Ενεργειακή κρίση: Σε επιφυλακή η Ευρώπη – Τα σενάρια, οι προτάσεις και το ενδεχόμενο δελτίου

Array

Σε μέτρα για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και την ανακούφιση των πολιτών, καθώς και στην αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων για την απεξάρτηση από τα ρωσικά καύσιμα στρέφεται η Ευρώπη, ενόψει του δύσκολου χειμώνα, δηλώνοντας ετοιμότητα ακόμη και στο ενδεχόμενο η Ρωσία να κλείσει τη στρόφιγγα αερίου και πετρελαίου.

Μεγάλη άνοδο κατά 25% καταγράφει η τιμή του φυσικού αερίου με το άνοιγμα της αγοράς. Συγκεκριμένα, στην Ολλανδία έφθασε στα 270 ευρώ η τιμή της μεγαβατώρας.

Oι χώρες του ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του, συμπεριλαμβανομένης και της Ρωσίας, συνεδριάζουν σήμερα και σύμφωνα με τη Wall Street Journal αναμένεται να διατηρήσουν την παραγωγή πετρελαίου.

Την Παρασκευή θα συνεδριάσουν οι Ευρωπαίοι Υπουργοί Ενέργειας, οι οποίοι θα συζητήσουν επείγοντα μέτρα που θα δώσουν μια απάντηση στην εκτίναξη των τιμών του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας, μετά και την επ’ αόριστον διακοπή των ροών φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream 1.

Σύμφωνα με έγγραφο που επικαλείται το Reuters, οι υπουργοί θα συζητήσουν επιλογές όπως ένα ανώτατο όριο στην χονδρική τιμή του εισαγόμενου φυσικού αερίου, πλαφόν στο φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ή την προσωρινή αφαίρεση των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο από το ισχύον σύστημα της ΕΕ για τον καθορισμό των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας.

Ήδη η Γερμανία ανακοίνωσε ότι θα δαπανήσει 65 δισ. ευρώ για το τρίτο πακέτο στήριξης για τη θωράκιση νοικοκυριών και επιχειρήσεων από τις επιπτώσεις του πληθωρισμού. Στις σημαντικές αποφάσεις που ανακοινώθηκαν την Κυριακή περιλαμβάνεται το φρένο στην αύξηση της τιμής ηλεκτρικής ενέργειας.

Εξάλλου, στις 14 Σεπτεμβρίου αναμένονται οι προτάσεις της Κομισιόν, μεταξύ των οποίων είναι και η επιβολή πλαφόν στις τιμές της ενέργειας.

Την ίδια ώρα δημοσίευμα του Bloomberg ανέφερε ότι η εφαρμογή του μέτρου του δελτίου στην ενέργεια για φέτος τον χειμώνα, στην Ευρώπη, αρχίζει να φαίνεται σχεδόν αναπόφευκτη.

Δυσοίωνες είναι οι εκτιμήσεις του αμερικανικού περιοδικού Time που κάνει λόγο για τον «χειρότερο χειμώνα από εκείνον στο τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, από το 1944 έως το 1945».

Το Κρεμλίνο κατηγόρησε τους Ευρωπαίους πολιτικούς για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγωγός Nord Stream 1, εξαιτίας των οποίων έχει σταματήσει η παροχή φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, λέγοντας ότι οι οικονομικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία δυσκολεύουν τον ρωσικό ενεργειακό κολοσσό Gazprom να προχωρήσει στη συντήρηση του αγωγού.

«Αν οι Ευρωπαίοι με απολύτως παράλογο τρόπο λάβουν την απόφαση να αρνηθούν να κάνουν συντήρηση στον εξοπλισμό τους, ή μάλλον στον εξοπλισμό που ανήκει στη Gazprom, κάτι το οποίο δεσμεύονται να πράξουν βάσει συμβολαίου, την ευθύνη δεν τη φέρει η Gazprom», δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ εκπρόσωπος του Κρεμλίνου σε συνέντευξή του στη ρωσική κρατική τηλεόραση, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Interfax. «Είναι ευθύνη αυτών των πολιτικών που λαμβάνουν αποφάσεις για τις κυρώσεις», πρόσθεσε.

Πηγή: ΕΡΤ, Bloomberg, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος