Φουσκωμένοι λογαριασμοί ρεύματος και αύξηση επιδοτήσεων – Αναλυτικά παραδείγματα

Σχεδόν διπλασιάζεται το Σεπτέμβριο η κρατική επιδότηση για το ρεύμα προκειμένου να αντισταθμιστούν οι μεγάλες αυξήσεις στα τιμολόγια που ανακοινώθηκαν από τους παρόχους ενέργειας.

Στα 63,9 λεπτά την κιλοβατώρα ανεβαίνει τον επόμενο μήνα η επιδότηση στο ρεύμα, με το τελικό κόστος για τον καταναλωτή να διαμορφώνεται στα 15 – 16 λεπτά.

Με την παρέμβαση αυτή απορροφάται το 94% της αύξησης για τα νοικοκυριά, το 89% για μικρομεσαίες επιχειρήσεις έως 35 kVA και όλα τα αρτοποιεία, το 90% για αγροτικά τιμολόγια και σχεδόν το 100% για το Κοινωνικό Τιμολόγιο.

Νοικοκυριό με μηνιαία κατανάλωση 400 κιλοβατώρες, θα είχε χρέωση για το ρεύμα 320 ευρώ ενώ με την επιδότηση πέφτει στα 60 ευρώ.

«Η επιδότηση αφορά σε όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας, για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου», είπε ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.

Το Σεπτέμβριο δημιουργείται λογαριασμός αποθεματικού για την προστασία των πολιτών από μελλοντικές ενεργειακές κρίσεις που θα τροφοδοτείται με έως 1 λεπτό/kwh από τους λογαριασμούς.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου κλειδώνει το πακέτο μέτρων που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ. Το εύρος των παρεμβάσεων θα καθοριστεί από το ρυθμό ανάπτυξης του δευτέρου τριμήνου και την πορεία φορολογικών και τουριστικών εσόδων.

Για φέτος εκτός από την επιδότηση των τιμολογίων ρεύματος, η κυβέρνηση μελετά και την χορήγηση μίας δεύτερης επιταγής ακρίβειας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου είπε «Κανείς δεν μπορεί να μηδενίσει τις επιπτώσεις, αλλά θα συνεχίσουμε να τις περιορίζουμε. Γι΄αυτό πρέπει να επιμείνουμε στο σχέδιο. Οι ασύμμετρες πολιτικά ενέργειες δεν υπηρετούν το συμφέρον των πολιτών».

Έντονη κριτική από την αντιπολίτευση

Οι αρμόδιοι τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος και Πέτη Πέρκα σχολίασαν: «Αντί να βάλει χέρι στα υπερκέρδη και να μειώσει τις τιμές, όπως επιμένει εδώ και ένα χρόνο ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο κ. Μητσοτάκης βαφτίζει ως επιδοτήσεις τα χρήματα των πολιτών, με τα οποία επαναχρηματοδοτούνται η ακρίβεια και τα υπερκέρδη».

Από την μεριά του ο κ. Δημήτρης Μάντζος, εκπρόσωπος τύπου ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ είπε στην εκπομπή του ΣΚΑΪ «Online»: «Να έρθει η Κυβέρνηση με ένα εθνικό μέτρο, που περιλαμβάνεται στην εργαλειοθήκη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και να καλέσει τις εταιρείες ενέργειας να πάρουν μέρος σε βάρος αυτής της κρίσης.

Το ΚΚΕ σχολιάζει:«Τα χρήματα για την επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος βγαίνουν απ’ την ίδια τσέπη των λαϊκών νοικοκυριών, ως φορολογουμένων και καταλήγουν στις τσέπες των ομίλων της ενέργειας που βλέπουν τα κέρδη τους να γιγαντώνονται».

«Αντί η κυβέρνηση να εθνικοποιήσει άμεσα την ΔΕΗ και να επιβάλει πλαφόν στους λογαριασμούς ενέργειας, επιτρέπει σε μια χούφτα ολιγάρχες να θησαυρίζουν» αναφέρει η Ελληνική Λύση.

«1,9 δισ. οι επιδοτήσεις της Κυβέρνησης στο καρτέλ της ενέργειας μόνο για τον Σεπτέμβρη όταν η χρηματιστηριακή αξία της ΔΕΗ είναι 2,2 δισ.» σχολιάζει το Μέρα25.

Για το 2023 έχει προαναγγελθεί η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για δημόσιους υπαλλήλους και συνταξιούχους όπως και η αύξηση των συντάξεων.

Ρεπορτάζ: Άκης Αθανασόπουλος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος