόδιων υπουργών στις Βρυξέλλες.

«Είμαστε σίγουροι ότι θα συμφωνήσουμε σε έναν κανονισμό που θα καλύπτει καλύτερα τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες όλων των κρατών- μελών, θα μας βοηθήσει να μειώσουμε την κατανάλωση φυσικού αερίου και, ως εκ τούτου, να μειώσουμε την εξάρτηση μας απο το ρωσικό φυσικό αέριο» προσέθεσε.

Συμπλήρωσε ότι «θα αναλύσουμε την πρόταση του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για ένα μηχανισμό μείωσης της ζήτησης ο οποίος θα δώσει τα κίνητρα στις βιομηχανίες υψηλής κατανάλωσης ενέργειας να μειώσουν την κατανάλωση τους σε φυσικό αέριο».

«Επίσης, θα παρουσιάσουμε την ελληνική πρόταση για ένα νέο πανευρωπαικό μοντέλο ηλεκτρικής ενέργειας το οποίο θα υπολογίζει καλύτερα το πραγματικό κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας, αποσυνδέοντας την τιμή του φυσικού αερίου από την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, διασφαλίζοντας έτσι προσιτές τιμές για τα ευρωπαικά νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις» κατέληξε ο κ. Σκρέκας.

ΕΕ – Επίτροπος Ενέργειας: Αναμένω πολιτική συμφωνία στο σχέδιο για την ενέργεια

Φυσικό αέριο: Αποφασίζουν οι υπ. Ενέργειας για το σχέδιο έκτακτης ανάγκης – Τι προτείνει η Ελλάδα
(AP Photo/Jean-Francois Badias, Pool)

Την πεποίθηση ότι θα υπάρξει πολιτική συμφωνία για την ενέργεια εξέφρασε η Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ, Κάντρι Σίμσον προσερχόμενη στο έκτακτο Συμβούλιο των αρμόδιων Υπουργών στις Βρυξέλλες.

«Θα συζητήσουμε σήμερα την προετοιμασία της ΕΕ για τον ερχόμενο χειμώνα. Οι χθεσινές ανακοινώσεις από την Gazprom υπογράμμισαν ότι πρέπει να είμαστε έτοιμοι για πιθανή διακοπή των προμηθειών ανά πάσα στιγμή» τόνισε η κ. Σίμσον επισημαίνοντας ότι η ΕΕ πρέπει να ενεργήσει «καλά τώρα».

«Αναμένω ότι σήμερα θα έχουμε ενδιαφέρουσα πολιτική συζήτηση, διότι τα κράτη μέλη έχουν διαφορετικές συνθήκες, ξεκινούν από διαφορετικές θέσεις. Περιμένω ότι στο τέλος θα έχουμε πολιτική συμφωνία» προσέθεσε, ενώ ανέφερε ότι η βάση του μηνύματος της Επιτροπής ήταν η «ενότητα και η αλληλεγγύη».

Χθες Δευτέρα, ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom, ανακοίνωσε πως μείωσε την προμήθεια αερίου στη Γερμανία, μέσω του αγωγού Nord Stream 1, από το 40% στο 20% της δυναμικότητάς του. Ο πρόεδρος Ζελένσκι κατηγόρησε τη Μόσχα ότι χρησιμοποιεί τις περικοπές στη ροή φυσικού αερίου για να σκορπίσει τον τρόμο στην Ευρώπη, και προέτρεψε την ΕΕ να επιβάλει νέες κυρώσεις, σε βάρος της Ρωσίας.

Ανταπόκριση Βρυξέλλες: Ειρήνη Ζαρκαδούλα

Γερμανία: Ο αντικαγκελάριος Χάμπεκ σαιρετίζει τον συμβιβασμό της Κομισιόν για το φυσικό αέριο

Ο ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομίας και Κλίματος, Ρόμπερτ Χάμπεκ επαίνεσε τον συμβιβασμό για το σχέδιο εξοικονόμησης αερίου στην ΕΕ.

«Συνολικά, είναι ένα λογικό, καλό, περαιτέρω βήμα», είπε ο «πράσινος» αντικαγκελάριος της Γερμανίας, πριν από το κρίσιμο συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ στις Βρυξέλλες. «Δείχνει ότι η Ευρώπη είναι ενωμένη», τόνισε ο Χάμπεκ. Όταν θα ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις, αναμένει ότι θα σταλεί ένα ισχυρό μήνυμα στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Οι αγορές θα παραμείνουν ανοιχτές και θα αναπτυχθεί μία κοινή ενεργειακή υποδομή.

Ήδη από χθες η Gazprom ανακοίνωσε ότι θα μειώσει στο 20% τις προμήθειες φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1. Είναι το μισό από το ήδη μειωμένο στο 40% του αγωγού που είχε προχωρήσει η ρωσική εταιρία πριν την ετήσια συντήρηση του αγωγού

«Ο Πούτιν παίζει ένα ύπουλο παιχνίδι», είπε ο γερμανός αντικαγκελάριος Χάμπεκ. Η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί ότι είναι πρόφαση η υπόθεση της τουρμπίνας την οποία επικαλείται η Gazprom. O Χάμπεκ επέκρινε το Κρεμλίνο ότι «δεν έχει καν το σθένος να πει ότι είμαστε σε μία αντιπαράθεση οικονομικού πολέμου με εσάς».

Η γερμανική βιομηχανία ζητά την έγκριση του ευρωπαϊκου σχεδίου έκτακτης ανάγκης για το φυσικό αέριο. «Η σημερινή ενεργειακή κρίση μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνον από κοινού, ευρωπαϊκά», είπε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γερμανικής Βιομηχανίας

Με την νέα μείωση των ροών στο 20% του Nord Stream 1 εκτιμάται ότι η Γερμανία δεν θα μπορέσει να πιάσει το στόχο πληρότητας των δεξαμενών στο 95% τον Νοέμβριο για το χειμώνα.

Ανταπόκριση Βερολίνο: Γιώργος Παππάς

Πολυφωνία στην ΕΕ για την υποχρεωτική μείωση κατανάλωσης φυσικού αερίου – Ελπίδες για συμφωνία

Η Ισπανία αναμένει ότι τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα φθάσουν σε συμφωνία για την μείωση της χρήσης φυσικού αερίου κατά την διάρκεια του χειμώνα κατά λιγότερο από 15% και σε εθελοντική βάση κατά την σημερινή σύνοδο των υπουργών Ενέργειας στις Βρυξέλλες, δήλωσε η ισπανίδα υπουργός Ενέργειας Τερέσα Ριμπέρα προσερχόμενη στην σύνοδο.

Η ισπανική κυβέρνηση είναι αντίθετη με την υποχρεωτική μείωση της χρήσης φυσικού αερίου με το επιχείρημα ότι η Ισπανία έχει κάνει μεγάλες επενδύσεις στις υποδομές για την εισαγωγή και την επανεξαγωγή φυσικού αερίου προς την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ενωση.

Από την πλευρά της, η πολωνή υπουργός Ενέργειας δήλωσε προσερχόμενη στην σύνοδο ότι η πρόταση της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την μείωση της κατανάλωσης του φυσικού αερίου είναι «ουδέτερη» για την Πολωνία, αν δεν περιλαμβάνει δεσμευτικούς στόχους.

Η Αννα Μοσκβά δήλωσε ότι η Βαρσοβία τάσσεται κατά της επιβολής στόχων υποχρεωτικής μείωσης κατανάλωσης φυσικού αερίου προς τις χώρες της Ενωσης.

«Δεν μπορούμε να δεχθούμε οποιαδήποτε απόφαση επιβληθεί στις χώρες. Η ενεργειακή ασφάλεια αποτελεί εθνική προτεραιότητα», είπε προσθέτοντας ότι οι μονάδες αποθήκευσης φυσικού αερίου στην Πολωνία είναι πλήρεις και ότι η χώρα δεν έχει ανάγκη περιορισμού της χρήσης φυσικού αερίου τώρα. Ωστόσο, δήλωσε ότι η Βαρσοβία θεωρεί το κόστος της ρύπανσης στο πλαίσιο της αγοράς άνθρακα της ΕΕ απειλητική για την ενεργειακή ασφάλεια.

Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τον περιορισμό κατά 15% της ζήτησης φυσικού αερίου δεν θα είναι αρκετή για τις ανάγκες του χειμώνα, ενώ συνεχίζονται ότι περικοπές στην τροφοδοσία ρωσικού φυσικού αερίου, δήλωσε ο ιρλανδός υπουργός Περιβάλλοντος Εμον Ράιαν.

«Το 15% πιθανότατα δεν θα είναι αρκετό, δεδομένου ότι οι Ρώσοι μόλις ανακοίνωσαν περαιτέρω μείωση των προμηθειών μέσω του Nord Stream 1. Αλλά είναι καλύτερα να υπάρχει από το να μην υπάρχει καθόλου και πιστεύω ότι το μήνυμα που στέλνει είναι πολύ σημαντικό», πρόσθεσε ο ιρλανδός υπουργός Περιβάλλοντος προσερχόμενος στην σύνοδο.

Στο Βερολίνο, η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ χαιρέτισε τις προσπάθειες για τον συντονισμό στην λήψη μέτρων για την εξοικονόμηση φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ενωση εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η Ενωση θα παραμείνει ενωμένη καθώς η Ρωσία συνεχίζει να πλήττει την τροφοδοσία προς την Γερμανία και γενικότερα.

«Δεν θα διασπαστούμε λόγω της έλλειψης φυσικού αερίου. Αντίθετα θα παραμείνουμε ενωμένοι και αυτό είναι το σημαντικότερο μήνυμα προς τον ρώσο πρόεδρο», δήλωσε η γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών έπειτα από τις συνομιλίες της με τον τσέχο ομόλογό της.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος