Νέα έκρηξη στις τιμές του φυσικού αερίου – Το σχέδιο της Ευρώπης για την ενεργειακή κρίση

Array

Μεγάλη άνοδο κατά 30% καταγράφει η τιμή του φυσικού αερίου με το άνοιγμα της αγοράς. Συγκεκριμένα, στην Ολλανδία έφθασε στα 280 ευρώ η τιμή της μεγαβατώρας.

Οι τιμές του φυσικού αερίου εκτινάχθηκαν αφού η Ρωσία σταμάτησε επ’ αόριστον τον μεγαλύτερο αγωγό της προς την Ευρώπη, βυθίζοντας τη σε μια κρίση που θα μπορούσε να ωθήσει τις μεγάλες οικονομίες σε ύφεση και να αναγκάσει την επιβολή δελτίου στην ενέργεια.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αναφοράς σημείωσαν άλμα έως και 35%, καθώς η Gazprom έλαβε απόφαση της τελευταίας στιγμής αργά την Παρασκευή να μην ενεργοποιήσει ξανά τον κρίσιμο αγωγό Nord Stream μετά από τρεις ημέρες συντήρησης. Προοριζόταν να επανεκκινήσει το Σάββατο, αλλά η εταιρεία είπε ότι εντοπίστηκε διαρροή πετρελαίου σε αεριοστρόβιλο που βοηθά στην άντληση του καυσίμου στον αγωγό. Δεν υπάρχει ένδειξη πόσος χρόνος μπορεί να χρειαστεί για να διορθωθεί.

Στο μέτωπο του πετρελαίου, οι τιμές κινούνται ανοδικά, ενώ ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών και οι σύμμαχοί του (ΟΠΕΚ+), μεταξύ των οποίων και η Ρωσία, είναι πιθανό να διατηρήσουν αμετάβλητες τις ποσοστώσεις παραγωγής σήμερα, όπως ανέφεραν έξι πηγές στο Reuters. Κάποιες πηγές, ωστόσο, δεν αποκλείουν μία μικρή μείωση της παραγωγής κατά 100.000 βαρέλια την ημέρα για την ενίσχυση των τιμών που είχαν υποχωρήσει λόγω των φόβων επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας.

Η σημερινή συνεδρίαση της συμμαχίας ΟΠΕΚ+ πραγματοποιείται σε ένα πολύπλοκο φόντο, στο οποίο υπάρχει, μεταξύ άλλων, μία πιθανή αύξηση της προσφοράς από την επάνοδο του Ιράν στις αγορές, αν η Τεχεράνη μπορέσει να αναβιώσει την πυρηνική συμφωνία που έκανε το 2015.

Την Παρασκευή θα συνεδριάσουν οι Ευρωπαίοι Υπουργοί Ενέργειας, οι οποίοι θα συζητήσουν επείγοντα μέτρα που θα δώσουν μια απάντηση στην εκτίναξη των τιμών του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας, μετά και την επ’ αόριστον διακοπή των ροών φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream 1.

Σύμφωνα με έγγραφο που επικαλείται το Reuters, οι υπουργοί θα συζητήσουν επιλογές όπως ένα ανώτατο όριο στην χονδρική τιμή του εισαγόμενου φυσικού αερίου, πλαφόν στο φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ή την προσωρινή αφαίρεση των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο από το ισχύον σύστημα της ΕΕ για τον καθορισμό των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας.

Ήδη η Γερμανία ανακοίνωσε ότι θα δαπανήσει 65 δισ. ευρώ για το τρίτο πακέτο στήριξης για τη θωράκιση νοικοκυριών και επιχειρήσεων από τις επιπτώσεις του πληθωρισμού. Στις σημαντικές αποφάσεις που ανακοινώθηκαν την Κυριακή περιλαμβάνεται το φρένο στην αύξηση της τιμής ηλεκτρικής ενέργειας.

Την ίδια ώρα δημοσίευμα του Bloomberg ανέφερε ότι η εφαρμογή του μέτρου του δελτίου στην ενέργεια για φέτος τον χειμώνα, στην Ευρώπη, αρχίζει να φαίνεται σχεδόν αναπόφευκτη. Δυσοίωνες είναι οι εκτιμήσεις του αμερικανικού περιοδικού Time που κάνει λόγο για τον «χειρότερο χειμώνα από εκείνον στο τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, από το 1944 έως το 1945».

Το Κρεμλίνο προειδοποιεί τη Δύση για αντίποινα

Το Κρεμλίνο εν τω μεταξύ προειδοποίησε σήμερα τη Δύση ότι θα ανταπαντήσει αναφορικά με την πρόταση της Ομάδας των 7 (G7) να επιβληθεί πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου. «Μπορούν μόνο να υπάρξουν μέτρα ως αντίποινα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σε δημοσιογράφους.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ομάδας των 7 (G7) συμφώνησαν την Παρασκευή στο πλαφόν σε μια προσπάθεια να πιέσουν τη Ρωσία αναφορικά με τις ενέργειές της στην Ουκρανία αλλά η Μόσχα έχει δεσμευθεί να σταματήσει τις πωλήσεις σε χώρες που το επιβάλλουν. Ο Πεσκόφ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η Ρωσία εξετάζει το πώς το πλαφόν τιμής στις εξαγωγές πετρελαίου της θα επηρεάσει την οικονομία της και προειδοποίησε ότι η κίνηση θα προκαλέσει αποσταθεροποίηση στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου.

Νωρίτερα, το Κρεμλίνο κατηγόρησε τους Ευρωπαίους πολιτικούς για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγωγός Nord Stream 1, εξαιτίας των οποίων έχει σταματήσει η παροχή φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, λέγοντας ότι οι οικονομικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία δυσκολεύουν τον ρωσικό ενεργειακό κολοσσό Gazprom να προχωρήσει στη συντήρηση του αγωγού.

«Αν οι Ευρωπαίοι με απολύτως παράλογο τρόπο λάβουν την απόφαση να αρνηθούν να κάνουν συντήρηση στον εξοπλισμό τους, ή μάλλον στον εξοπλισμό που ανήκει στη Gazprom, κάτι το οποίο δεσμεύονται να πράξουν βάσει συμβολαίου, την ευθύνη δεν τη φέρει η Gazprom», δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ εκπρόσωπος του Κρεμλίνου σε συνέντευξή του στη ρωσική κρατική τηλεόραση, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Interfax. «Είναι ευθύνη αυτών των πολιτικών που λαμβάνουν αποφάσεις για τις κυρώσεις», πρόσθεσε.

Συνομιλία Μακρόν-Σολτς για την ενεργειακή κατάσταση στην Ευρώπη

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν θα έχει το απόγευμα τηλεδιάσκεψη με τον καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς με θέμα την ενεργειακή κρίση και την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη για την αντιμετώπισή της, ανακοίνωσε το Μέγαρο των Ηλυσίων.

Η συνομιλία τους «θα αφορά την ενεργειακή κατάσταση στην Ευρώπη και τις ενέργειες που έχουν ήδη γίνει, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για την διαφύλαξη της ασφάλειας της τροφοδοσίας, την παρέμβαση στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος και την διατήρηση της πλήρους αλληλεγγύης των κρατών μελών. Θα συζητήσουν συμπληρωματικά μέτρα που μπορούν να ληφθούν για την προστασία των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων», αναφέρεται στην ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας.

Μαμέρ: Είμαστε σταθερά σε καλό δρόμο

Την πεποίθηση ότι οι εργασίες που γίνονται σχετικά με τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «πρέπει να γίνουν σε στάδια» εξέφρασε ο Επικεφαλής Εκπρόσωπος της Κομισιόν Ερίκ Μαμέρ ερωτηθείς σχετικά με δηλώσεις που έκανε μέσα στο Σαββατοκύριακο ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

«Είμαστε σταθερά σε καλό δρόμο» συμπλήρωσε ο κ. Μαμέρ, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στις Βρυξέλλες, Ειρήνη Ζαρκαδούλα. Επιπροσθέτως, σημείωσε ότι
από την πλευρά της η Κομισιόν είναι «εξαιρετικά συνεπής» στο να εξηγεί τι είναι αυτό το οποίο κάνει. «Την προηγούμενη εβδομάδα, περιγράψαμε σε μάκρος όλη τη δουλειά που βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ στην Κομισιόν σχετικά με τη βοήθεια για την αντιμετώπιση των συνεπειών της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στο μέτωπο της ενέργειας» τόνισε ο Επικεφαλής Εκπρόσωπος. «Τώρα, οριστικοποιούμε ένα έγγραφο εργασίας (non paper) το οποίο θα πάει στο Συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας την Παρασκευή» προσέθεσε.

Τέλος, υπογράμμισε ότι «ενεργούμε στην εντολή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, είμαστε ιδιαίτερα ενεργοί και το Συμβούλιο πράγματι ήταν εξαιρετικά γρήγορο απαντώντας στις προτάσεις μας».

Πηγή: ΕΡΤ, Bloomberg, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος